Güneş ışınlarından korumak amacıyla takılan güneş gözlüğü kalitesiz olduğu takdirde ultraviyole ışınlarının tamamını göz içine alır ve bu durum zararlı sonuçların doğmasına yol açar. Kalitesiz güneş gözlüğü takma, görme kaybına dahi neden olabilmektedir.
Güneş gözlüğü gözü bozar mı sorusu da ağrı ile bağlantılıdır. Kaliteli camlara sahip bir güneş gözlüğü gözünüzü bozmaz, aksine güneş ışınlarını filtreleyerek gözün yorulmasını engeller ve göz sağlığını korumaya yardım eder.
Özellikle gözlerinde hassasiyet ya da migren gibi rahatsızlığı olan kişiler de güneş ışınları konusunda daha hassastırlar. Yaz aylarında da eğer şikayetleri artıyorsa ve güneş gözlüğü kullanıyorlarsa bunun nedenlerinden biri güneş gözlüğü olabilir. Çünkü güneş gözlüğü seçimi bu aşamada büyük rol oynamaktadır.
Gözlük kullanmak gözlerimizi yorar mı? Gözlük kullanmak, gözlerinizi yormaz. Tam tersine, doğru gözlük kullanımı, gözlerinizi korur ve yorgunluğu azaltır.
Renkli güneş gözlükleri için de özel olarak tasarlanan renkli filtrelere sahip camlar bulunuyor. Fakat sahte güneş gözlüklerinde renkli filtreler yerine boya kullanılıyor. Bu da güneş ışınlarının kırılmadan direkt olarak göze şarpmasına ve hatta bu çarpmanın çıplak göze oranla daha şiddetli yaşanmasına sebep oluyor.
İlgili 18 soru bulundu
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
Güneş gözlükleri, tıpkı güneş kreminin cildimizi koruduğu gibi gözlerimizi korur. Güneşin zararlı UV ışınlarına temas etmesini engeller ve daha iyi bir bakış açısı yakalamanızı sağlar. Güneşin gözünüze sağladığı tüm bu faydaların yanı sıra, bazı durumlarda bu gözlükler başınızı ağrıtabilir.
Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir? Gün içerisinde göz sağlığına dikkat ederken bitkisel ürünlerden de destek alarak göz yorgunluğu azaltılabilmektedir. Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir.
Göz yorgunluğu, gözleri fazla zorlanması veya uzun süre odaklanma ile oluşan bir durumdur. Bu durum genellikle bilgisayar kullanımı, televizyon izleme veya uzun süre kitap okuma gibi aktivitelerden kaynaklanır. Ayrıca uzun süre dikiş ve örgü örmek gibi aktivitelerde göz yorgunluğuna sebep olabilir.
Gözlük kullanan çoğu kişi için bu durum göz yorgunluğuna ve ayrıca baş ağrıları, boyun ağrısı ve bulantıya yol açabilir. Kişiye göre yerleştirilmemiş ucuz ve kullanıma hazır gözlük camları sıklıkla bu etkiye yol açar.
Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Göz yorgunluğu en kısa ve kolay tanımı ile gözlerin yoğun kullanımından sonra yorulması durumudur. Uzun süre bir şeyler okumak, uzun süre vasıta kullanmak ve uzun süre boyunca telefona ya da bilgisayar bakmak gözlerin yoğun bir şekilde kullanılmasına sebep olur.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Gün içinde gözlerini dinlendirmek için her 20 dakikada bir, 20 saniye ara verip uzaktaki bir nesneye bakmak göz kaslarını gevşetirken yorgun göz altı belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca gün içinde bol bol göz kırpmayı da ihmal etmemelisin. Düzenli göz kırpmak gözünü nemli tutar ve göz kaslarını rahatlatır.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Yapılması gereken ekran karşısında gözlerimizi sık sık kırpmak, 20-20-20 kuralı dediğimiz 20 dakikada bir 20 saniye süreyle 20 feet=6 metre ve daha uzaklara bakarak gözlerinizi dinlendirmektir. Bunlara rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa göz hekiminiz suni göz yaşı yada daha ileri tedavileri uygulayabilir.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözü korumak amacıyla kullanılan güneş gözlükleri etkin bir koruma sağlamak için morötesi ışınların neredeyse tamamını (%99-100) engellemelidir. Bunun için genellikle UV ışığı engelleyebilen özellikte gözlük camları ya da kaplamalar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri