Her yaşta yapılabilir. Bu demek değildir ki her yaşta aynı tip ortodontik – diş teli tedavisi yapılabilir. En büyük fark dişlerde eğriliklerle birlikte alt üst çene ilişkisinde bir bozuklukluk varsa ortaya çıkar.
'Diş teli için yaş sınırı var mıdır? ' sorusunun kısa cevabı hayır yoktur. Günümüzde, devamlı gelişen teknoloji ile erişkin hastalara geçmişe göre oldukça konforlu ortodontik tedavi imkânı sağlamak mümkün olmaktadır. Bu, her türlü diş teli – ortodonti tedavisi her yaşta yapılır anlamına gelmemelidir.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş teli acıtır mı? şeklindeki soru için uygulanması esnasında herhangi bir acı olmadığı belirtilebilir. Diş telinin dişlere uygulanması sırasında hastada kesinlikle bir acı hissi söz konusu olmaz. Ancak diş teli uygulanan hastalarda en azından bir 10 günlük periyotta diş tellerine alışma süreci bulunur.
Bu tutarda yaklaşık 1500 tl civarındadır. Yani sağlık bakanlığı tedavi ücretini karşılıyorum dediği diş teli fiyatının aslında sadece işçiliğini karşılamaktadır. Yani toplam tedavi tutarı üzerinden yaklaşık % 50 indirim uygulamaktadır. Buda sadece 18 yaşından küçük hastalar için geçerlidir.
Ortodontik tedavi için hiçbir zaman geç değildir. Her yaşta yapılabilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Dişlerinde çapraşıklık, düzensiz dizilim ve benzeri sorunlar olan çocuk, genç veya yetişkin herkes diş teli tedavisi yaptırabilir. Dişe tel takma işleminde, üst yaş sınırı yoktur. Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var.
Devlet hastanelerinde diş teli tedavisi olmak ücretli değildir. Herhangi bir sağlık güvenceniz var ise, devlet hastanelerinde bu işlemi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Tıp terminolojisinde retrognati inferior olarak bilinen alt çene geriliğinin tam tersi olan üst çene geriliği ise prognati superior olarak adlandırılır. Profesyonel olarak teşhis edilen çene geriliği, uzman doktor tarafından ortodontik ve cerrahi işlemlerle düzeltilebilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ücretsiz diş teli tedavileri bireylerin belirli yaş dönemlerinde gerçekleşebilmektedir. Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği'nin 2022 yılı için belirlemiş olduğu rehber tarifeye göre; Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Hafif) (Plak Ücreti Hariç): 7.000 TL – 7.560 TL KDV Dahil. Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Orta) (Plak Ücreti Hariç): 10.000 TL – 10.800 TL KDV Dahil.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Bu soruyu yanıtlandıracak olursak; tel tedavisinin konuşmayı doğrudan etkilemediğini söyleyebiliriz. Yalnızca; tellerin takıldıktan sonraki 1 haftalık süreç adaptasyon süreci olacağı için konuşma esnasında çok ufak bozukluklar meydana gelebilir. 1 hafta sonrasında ise bu ufak bozukluklar tamamen kaybolmuş olacaktır.
Genel olarak, şeffaf plak tedavisi geleneksel diş teli tedavisine kıyasla daha pahalı olabilir. Diş teli tedavisinin maliyeti, kullanılan braket türüne (metal, seramik, lingual vb.), tedavi süresine, hekimin deneyimine ve kliniğin konumuna bağlı olarak değişebilir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri