Şubat; Şubat ayı itibariyle, fındık ağacı dallarındaki dişi çiçekler olgunlaşır ve bu dönemde erkek çiçekler dölleme için çiçek tozlarını yaymaya başlar. Bu dönemde çiftlik gübresi ağaçların taç izdüşümüne (dalların altına) gelecek şekilde toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir.
Birinci uygulamada o yılın iklim özelliklerine göre fındıklar uyanmadan önceki dönemde yani Şubat ayı sonları ile Mart ayı başlarında tavsiye edilen azotu gübrenin yarısı verilmelidir.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Bu gübre bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağladığından, genellikle ekim sırasında verilmesi uygundur.
- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.
İlgili 41 soru bulundu
AMONYUM SÜLFAT (%21 N) KATI GÜBRE (5 Kg)
Yapısında azot ve kükürt içerir. Azotla birlikte bitkinin kükürt ihtiyacı da karşılanmış olur. Kireçli topraklarda dengeleme için kullanımı uygundur. Bitkinin gelişimini teşvik ettiği gibi, kök ve sapların incelmesini engeller, dayanımını arttırır.
Gübreleme Önerileri
Fidan gübrelemesi: Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir kasım-şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15 -15 Kompoze gübre, mart ayında 100 gr Kalsiyum Nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN, mayıs ayında da fidanın yaşının ilerlemesine göre 50-150 gr CAN verilmelidir.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Şeker gübre özellikle tahıl, çay ve çeltik ürünleri için idealdir. İçeriğinde %21 azot ve %24 kükürt bulunduran şeker gübre, yüksek çözünürlükte bir inorganik gübre olup bitkilerin azot ve kükürt ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Şeker gübre 150 yıldan uzun süredir üretilmektedir.
Genellikle beyaz renkli ve ince taneli oluşundan dolayı halk arasında şeker gübre olarak da adlandırılır. İÇERİĞİNDEKİ AZOT VE KÜKÜRT; Asit özellikli gübre olduğundan kireçli topraklarda kullanılır. Uzun yıllar toprağa verilmesi halinde topraktaki asit miktarını artırır.
Süper Çotanak gübresini erken ilkbahar döneminde ocak ayı başından şubat ayı ortalarına kadar kullanabilirsiniz. Fındık ocaklarının taç iz düşüm çapına gömülmelidir. 10 yaşından büyük ağaçlar için 1 kg, 10 yaşın altındaki ağaçlar için 750 gram ocak başı uygulama yapabilirsiniz.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Fındık üretim alanlarında yapılan bilimsel çalışmalarda toprakların büyük çoğunluğunda Çinko ve Bor elementlerinin noksan olduğu belirlendiği için, tesis gübrelemesinde dekara 1.5-‐2 kg Çinko Sülfat ile dekara 2-‐2.5 kg Boraks (veya 1 kg Etidot67) serpme olarak verilip, diğer gübrelerle birlikte toprağa karıştırılır.
Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
25.5.10 kompoze gübresi diğer kompoze gübreler gibi çay bahçesinde ilkbaharda yeni sürgün faaliyeti başlamadan önce, diğer bitkilerde fide dikim veya tohum ekim öncesi uygulanmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Uygulama miktarı toprak analizlerine göre belirlenmelidir.
İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır. Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (mart ayında ) uygulanır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Bitkilerin genç ve ileri dönemlerinde suda eritilerek kullanılır. Bahçe bitkileri, seralarda N,P,K gibi makro bitki besin maddeleri iile B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn gibi mikro element ihtiyaçlarını gideren ve suda tamamen çözünen topraktan uygulanan katı formda bir gübredir.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Kurak olan bölgelerde kullanımı uygun olmaktadır. Çünkü şeker gübresi toprağın nemi ile eriyebilme özelliğine sahiptir. Damla sulama ile sulaması yapılan tarım alanlarında kullanıma uygundur. Kalıntı bırakmaz.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Tek yıllık bitkilerde ekimden hemen önce veya ekim sırasında verilir. Meyve ağaçlarına kış sonunda, ağaçlara su yürümeden hemen önce verilmelidir. Ekim sırasında taban gübresi olarak kullanıldığında, serpme olarak verilirken toprak altına getirilmesi gerekir.
Her bitkinin kaliteli bir toprak ve besine ihtiyaç duyduğu gibi fındık gübreleme de fındık yetiştiriciliği için önemli bir konudur. Gübreleme, toprağın verimliliğini artırarak fındık ağaçlarının sağlıklı büyümesini, gelişmesini ve meyve verimini artırır.
Ekim/ dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri