Boyunu ayarlayın: Delikleri aşağı ya da yukarı doğru kaydırarak yastığın boyunu ayarlayıp vidaları geri takın. Yastığı takın: Yastığı; ince kısmı aşağıya, kalın kısmı çenelik hizasına gelecek şekilde kemanın arkasına takın. Yastık kemanın çene ve omuz arasında kaymadan durmasına yardımcı olur.
Doğru keman çalmak için duruş, tutuş ve teknik diğer tüm etkenlerden daha önemlidir. Kemanda yastık kullanımı ise tutuş ve tekniğin doğru oturması adına kritik seviyede önemlidir. Bu sebeple yastıksız keman çalmak, teoride mümkün olmakla beraber pratikte size birden fazla zorluk yaşatacaktır.
Keman yastığı kemanın omuz ve çene arasında kaymasına engel olur. Keman yastığı boyun ve omuz sağlığınıza icra esnasında katkıda bulunur. Keman yastığı daha dik bir açı ile kemanı en sağlıklı pozisyonda kullanmanıza olanak tanır.
İlgili 21 soru bulundu
Keman yastığı takılmazsa ne olur? Yanlış durumda, yanlış pozisyon ile kireçlenme, boyun düzleşmesi ve boyun rahatsızlıkları olayı yok denecek kadar az olsa da bizler yinede ne olur ne olur diyerek kemanı yastıksız çalmıyoruz. Keman çalarken boynumuzu düz tutacak şekilde alıştırmalıyız.
Keman Yastığı Olmadan Çalınır Mı? Tabi ki de çalınabilir, keman yastıksız kesinlikle çalınamaz gibi bir bilgi hiçbir kaynakta geçmez ancak yastıkla çalmak kesinlikle daha rahat olacaktır. Unutmayın keman icrası sırasında ne kadar rahat olursanız o kadar uzun süreli ve doğru bir çalım gerçekleştireceksinizdir.
Kemanda ilk olarak göze çarpmayan can direği, aslında kemanın sesini etkileyen çok önemli bir elemanıdır. Köprü de tellerin titreşimini armonik kasaya ileten kemanın önemli bir parçasıdır.
Keman teli takmayı öğrenmek sizi birçok dertten kurtaracak. Keman teli zamanla yıpranıp kopabilir. Keman teli kopmasa bile, eğer gözle görülür deformasyona uğramışsa ya da ton kalitesi ve çalma kalitesi düşmüşse değiştirmek gerekebilir. Bu sizi keman dersi alırken ve keman çalarken etkileyecek bir durum.
Reçine arşeye sürülen arşenizde ki kıllara yapışkan bir özellik kazandırarak tellerden ses çıkarmanızı sağlar. Marka ve fiyatları değişkenlik gösterebilir. Reçine tüm yaylı sazlardan ses çıkarmanızı sağlayan daha doğrusu verimli ses almanızı sağlayan bir maddedir.
Keman sanıldığı aksine zor bir enstrüman değildir. Keman çalmaya yeni başlıyorsanız kemanla çalınan kolay şarkıları 2 ay gibi kısa bir sürede çalmaya başlamış olabilirsiniz. Keman çalmak çok fazla egzersiz yapmayı gerektirir.
Günde 30 dakika aksatmadan keman çalışmalısınız. Kemanı kutusuna koymamaya çalışın. Kolay ulaşabildiğiniz yerde olursa daha hızlı ilerleyebilirsiniz. Nota öğrenmekten korkmayın nota öğrenmeniz sizleri çok hızlı ilerlemenize sağlayacaktır.
Kendi Kendine Keman Öğrenmek Mümkün mü? Evet, ders almadan da evde keman öğrenmek mümkün. İnternet ortamı üzerinde kemandaki eğitim sürecinizi destekleyecek bir çok resim, video, makale ve nota ve kitap gibi kaynaklar mevcut.
Kaliteli kemanlarda genellikle kelebek, akçaağaç ve ladin kullanılır. İyi bir kemanın tuşe kısmı(genellikle siyah olan kısım) ise genellikle abanoz ağacından yapılır. Abanoz ağacının rengi siyahtır yani kaliteli kemanların klavyesinde gördüğünüz siyah renk eğer ağacı abanozsa, orijinal rengidir.
Solaklar Nasıl Keman Çalar? – Solak Kemancılarda Duruş ve Tutuş Temel olarak keman çalmak için solak veya sağlak olmanızın hiçbir farkı yoktur.
Metal susturucu bir tür mandal gibi eşiğin üzerinde aşağı doğru bastırılarak monte edildikten sonra eşiğin titreşimini asgariye indirir. Böylelikle ses titreşimlerinin keman üzerinde yayılmasına müdahale edilmiş olunur. Dayanıklı metal yapısı uzun yıllar bu ürünü kullanabilmenize yarar.
İlk tel olan mi (E) teli ince olduğundan dolayı, diğer tellere göre daha sık kırılıp kopabiliyor.
Bunun sebebi eğer ki kemanı uzun tırnakla çalmaya çalışırsanız tırnaklarınız parmaklarınızdan önce tele ulaşacaktır böylece tele rahatlıkla basamayacaksınız ve çaldığınız parça normalde çalabileceğinizden daha kötü bir şekilde duyulacaktır.
Kemanınızın bakımını müzik marketten alacağınız keman bakım malzemeleri ya da badem yağı ile yapabilirsiniz. Elinizde bulunan yağı bir pamuğa birkaç damla damlatıp gövdenin tamamını bu ürün ile silebilirsiniz. Bu işlem, kemanın gövdesini temizlerken ağacın beslenmesini de sağlar.
a) Kemanın Ön Kapağı – Göğüs Bölümü
Kemanın yüz kısmı olarak bilinen ön kapak, çoğu zaman göğüs bölümü olarakta adlandırılmaktadır.
Vibrato yaylı çalgılar da yapılan titreşimdir. Vibrato vibrasyondan gelir vibrasyon ise titreşim demektir. Özellikle keman çalanlar veya kemana yeni başlayacakların merak ettiği tekniktir. Parmak ucunu notaya basılı tutarak ileri geri oynatılması ile yapılır.
Kemanda Fix, özellikle yaylı çalgılar da bulunan burgulara nazaran daha küçük minimal akort yapmaya yarayan mekanizmadır.
Keman öğrenmek uzun ve keyifli bir yolculuktur. Keman eğitimi yeni başlayanlar için ilk haftalardan itibaren verilen eğitim 3-6 ay arası sürmektedir. Bu maksimum 6 aylık sürenin içerisinde keman parçalarını sesleri temiz bir şekilde çıkarabilmeniz için yoğun pratikler yapmanız gerekir.
Keman gibi sesiyle harikalar yaratan bir enstrümanı öğrenmek için yaş önemli bir kriter değildir. Profesyonel olmak için uzun yıllar eğitim alınması gerektiği doğrudur ancak her yaştan insan her zaman hobi olarak keman çalmayı öğrenebilir ve bundan büyük keyfi alabilir.
Aslında 'keman çalmak zor' gibi düşüncelerin temeli, kemanın perdesiz yapıya sahip bir müzik aleti olmasından ve tutuş pozisyonlarının insan anatomisi ile çok uyuşmamasından kaynaklanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri