Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
Ön lisans mezunu, üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksekokullarından ya da yüksekokullarından mezun olan kişilere verilen unvandır. Liseden mezun olan kişiler, üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini okuduktan sonra ön lisans mezunu unvanını alırlar.
Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir.
AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - ÖNLİSANS
Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede uygulanmakta olan uzaktan öğretim yoluyla her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir.
Türk Dil Kurumu'na göre "Yükseköğretimde iki yıllık lisans programı." anlamına gelen kelimenin doğrusu "ön lisans" kelimesidir.
İlgili 38 soru bulundu
ÖNLİSANS (ASSOCIATE DEGREE) NEDİR? Ön lisans, üniversitelerin meslek yüksek okullarında verilen 2 yıl süreli bir eğitimdir. Orta öğretime dayalı dört yarıyılı kapsar ve ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlar; yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yüksek öğretimdir.
Önlisans programları 2 yıllık eğitim programlarıdır. Bu programlarda eğitim süresi 4 yarı yıldan oluşuyor.
Örgün eğitim, standart bir eğitimle yetiştirilmiş öğretmenler tarafından öğrencilere verilen yapılandırılmış ve sistematik bir eğitim şeklidir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi eğitim kademelerinde yapılan sistematik eğitime ise örgün öğretim denir.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
Azami süreler ise öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemden başlamak üzere önlisans programları için 8 yarıyıl, lisans programları için 14 yarıyıldır. Öğrenci, azami süreler boyunca öğrencilik haklarından yararlanır. Öğrenci, kayıt yenilemediği dönemlerde öğrencilik haklarından yararlanamaz.
2 Yıllık Bölüm Nedir? İki yıllık bölümler ön lisans bölümleridir ve meslek yüksekokullarıdır. Tıpkı üniversiteler gibi meslek yüksekokulları da yüksek öğretim kurumlarıdır. Dört yıllık üniversite bölümlerinden farklı olarak meslek yüksekokullarının varlık amacı mesleki eğitim vermektir.
Ne kadar sürede mezun olmam gerekir? (1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
Lisans derecesi, lise eğitiminizi tamamladıktan sonra okuyabileceğiniz ilk yüksek öğrenim derecesi türüdür.
Üniversiteden mezun olan, tecrübe sahibi olmayan ve iş arayan kişilere yeni mezun denir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
Form doldururken bu bölüme geldiğinizde en son bitirdiğiniz eğitim seviyesi yazılır. Örnek vermemiz gerekirse eğer üniversite öğrencisisiniz ve form doldurmanız gerekmekte bu bölüme denk geldiğinizde lise mezunu olduğunuzu belirtmek zorundasınız. Lisans eğitiminiz bittikten sonra lisans yazabilirsiniz.
Yükseköğretim Kurumları'ndan daha önce; ön lisans veya lisans programlarından mezun olan öğrenciler, ikinci üniversite kapsamında Açıköğretim Fakültelerine sınavsız kayıt olabilmektedir. Lisans mezunu öğrenciler ön lisans veya lisans, ön lisans mezunu öğrenciler ise sadece ön lisans programını tercih edebilmektedir.
Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerinden veya önlisans programlarından herhangi birine okudukları veya mezun oldukları programlardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırabilirler.
İlköğretim, Orta Öğretim, Lise, Meslek Yüksek Okulu, Üniversite, Yüksek Lisans ve Doktora türleri öndeğer olarak tanımlanmış olan öğrenim durumu türlerdir.
Öğrenim Belgesi, bir öğrencinin hangi kurumda eğitim gördüğünün ispat edilmesi için gerekli olan bir belgedir. Bu sebeple özellikle resmi kurumlarda yapılan işlemler esnasında öğrencilerden öğrenim belgesi istenmektedir. Öğrenim Belgesi daha çok üniversite öğrencilerinden istenen bir belgedir.
Üniversitelerde eğitimler birinci ve ikinci öğretim olarak verilmekte. Birinci öğretim örgün eğitim olarak verilirken, ikinci öğretim birinci öğretim dışında kalan zamanlarda verilen eğitimdir.
Herhangi bir bölüme isteyerek giden öğrenci için hiçbir problem yok. İster lisans ister ön lisans olsun. Eğer siz bir bölüme isteyerek gidiyorsanız, puan ve sıralamanız da bu bölüm için yeterliyse gitmenizi öneriyoruz.
En az dört yıllık Fakülte veya Yüksekokul mezunları başvurabilir.
Bunun yanında ön lisans mezunları polis, polis özel harekat, yedek subay ve jandarma gibi alanlarda güvenlik güçlerine dahil olabilir. Özel sektörde ise önlisans mezunları çalışmış oldukları alana göre vasıflı olarak nitelendirilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri