Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
İş Olanakları
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Aşçılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
İlgili 23 soru bulundu
Aşçı olmak için mutlaka bir örgün eğitim kurumunda eğitim almak ve diploma/sertifika sahibi olmak gerekmez.
Aşçı yardımcısı olmak isteyen kişilerin en sık araştırdıkları konulardan bir tanesi de yaş sınırı üzerinedir. Yardımcı aşçı olmak için yaş sınırı 18-50 olarak belirlenmiştir.
Bu bölümden öğrencilerin mezun olabilmesi için 120 AKTS hakkını doldurması gerekmektedir. Bununla beraber üniversitenin belirlediği mezuniyet koşullarında öğrencilerin sağlaması gerekmektedir. Aşçılık bölümünde okumak isteyen kişiler, TYT puan türüyle bu bölüme gidebilirler.
eleman.net verilerine göre, Aşçı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 33.300 TL maaş alıyor. Aşçı, 2024 yılında en düşük 22.400 TL alırken, en yüksek 50.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aşçı, Temmuz 2023 yılında ortalama 24.300 TL maaş alıyordu.
Yeni uygulamaya göre, çalışanlardan en az bir kişinin ustalık belgesine sahip olması gerekecek. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, temmuz itibarıyla lokanta açacak esnafın ustalık belgesini ibraz etmek zorunda olduğunu söyledi.
"Ustalık belgesi olmadan lokanta açamaz"
Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasına ister esnaf odasına kaydı olsun mutlaka ustalık belgesiyle belediyeye başvuracak. Bu belge olmadan iş yeri açılmasına müsaade edilmeyecek." ifadesini kullandı.
Bu sebeple uygulama derslerinin içeriğine ve işleniş şekline göre sınıflarımız 10 – 20 arasında öğrenci kapasitesi ile uygulanmaktadır.
Gastronomi eşit ağırlık mı? Hayır. Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır.
Programda eğitim süresince, adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının tüm inceliklerini öğretmenin yanı sıra yiyecek- içecek işletmeciliğinin temel bilgiler verilir. Aşçılık Programında eğitim süresi iki yıl, eğitim dili ise Türkçedir.
EKS Mutfak Akademisi, Profesyonel Aşçılık eğitim programı 8 ay sürer. İlk 4 ay boyunca öğrenciler EKS Mutfak Akademisi'nde profesyonel eğitmenler tarafından verilen uygulamalı eğitimlere katılır.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir. Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar da kendilerini bir alanda uzmanlaştırmışlardır.
Şef olabilmek için 2-4 yıl şartı
Buna göre, bu kapsamda atanacak olanların tamamında, Devlet Memurları Yasası'nın 68. maddesinde belirtilen süreler kadar hizmeti bulunması şartı aranacak.
Şef ve Aşçılık Eğitimi Veren Üniversite, Akademi ve Kurslar
Tüm bu üniversiteler, 2 yıllık teorik ve pratiğin harmanlandığı yükseköğrenim eğitimlerini 'Aşçılık' diplomasıyla taçlandırır. Eğer 'Gastronomi' eğitimi almak ve lisans bölümünde okumak istersen eğitim süresi 4 yıldır.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü?
Genel çerçeveye göre 5 yıldızlı bir otelde çalışan aşçının alacağı en düşük maaş 13.000 TL olacaktır. En yüksek maaş limitini belirlemek çok zor olsa da 5 yıldızlı bir otelde çalışan aşçıbaşı maaşları ortalama en yüksek maaşı 50.000/ 70.000 TL civarında olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri