Hem kış çayı tarifleri için seçilen malzemelerin hem de tatlandırıcıların doğal olması çayın olumlu etkileri açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden kış çayınızı tüketirken içerisine aspartam, toz veya küp şeker eklememeye özen göstermelisiniz.
Bazen bir bardak çayın içine birden fazla kesme şeker atılır. Bu durum oldukça zararlıdır. Çay içilmek isteniyorsa az şekerli, açık ve az tüketilmelidir.
Demlenen kış çayı en fazla 15 dakika kaynatılmaktadır. Tarçın ve karanfil eklenmesi durumunda, kaynayana kadar ateşte kalması gerekmektedir. Diğer bitkilerin etkisini azalttığından, ıhlamur kış çayında tercih edilmemektedir. Güne enerjik bir şekilde başlamayı kolaylaştıran kış çayı, farklı tatlarıyla ilgi odağındadır.
Balgam söktürücü özelliktedir. İltihap kurutucu etkisi vardır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Kış çayları temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücuda yardımcı oluyor. Vücut direncini artırarak grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları olarak anılan hastalıklara karşı bizi koruyor. Düzenli olarak tüketildiğinde var olan kış hastalıklarının da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Zayıflamaya Yardımcı Etkili Kış Çayı Tarifi
İçine birkaç damla limon sıkılarak tüketilir. Tarif içeriğine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın eklenebilir.
Her bir su bardağı için bir tatlı kaşığı kış çayı kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak limon veya bal da eklenebilmektedir. Demlemesi gerçekleştirilen kış çayı, 5-10 dakika süre ile bekletilmektedir.
Bir fincan soğuk suya bir tatlı kaşığı kış çayı karışımından ekleyip, bir cezvede yaklaşık 4 veya 5 dakika kaynatabilir, ardından bu karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Oldukça ferahlatıcı bir kokuya ve yumuşak bir içime sahip olan bu bitki çayını dilerseniz limon ve balla tatlandırarak da içebilirsiniz.
Çakır, satışını yaptıkları karışım kış çayının ciddi anlamda soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici etkisinin olduğunu söyledi. kış çayı satışlarının çok arttığına dikkati çeken Çakır, "Bu çayın önemi, gribal enfeksiyonları önlemektir. Kovid-19 ise farklı bir gribal virüstür. Bu hastalığa da faydası olacaktır.
Kış çayı oldukça kolay bir yöntemle demlenir. 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı kış çayı cezvenin içine atılır ve 3-4 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra süzerek tüketilebilir. Kış çayı gün içinde 2-3 fincana kadar tüketilebilir.
Çay şekerle birlikte içilmemeli çünkü içindeki şeker hem diş hastalıklarına hem de metabolizma hastalıklarına meyil artırıyor. Çay demir eksikliği yapabildiğinden, özellikle bitkisel demirin emilimini bozduğundan yemekten önce, hemen sonra ve beraber içilmemeli.”
Şekerli çay, vücudun biyolojik yapısını bozar. Örnegin, kilo almanızı hızlandırır, ciltte akne ve sivilce oluşumunda etkili faktörlerden bir tanesidir ve ağız diş sağlığına zarar verir. Şekersiz çayın ise vücuda birçok faydası vardır.
Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Demliği temizlerken deterjan ile yıkamamaya özen gösterin, tıpkı diğer demlenen şeylerin kokusunu alması gibi çayınız deterjanın da kokusunu çeker.
İpeksi bir tat için: Bal ve hanımeli
Zira hanımeli çayı idrar yolları enfeksiyonları için de birebir. Zira böylelikle çayı daha ipeksi ve yumuşak bir tada kavuşturabilirsiniz. Daha fazla bal ekledikçe içeceğin daha yoğun olacağını ve limonla bunu dengeleyebileceğinizi de ekleyelim.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Çaydanlığa ibik deliklerine kadar arıtılmış su koyuyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynadığında demliğin ibik deliklerine kadar sıcak su koyuyoruz üzerine 3 kaşık çay koyuyoruz demliğin kapağını kapatıyoruz. (Çay bu şekilde demlendiginde hem içimi daha lezzetli oluyor, hemde kolay bayatlamıyor. )
Koronavirüs döneminde gıdanın öneminin arttığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, kış mevsiminin gelmesiyle ilginin arttığı kış çayları konusunda ise, "Aslında almış olduğunuz birçok kuru gıda ürününde 2 seneye varan raf ömrü var. Bunları da doğru planlayıp, programlarsanız her biri tüketilebilir" dedi.
Ihlamur ve adaçayı içine atılır. İstediğiniz meyveler (ben nar, elma, armut, portakal, mandalina kullandım) kabukları soyulmadan iyice yıkanarak içine atılır. Bir tatlı kaşığı nane ve limon dilimlenerek içine atılır. Kaynadıktan sonra süzülerek içine bal katılarak içilir.
Kış Çayı (8+ Ay)
Evet, bu zamana kadar doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından öksürüğü yatıştırmak için yüzlerce kez pekmez önerilmiştir. Öksürüğü hangi pekmez keser diye araştırdığımızda karşımıza en çok keçiboynuzu ve dut pekmezi çıkmaktadır. Keçiboynuzu pekmezi, içerdiği yağ asitleri sayesinde toksinleri atmamıza yardımcı olur.
Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür. Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri