Evlenme yaşı, MK m. 124'te erkek ve kadın için onyedi olarak belirlenmiş- se de, bu yaşı tamamlamadan evlenenlerin durumu kanunda açıkça düzenlenmemiş- tir.
Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28,2 iken kadınlarda 25,6 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti.
İlgili 37 soru bulundu
Dolayısıyla 30 lar, dönemimizde evlilik için ideal bir yaş olarak kabul ediliyor. Fakat bu yaşlarda imzayı atmanın getirdiği bazı zorluklar da var. Kadın da erkek de kendilerine çoktan bir hayat kurmuş, o hayata alışmış ve biraz bencilleşmiş oldukları için evde bir iktidar mücadelesi başlayabiliyor.
1 yıldan az süren evliliklerin sayısı 5 bin 126 oldu
En yaygın boşanma nedeni, 165 bin 51 boşanma ile geçimsizlik olurken; ardından zina, terk, cürüm ve haysiyetsizlik, cana kast ve pek fena muamele gibi nedenler geldi. 1 yıldan az süren evliliklerin sayısı 5 bin 126 oldu.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
Demek ki Aişe, peygamberliğin başlangıç yılında doğmuştur. Hazreti Muhammed, peygamber olduktan sonra 13 yıl kadar Mekke'de kaldı. Peygamber hicret ettiği zaman Aişe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Aişe ile evlendiğine göre, demek ki evlendiği zaman Aişe en az 15 yaşındaydı.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
27 Yaşını Geçenlere Yardım Yok
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Erginlik yaşı 18 olarak belirlenmiş olduğu için henüz ergin olmayan küçüğün evlenmesi için TMK m.126 uyarınca yasal temsilcisinin izninin olması zorunludur. Yani bireyler 18'inde ise kendi özgür iradeleri ile, 17 yaşında ise velisinin izni ile evlenebilmektedir. ''Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.''
Henüz evlenme yaşını doldurmamış ama evlenmesi zorunlu hale gelmiş küçüğün evlenmesine izin verilerek küçüğün korunması amaçlanmıştır. TMK'nun 124/2. maddesine göre “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Nitekim bugün yürürlükte olan Medeni Kanun'un 124. Maddesinde evlilik yaşı, “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Evlilik bütün peygamberler, özellikle de İslâm Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s.)‟in önem verdiği bir kurumdur. Dini açıdan bakıldığında, yapılması sünnet, yerine göre farz olan amellerden biridir.
âişe, peygamberimizle evlendiği zaman, 9 yaşında değil, 18 veya 19 yaşındaydı.
Peygamberimizin en sevdiği eşi Aişe - Nihat Hatipoğlu ile Sahur 12 Mayıs 2021 - YouTube.
Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir.
Önemli bir yaş farkı olan bir ilişkinin, doğası gereği sorunlu olmaması, asla sorun olmayacağı anlamına gelmez. Bazı uzmanlar da yaş farkının ilişkilerde sorun teşkil ettiğini ortaya koyan araştırmalara işaret ediyor.
Bunlardan ilki 30'lu yaşların kadınların erkeklerde en çok tercih ettiği yaş olması. Yapılan araştırmaya göre kadınlar 30 yaşına kadar kendilerinden daha büyük erkekleri tercih ederlerken 30 yaşından sonra kendi yaşlarına yakın ama kendilerinden daha genç erkekleri tercih ediyorlar.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, eşin aşırı biçimde eleştirilmesi, tehdit edilmesi, aşağılaması, eşe, hakaret edilmesi, eşin duygusal olarak ihmal edilmesi, eşe yalan söylenilmesi, küçümsenmesi ve görmezden gelinmesi şeklinde sayılabilir.
Boşanmada İstanbul ilk, Bayburt son sırada
Boşanan çift sayısı Konya'da 4 bin 934'ü, Kocaeli'de 4 bin 767'yi, Mersin'de 4 bin 754'ü, Adana'da 4 bin 719'u buldu. Bayburt ise 77 boşanma ile son sırada yer aldı. Boşanma sayısı Hakkari'de 102, Ardahan'da 106, Gümüşhane'de 120 olarak hesaplandı.
Boşanma sayısının evlilik sayısına oranı 2021'de ise yüzde 31'e çıktı. Bunun anlamı şu: 2021'de 100 evlilik yaşanırken 31 de boşanma gerçekleşti. Ancak bu boşanan çiftlerin ne zaman evlendiğini bilmiyoruz. TÜİK'in aile araştırması evliliklerin neden bittiğini de ışık tutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri