Yetişkin olmayan çocuğun anne ve babasının evlilik birliği son buluyorsa çocuğun velayetinin kime verileceği hâkimin kararına tabidir. Yetişkin olmayan çocuğun anne ve babası evli değilse, çocuğun velayeti özel bir durum gelişmediği sürece anneye aittir.
Hukukumuzda, 0 – 3 yaş arasındaki çocukların anne bakım ve şefkatine muhtaç oldukları kabul edilmektedir. 3 yaşına kadarki müşterek çocuğun velayetine karar verilirken, annenin işinin, kazandığı miktarın hatta yaşam tarzının herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Eğer çocuk 0-4 yaş aralığında ise anne bakımına muhtaç olan bir çocuk demektir. Hakim genellikle bu yaş aralığındaki çocukların velayet hakkını anneye vermektedir. Annenin maddi durumuna ya da yaşam tarzına bakılmaksızın velayet kararı verilir, çünkü bu yaş aralığındaki çocuklar anne bakımına muhtaçtır.
Çocuğun Eğitimi
Ebeveynler boşansa dahi çocuğun eğitim hayatına dair tüm sorumluluklar yine ebeveynlerin üzerindedir. Bu sebeple bu ödevi layıkıyla yerine getirebilecek ebeveyne velayet hakkı verilir. Velayete sahip ebeveyn veli olarak vazifelerini yerine getiremez ise velayetin değiştirilmesine de karar verilebilir.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
İlgiye muhtaç çocukların velayetinin babaya verilmesinin olumsuz sonuçları olabilir. Bu sebeple boşanma davasında çocuklar 6-7 yaşlarına gelene kadar anneye bırakılır. Ekonomik veya sosyal durumunun ne şekilde olduğuna bakılmaksızın, 0-3 yaş arası çocuğun velayeti istinasız annededir.
Çocuğun yaşı küçükse anne bakım ve ilgisine muhtaç olduğu kabul edilir ve çocuk anneye verilir. Tabi anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Türk Medeni Kanunu'na göre, yasal bir sebep olmadıkça, reşit olmayan bir çocuk, evlilik devam ederken her iki ebeveynin velayeti altındadır. Bu nedenle, boşanma veya ayrılık davası açmadan, ebeveynlerden birinin çocuğun velayetini alması mümkün değildir.
Şayet bazı istisnai durumlar söz konusu olmuş olabilir. Örneğin anne vefat etmiş ise velayet babaya verilir. Velayeti alan tarafın kısıtlılığı, tutukluluğu, cezaevine girmesi gibi olağanüstü durumlar söz konusu olmuş ise çocuğun velayeti babaya verilir. Annenin sağlık durumu kötü ise velayet babaya verilir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
a-) Çocuk on sekiz yaşını doldurmakla veya evlenerek ve ya on beş yaşını doldurmuşsa kendi isteği, velisi onayı, mahkeme kararı ile reşit olduysa velayet sona erer. Ancak ergin olan birey kısıtlanmış ve kendisine vasi atanmasına gerek görülmemişse, kısıtlılık hali ortadan kalkıncaya kadar velayet devam eder.
18 yaşından sonra velayet hakkı düşer. Türk Medeni Kanunu'na göre erginlik yaşı 18'dir. 18 yaşına giren bireylerin kural olarak yararını kendisinin gözetebileceği ve bir birey olarak hayatına devam edebileceği varsayılır.
Eğer çocuk annede bakılamayacak kadar kötü bir durum söz konusu ise, velayet babaya verilebilir. Anneni sağlık durumları çocuğa bakamayacak kadar kötü ise yine velayet babaya verilir. Annenin geliri çocuğun ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda ise yine velayet babaya verilebilir.
Çocuğun menfaatinin korunması için mahkemede, pedagog eşliğinde çocuğun düşünceleri sorulur. 8 yaşından büyük çocuklara, menfaatlerini koruyacak şekilde konuyla ilgili sorular sorulabiliyor. Psikolojik durumu göz önüne alınıyor ve velayetin kime verilmesi gerektiğine karar veriliyor.
Çocuğu göstermeme suçunun cezası altı aya kadar tazyik hapsidir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilâmın veya ara kararının gereği yerine getirilirse, kişi tahliye edilir.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Tarafların anlaşması, çocuğun velayetinin babaya verilmesine de karar verilebilir. Çocukların velayeti, çocuğun yararı gözetilerek belirlenir. Eğer taraflar anlaşarak çocuğun velayetinin babaya verilmesine karar verirlerse, mahkeme bu kararı onaylar.
Genel olarak, küçük yaştaki çocuklar anneye, büyük yaştaki çocuklar babaya verilir. Ancak, bu kural her zaman geçerli değildir. Örneğin, anne yoksunluk, şiddet veya ihmal gibi nedenlerle çocuğun bakımından aciz ise, velayet babaya verilebilir. Velayet davalarında, çocuğun görüşleri de dikkate alınır.
Terk nedeniyle açılan boşanma davasında, müşterek çocuk anne bakımına muhtaç bir yaşta ise terk eden anne dahi olsa velayet, anneye verilecektir.
Eğer herhangi bir işte çalışmıyorsanız, hiçbir geliriniz bulunmasa bile diğer şartlar mevcut ise velayet tarafınıza verilecektir. Gelirinizin bulunmaması halinde mahkeme karşı tarafın ödemesi için çocuklar için bir iştirak nafakası belirler.
Mahkeme, bütün delilleri toplar, tanıkları dinler, çocukla uzman sosyal çalışmacı veya psikolog görüşme yapar ve bunu rapor şeklinde mahkemeye sunar. Mahkeme hakimi gerek gördüğü takdirde çocuk ile de görüşür ve bundan sonra mahkeme çocuğun hangi ebeveynin yanında kalması gerektiğine karar verir.
Uygulamadaki Durum – Görüşme Süresi
Çoğunlukla aile mahkemeleri, ayda 2 gün(hafta sonuna denk gelen 2 gün), okul yarı yıl tatillerinin bir haftası, dini bayramlarda birer gün ve çocuğun yaşı mümkün kılıyorsa yaz aylarında 15 ya da 30 gün çocukla babası arasında görüşmeye yönelik kişisel ilişki kararı vermektedir.
Ortak velayet, anlaşmalı boşanmada çocukların iki ebeveyn arasında paylaştırılması için bir çözüm olabilir. Anlaşmalı boşanma sürecinde, ebeveynler çocukların geleceği için ortak kararlar almak zorundadır. Bu kararlar, çocukların hayatını etkileyen önemli konuları içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri