Mevzuat Hükümleri. 21. 4250 sayılı Kanun'un 24/5/2013 tarihli ve 6487 sayılı Kanun'un 2. maddesi ile yeniden düzenlenen 6. maddesinin beşinci fıkrasının üçüncü cümlesi şöyledir: “Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.”
8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nun 6. maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan "Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmü gereğince 22.00-06.00 saatleri arasında alkol satışı yasaktır.
Bakanlık, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda yer alan, "Alkollü içkiler, 22.00 ila 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle aynı kanunun 7. maddesi uyarınca 42 bin 76 lira idari para cezası uyguladı.
Alkollü içecekler
13 Ekim 1923 tarihli Resimli Gazete'de Men-i Müskirat Kanunu ile ilgili karikatür. 23 Nisan 1920'de Men-i Müskirat kanunu ile Ankara'da toplanan meclis içkiyi toptan yasaklamıştır. 9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklikle içki yasağına sona erdirildi.
Gerekçede, "Kuralla, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılmasının yasaklanması ve bu yasağın ihlalinin idari para cezası olarak yaptırıma bağlanması ile yasağın uygulanabilirliği sağlanmakta, toplumsal düzen ve toplum sağlığı da koruma altına alınmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
ALKOL SATIŞI YASAK MI? Seçim günü (yarın) saat 06.00'dan gece saat 00.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
Yaygın olarak Volstead Act ismi ile tanınan National Prohibition Act, Başkan Woodrow Wilson'ın vetosuna rağmen 28 Ekim 1919'da ABD Kongresi'nce kabul edildi. Bu yasa yasaklanan içkileri belirledi. İçki yasağı Amerikan mafyasının büyümesinde en büyük itici güç olmuştur.
1924'te içki yasağına son verildi
9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklik yapılarak içki yasağına son verildi. Bu değişiklik sırasında Erzurum Milletvekili Ziyaeddin Bey'in şu sözleri uygulamadaki bütün gerçeği yalın bir biçimde gözler önüne seriyor: “Deniliyor ki kanun tatbik edilemiyor. (...)
Yasalar. Kanunlar, 24 Aralık 2017 tarihine kadar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından düzenlendi. O zamandan beri yasalar Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.
Satış belgeleri için 01 Nisan 2024 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar süre uzatım işlemi yapılmadığı takdirde, anılan tarihten sonra ürün (tütün mamulü, alkol ve alkollü içki) satın alınması mümkün olmayacak ve satıcıların stoklarında bulunan ürünleri Nisan ayı sonuna kadar tasfiye etmeleri zorunlu olacaktır.
Seçim yasakları, 31 Mart 2024 tarihinde saat sabah 06.00 itibarıyla uygulanmaya başlayacak. Yasaklar gece yarısı saat 00.00 itibarıyla sona erecek. Oy verme günü, her türlü içki satışı ve içilmesi yasak.
Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.
d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-20/9/2023-32315) Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve bunların yerleşkelerinde tütün mamullerinin satışı yapılamaz.
Akşam saat 10'dan sonra içki satışına ceza yüzde 230 zamlandı: Üst limit 1 milyon TL. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, akşam saat 10'dan sonra içki satışına kesilen cezanın 1 milyon 60 bin TL'ye kadar zamlandığını bildirdi. Aybaş, Türkiye'de 2013'ten beri uygulanan cezaya gelen zammı Twitter'dan duyurdu.
5- Çünkü kanunlarda park, bahçe gibi alanlarda alkol tüketilmesi değil, sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükunetini bozacak davranışlar yasaklanmış durumda. 6- Kısacası hukuken park, bahçe, sahil alanlarında içki içmenin önünde bir engel yok.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Tarihi kayıtlarda İskit, Hun ve Göktürk gibi eski Türk toplulukları kımızı yoğun olarak kullanılmış. Günümüzde ise Kazaklar, Kırgızlar ve Yakutlar başta olmak üzere, çeşitli Türk toplulukları tarafından sevilerek içilmekte. Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecek.
İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz." diye bahsedilir. İslam hukukçularının (fakih) çoğunluğu kullananın bilincini etkilediği için alkol tüketiminin İslam'da yasaklandığını kabul etmişlerdir.
Murad'ın sözlü kültürdeki zengin konumu onun özlenen otoriter bir padişah figürünün bir tecellisi olarak yorumlanmıştır. IV. Murad içkiyi de halka yasaklamış, ancak kendi içki içmeyi sürdürmüş ve bu içki bağımlılığı ölümünün bir nedeni olmuştu.
Açıklama. Osmanlı Devleti'nde içki; İslâm hukukunun etkisiyle şer'en ve kanunen yasaklanmış, hatta padişahlar gerekli gördükleri zaman yayınladıkları fermanlar aracılığıyla genel içki yasağı getirmiş, meyhaneleri de kapatmıştır.
Buna göre akşam saat 10'dan sonra bir şişe içki satmanın cezası artık en alt limit 341 bin lira en üst limitse 1 milyon 679 bin 885 lira oldu.
belirtilmiştir. Bu nedenle; 298 sayılı Kanunun 79. maddesinde; “Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
31 Aralık 2023 Pazar günü daha da katı kurallarla bir istisna değildir: Yılbaşı gecesi alkollü içeceklerin paket satışı (yukarıda 3'ten 5'e kadar listelenmiştir) saat 5'ten 9'a kadar yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri