Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Bu kurallar, İmar Kanunu gereğince yürütülür. Tarlaya ev yapma şartları: Yapılacak olan evin inşaatı genellikle arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. Ayrıca, yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile, en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyetinin olması gerekir. 4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir.
Tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusu da çok merak ediliyor. Eski kanuna göre 5 dönümden daha küçük arsalara ev yapılamıyordu. Ancak prefabrik ev inşasına izin vardı. Yeni düzenlemelere göre artık küçük tarlalara prefabrik ev yapmanız mümkün değil.
Gerekli koşullar olmadığında ve aynı zamanda izin belgesi alınmadığında tarlaya ev yapmak mümkün değildir. Dolayısıyla belirli şartların yerine getirilmesi önemlidir. Günümüzde tarlanın sadece yüzde 5'ine konut yapılmasına izin veriliyor.
İlgili 42 soru bulundu
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek.
Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Tarlaya bağ evi yapmak için öncelikle tarlanın imar iznine açık olması ve tarlaya bağ evi yapmak için gerekli belgeleri sağlamanız gerekmektedir: Tarlanın tapusu. Tarlaya bağ evinin yapılması için alınan izin belgesi. Tarlanın kanunda belirtilen şartlara ve gayrimenkul durumuna uygunluğunu gösteren belge.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. Yapılan ev ya da inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 metrekareyi geçmeyecektir.
Tarlaya bağ evi yapma izni almak için gereken belgeler arasında ise tapu belgesi, Kadastrodan alınacak koordinatlı plan örneği, ikametgâh, nüfus cüzdanı ve yapı izin dilekçesi yer almaktadır. Yapılacak binanın diğer yerlere olan mesafesi ile alakalı Köy İhtiyar Heyeti ile görüşülmelidir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
İster Zeytinlik, ister bağ bahçe hangisi olursa olsun bu tarz araziler tarla niteliğindedir. Tarla zaten tabir olarak da imarı olmayan toprak parçası anlamında kullanılmaktadır. Ve bu arsalara konut projeleri yapılamamaktadır.
Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
1000 metrekarelik bir arsada size izin verilen 1250 metrekarelik inşaat alanını dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Tek bir bina yaparak her biri 250 metrekarelik daireler inşa edebilirsiniz.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar ve üzerinde ise bu araziler arasında ekonomik bütünlük bulunduğu kabul edilir. Parseller arasında EKONOMİK BÜTÜNLÜK YOK, bu tarım arazileri satılabilir. ettiği kabul edilir.
Bu genelgeye göre; bölünemez ebattaki tarım arazi hisselerinin 3. kişilere satılması, devir edilmesi veya rehin edilmesi yasak olup; bölünemez büyüklüklerin üzerinde olan parsellerdeki hisselerin 3. kişilere satılmasında, devir edilmesinde ya da rehin edilmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri