Saç ve kaşlar belirgin şekilde çıkmaya başlamıştır. Bebek anne karnında rahatlıkla hareket edebilir, dönebilir ve tekme atabilir. Bebeğin kalp atış hızı ise dakikada 120-160 civarındadır.
20 haftalık gebelik döneminde, bebeğin boyu yaklaşık olarak 20 cm civarındadır. 20 haftalık bebek hareketlerini anne adayı net bir şekilde hisseder. Karın içindeki boşluk uygunsa, bebek takla atabilir veya bacaklarıyla annesini uyarabilir.
Bebeğin hareketleri, anne adayının daha az hareketli olduğu zaman dilimlerinde, saatte en az iki kez olmak üzere hissedilebilir. Anne adayı tarafından sadece güçlü hareketler hissedilir.
20 hafta hamilelik döneminde bebek hareketleri artık yavaş yavaş hissedilmeye başlar. Bebek dönemde dışarıdan bile gözlemlenebilir hale gelir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
İlgili 28 soru bulundu
Tıpkı kelebeklerin çırpınması veya midenize hafifçe çarpması gibi hissedilir. Bazen bebek hareketleri, hamileliğin yan etkileri ile açlıkla veya rüzgar çarpması ile de karıştırılabilir.
Bebek hareketleri, ilk hissedildiğinde, kelebek kanat çırpıyor gibi, bağırsak gazı rahatsız ediyormuş gibi ya da patlayan mısır gibi hafif hareketler olarak algılanacaktır. Zamanla, daha net, belirgin tekmeler hissedilecek ve ilk tanışma adına, ittirdiği kısmın neresi olduğunu da anlayabileceksiniz.
Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır.
12 ila 13 haftalık gebelik: 3 aylık. 16 ila 17 haftalık gebelik: 4 aylık. 20 ila 21 haftalık gebelik: 5 aylık. 24 ila 25 haftalık gebelik: 6 aylık.
10 adet hareket sayın ve ne kadar zaman geçtiğine bakın. Bu hareketler güçlü tekmeler olabileceği gibi hafif ittirmeler ve yer değiştirmeleri de saymalısınız. 2 saat içerisinde 10 hareket alamazsanız, bebeğinizi uyandırmak için açsanız karnınızı doyurun ve şekerli bir şeyler yiyin.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
Gebeliğin 18. haftasında fetüs boyu 18-20 cm civarındadır. Ağırlığı 170-200 gr kadardır.Fetüsün boyu boylu boyunca ölçülemez. Çünkü bacakları kıvrılarak yatar.Boy ölçümü üst bacak kemiği ölçülür, 7 ile çarpılarak fetüsün yaklaşık boyu bulunur.Bebeğin kas gücü artmaya başlamış ve buna bağlı hareketleri güçlenmiştir.
GEBELİKTE 5. AY (~17-21. HAFTALAR).
Haftada 21 günlük olur. 4 hafta gebelik ise bir aylık gebeliktir. 8 haftalık gebelik 2 aylıktır, 12 haftalık gebelik 3 aylıktır, 16 haftalık gebelik 4 aylıktır. 20 haftalık gebelik ise 5 aylıkken, 24 haftalık gebelik 6 aylık olur. 30 haftalık gebelik 7 aylık, 34 haftalık gebelikte 8.aya girilmiş anlamına gelmektedir.
20. Hafta Gebelik: Bebeğiniz Şimdi Muz Kadar (14-16 cm ve 260 gram) Zaman hızla geçiyor, bebeğiniz bir muz kadar oldu 🍌.
16.-20. haftalar
Hamileliğin ikinci üç aylık bölümünde en önemli test üçlü ve dörtlü tarama testleridir. Üçlü/Dörtlü tarama testi ile Down Sendromu, genetik problemler, AFP (Alfa Feta Protein) ile nöral tüp defekti (ayrık omurga hastalığı) görülme riskleri saptanır.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Bebek hareketleri ilk hamilelikte 19-21. haftalar arasında ve sonraki gebeliklerde daha erken hissedilmeye başlanır .
Erkek bebekler daha hareketli olur, kız bebekler daha az hareketli olur, kesinlikle doğru değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri