T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılarak kimlik doğrulaması aşamasından sonra E-Devlet sistemi açılır. Giriş yapıldıktan sonra Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) hizmet sayfasından “İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu” seçeneği seçilir.
Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
İnternet üzerinden yapılacak işsizlik maaşı başvuruları İŞKUR'a ait web sitesi üzerinden (www.iskur.gov.tr) yapılmalıdır. Başvuru işlem ekranına e-Devlet üzerinden de ulaşılabilir. e-Devlet üzerinden başvuru yapabilmek için e-Devlet'te yer alan 'Kurumlar' kısmındaki İŞKUR bölümüne girmek yeterlidir.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Eğer işvereniniz IBAN numaranızı sisteme bildirmediyse İŞKUR'un sayfasına girip kendiniz IBAN numaranızı ekleyebilirsiniz, böylece kısa çalışma ödeneğiniz doğrudan banka hesabınıza yatırılır, PTT'ye gitmenize gerek kalmaz.
İlgili 20 soru bulundu
İşsizlik maaşı başvuruları, İŞKUR birimine şahsen gidilerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanıyor.
Başvuru, izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılıyor. İşsizlik maaşı, kimlik kartıyla herhangi bir PTT şubesine başvurarak her ayın 5'inde çekilebiliyor. Maaş 6 ay içinde çekilmeli. Aksi durumda maaş İşkur'a geri gidiyor.
Bunun için e devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama kısmına gelin. Buraya İŞKUR kayıt belgesi diye yazarak aratın. Çıkan ilk sayfada İŞKUR kayıt belgenizi kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Dilerseniz bu belgeyi yazdırabilirsiniz.
Son üç sene içerisinde en az 600 gün prim ödememiş olan veya hizmet akdinin feshinden önce 120 gün çalışmayan kişiler, İŞKUR ödeneğinden yararlanamaz. Hizmet akdi feshedildikten sonraki 30 gün içerisinde başvurularını tamamlamayan yeni işsizler, söz konusu ödeneği almaya hak kazanamaz.
İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuran bireyler genellikle 1 aydan önce başvuru sonucunu öğrenebilir.
E – Devlet üzerinden İŞKUR sistemine erişilebileceği gibi www.iskur.gov.tr adresinden de işsizlik parasına başvuru yapılabilir. İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra kişi işsizlik parasını hak etmişse kendisine işsizlik parası verilmeye başlanır.
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
e-Devlet kolaylığı ile internet üzerinden öğrenilebilen işsizlik maaşı başvuru sonucu, İŞKUR birimlerine gidilerek de sorgulanabilir. İŞKUR tarafından belirlenmiş şartlar sağlandığı takdirde herkes işsizlik ödeneği alabilir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir. İşsiz kalmadan önce en az 120 gün çalışan kişiler işsizlik ödeneği alabilir. 120 gün ve üstü çalışanlar da işsizlik ödeneğinin diğer şartlarını karşıladığı takdirde işsizlik maaşı alabilir.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.
İstifa eden kişilerin işsizlik maaşı almaları söz konusu değildir. Çalışanın işsizlik maaşını hak edebilmesi için hem kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması hem kusurlu olmaması şartı vardır.
18- İşin sona ermesi: Belirli bir proje, inşaat veya üretimin gerçekleşmesi amacını taşıyan işlerde amacın gerçekleşmesi ile iş de sona ermiş olacaktır. Bu durumda iş sözleşmeleri de sona ermekte ve çıkış yapılan işçiler için bu kod seçilmektedir. Bu kodla çıkış yapılan işçiler işsizlik ödeneği (maaşı) alabilecektir.
İşsizlik maaşını 2. kez almak için herhangi bir engel bulunmamaktadır. 2, 3 veya daha fazla kez işsizlik maaşı alabilmek mümkündür. Tek şart ise yukarıda belirtildiği gibi 3 yıl içerisinde en az 600 gün olmak şartı ile çalışmış olan sigortalı işsizler, 2. Kez işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapabilmektedir.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir.
e-devlet kapısına 4 giriş yapmak. İŞKUR'un sunduğu hizmetler arasından “Toplum Yararına Program (TYP) Sorgulama ve Başvuru” seçeneğine tıklamak. Sınava gireceği yabancı dilde sınava uygun bir kimlik belgesine sahip olmak. Açılan sayfada ilan edilen TYP programlarını görüntülemek ve ilgilendiği programa başvuru yapmak.
İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödeniyor. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın yetkisi bulunuyor. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT Bank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabiliyorlar.
Asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için 11 bin 402 lira olurken, işsizlik maaşı ise beş bin 324 lira oldu. Bugün açıklanan yeni asgari ücretin ardından işsizlik maaşı da belli oldu. En düşük işsizlik maaşı 5324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri