* Tam Yargı davalarında binde 68,31'in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31'in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 600 ₺ ile 1.328,30 ₺ arasında değişmektedir.
Asliye mahkemelerinde, idare mahkemelerinde 80,70 TL iken yeni tebliğe göre 179,90 TL, 3. Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde 124,00 TL iken 276,40 TL, 4. Anayasa Mahkemesinde 664,10 iken 1.480,40 TL olmuştur.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Dava harcı tutarı kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu bakımdan bir dava harç ücreti 68,31'inin dörtte biri olarak yatırılır. Yani örnek olarak on bin Türk liralık bir dava açılmış olsun. Bu durumda ortaya çıkan dava açma harcı 10.000 x 68,31/4000 = 170,77 TL'dir.
İdari dava açma ücreti yürütme durdurma, duruşma, keşif gibi hususların olmasına göre değişiklik göstermektedir. Fakat ortalama yeni açılan idari davalarda posta ve harç masraf toplamı 250,00 ₺ ile 530,00 ₺ arasında değişmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
İcra mahkemelerinde takip edilen işler için asgari ücret tarifesi 3.400,00 TL'dir. Ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için asgari ücret tarifesi 2.800,00 TL'dir. Asliye ceza mahkemelerinde takip edilen işler için asgari ücret tarifesi 9.200,00 TL'dir.
Dava değeri, elatmanın önlenmesi istenilen taşınmazın elatılan bölümünün değeri ile talep edilen ecrimisil miktarı toplamından oluşur. Değerleri düşük göstermeniz halinde ileride mahkeme, eksik harcın tamamlanması için size süre verecektir.
Vergi dairesi sanığa bir ödeme emri gönderir. Bunun üzerine yargılama masrafları vergi dairesine ödenir. Hukuk mahkemelerinde yargılama giderleri ile harçlar davacı tarafından ödenir. Bu masraflar ve harçlar davacı tarafından mahkemeler veznesine yatırılır.
Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
Hukuk mahkemelerinde yapılan mahkeme masrafları, mahkeme veznesine yatırılarak ödenmektedir. Bu masraflar ise dava dilekçesinden öğrenilebilmektedir. Ödenecek olan ücretler, davanın dava harcı ya da gider avansı açısından farklılık göstereceği için dava dilekçesinin dikkate alınması gerekmektedir.
HMK'nin 120/1'inci maddesi uyarınca davacı yargılama harçlarını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Harçlar Kanununun 32'nci maddesi uyarınca yargı işlemlerinden alınacak harçlar ödenmedikçe müteakip işlemler yapılmaz.
Davalının yatırdığı harç mahkeme nezdinde gider avansı olarak muhasebe kaydı yapılmaktadır. Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
2023 yılı tüketici mahkemelerinde avukat ücreti 4.600 Türk Lirasıdır. 2023 yılı yapı kooperatifleri avukat ücreti 5.500 Türk Lirasıdır. 2023 yılı anayasa mahkemesinde görülen davalar için avukat ücreti duruşmalı ise 19.800 Türk lirası, duruşmasız ise 9.900 Türk Lirasıdır.
2023'te avukat tutma ücretleri (güncel tarife):
2023 avukata yazılı danışma ücreti – 2,500 TL *1 saat. 2023 vergi ve icra davaları avukat ücret tarifesi – 11,000 TL. Ceza mahkemesi avukatlarının 2023 ücreti – 9,200 TL. Asliye davaları için avukat ücreti – 9,200 TL.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 2 bin 800, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 5 bin 500, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 4 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 9 bin 200, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 17 bin 400 lira avukatlık ücreti alınacak.
DAVAMIN SON DURUMU NE? UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Dolayısıyla peşin olarak yatırılan ve yargılama sürecinde kullanılmayan harç miktarı hazinenin uhdesindedir. Bu doğrultuda iadeyi gerçekleştirecek olan makam illerdeki muhasebe müdürlükleri olmaktadır. İl Muhasebe Müdürlüklerine doğrudan başvuru mümkün değildir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.
Dava dilekçesinde dava değerinin gösterilmemiş ya da eksik gösterilmiş olması halinde harç bakımından bir sorunla karşılaşılacaktır. Şayet davacı dava değerini göstermemiş ve harç ödememişse bu durumda dava şartı eksikliği gündeme gelecektir. Dolayısıyla harcın yatırılıp yatırılmadığı mahkemece kendiliğinden incelenir.
Talep sonucunun ayrı bir dilekçe ile açıklanması halinde; bu dilekçe ya dava formu ile birlikte ya da dava formunun tebliğinden itibaren on dört gün içerisinde davalıya tebliğ edilir. Dava formu davalıya tebliğ edildikten sonra davalı davayı kabul edebilir. Davayı kabul etmesi halinde davalı bir kabul formu hazırlar.
Kanun Yoluna Başvuru Durumunda Giderler: Kanun yollarına başvuru halinde yargılama giderlerine ilişkin düzenleme Ceza Muhakemesi Kanununun 330. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir; “Kanun yollarından birine başvuran taraf, bu başvurusunu geri almasından veya başvurunun reddolunmasından ileri gelen giderleri öder.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Davanın durumuna bağlı şekilde tanıkların ve sanıkların ayrıca delillerine göre farklılık göstermekle beraber bu davalar genel olarak dört ya da beş celse sürmektedir. Asliye ceza mahkemesi, yargılama içinde bulunan mahkemelerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri