i. 251- Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri, 252- Binalar, 256- Hizmet İmtiyaz Varlıkları hesaplarında kayıtlı ve maliyet bedeli 34.000 TL'yi aşmayan her bir duran varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
MADDE 3 – (1) Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde muhasebe sistemine dâhil edilen maddi duran varlıklardan; arazi ve arsalar, yapım aşamasındaki sabit varlıklar, varlıkların elde edilmesi için verilen avans ve krediler ile tarihi yapılar, tarihi veya sanat değeri olan demirbaşlar amortismana tabi değildir.
Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı ve Binalar Hesabı için Amortisman Ayrılmaması Kurumun 2015 yılına ilişkin mali işlemlerinin incelenmesi neticesinde 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı ve 252- Binalar Hesabı için amortisman ayrılmadığı görülmüştür.
251 YER ALTI VE YER ÜSTÜ DÜZENLERİ HESABI
251 Yer Altı ve Yer Üstü Düzenleri Hesabının İşleyişi: Yeraltı ve yerüstü varlıkları satın alındığında veya inşa ettirildiğinde bu hesaba borç olarak kaydedilir, bu varlıklar herhangi bir nedenle elden çıkarıldıklarında alacak olarak kaydedilir.
251 Yer Altı ve Yer Üstü Düzenleri Hesabı:Herhangi bir işin gerçekleşmesini sağlamak veya kolaylaştırmak amacıyla, yeraltında veya yerüstünde inşa edilmiş her türlü yol, köprü, tünel, bölme, iskele vb. yapıların izlendiği hesaptır.
İlgili 45 soru bulundu
250 ARAZİ ve ARSALAR
Maliyet bedeline satın alma sırasında yapılan noter, tapu, komisyon gibi giderler eklenebilir. Yalnızca boş arsa ve araziler amortismana tabi değildir. Arazi ve arsanın üzerindeki yapıların yıkımı sırasında oluşan enkaz masrafları hesabın maliyetine eklenir.
253 Hesap İşleyişi
253 hesap işleyişinde tesis, makine ve cihazların satın alınmasında ya da inşa ettirilmesinde bu hesaba borç olarak kaydedilmesi yer alır. Sonrasında, makine ya da cihazların herhangi bir sebep ile elden çıkarılması durumunda ise alacak olarak hesaba kaydedilir.
152 MAMULLER
Üretim sonucunda oluşan ve satışa hazır hâle gelen mamuller bu hesapta izlenir. 150 ve 151 nolu hesaplar gibi sadece üretim yapan işletmeler tarafından kullanılır. Artışlar borç, azalışlar alacak tarafına kaydedilir.
Patent, telif, lisans, marka, ruhsat, yazılım programı, franchise, işletme/pazarlama hakkı, müşteri listesi, internet alan (domain) adı ve benzeri varlıklar maddi olmayan duran varlıkların başlıca örnekleridir.
252 Binalar Hesabı: Bu hesap işletmenin her türlü binalarının ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. 252 Binalar Hesabının İşleyişi: Binalar elde edildiğinde veya inşa ettirildiğinde hesaba borç kaydedilirken, satılmalarında veya elden çıkarılmalarında alacak olarak kaydedilir.
Amortisman oranı, varlığın KDV hariç satın alma bedelinin ekonomik ömrüne bölünmesiyle bulunur. Bulunan amortisman oranı duran varlığın KDV hariç satın alma bedeli ile çarpılarak varlığın ekonomik ömrü süresince her yıl eşit olarak ayrılacak amortisman tutarı hesaplanır.
ii. 253- Tesis Makine ve Cihazlar, 254- Taşıtlar ve 255- Demirbaşlar hesaplarında kayıtlı ve maliyet bedeli 14.000 TL'yi aşmayan her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
Özet olarak; - Amortisman ayrılması mecburi değildir. - Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. - Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.
VUK'nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.
Birikmiş Amortismanlar “257-Birikmiş Amortismanlar” hesabında takip edilir. Bu hesap aktifi düzenleyici pasif karakterli bir hesap olduğu için amortisman ayrıldığı zaman bu hesaba alacak kaydı yapılır.
Amortisman oranı 1/ekonomik ömür olarak hesaplanır. Yani 1/10 = 0,10'dur. Yüzde karşılık ise %10'dur. Bu durumda, yıllık amortisman değeri: 10.000 x %10 = 1.000 TL'dir.
26. Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Bir yıldan uzun süreli yararlanılacak işletme hakkı, telif hakkı, patent, bilgisayar programları gibi varlıklardır.
267 Hesap, Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabıdır. Maddi olmayan duran varlıklardaki hesapların dışındaki tüm diğer maddi olmayan duran varlık kalemleri, 267 Hesap'ta takip edilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
151 hesabın alacağı karşılığı 152 hesap borçlandırılır. Satılan mamullerin maliyet bedeli 152 hesabın alacağı karşılığı 620 SMM hesabına borç kaydedilir.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
Buna göre, şirketiniz tarafından alım-satım amaçlı olarak satın alındığı ve "153. Ticari Mallar Hesabı"nda izlendiği belirtilen taşıtların, emtia niteliğinde olmaları nedeniyle, mezkûr fıkra kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulabilmesi mümkün değildir.
255 Demirbaşlar Hesabı: İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
259 Hesap İşleyişi
259 Verilen Avanslar Hesabı, ödeme yapıldığında hesaba borç olarak kaydedilir, sipariş edilen malzeme teslim alındığında ilgili hesabın borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri