Sağlıklı beslenmenin ana kurallarından bir tanesi az ve sık beslenmedir. 3 ana 3 ara öğünle beslenmek dengeli beslenmenin altın kuralı haline gelmiştir. Bir gün içinde yediklerinizi altı öğüne bölmek daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
Ara öğün de dikkat edilmesi gerekenler…
Ara öğün saatleri ana yemeklerden sonra 2-3 saati geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Kendinize ayıracağınız 15 dakikalık lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmek adına bir adım atmış olursunuz.
Ara öğün alışkanlığı olan kişilerde kan şekeri dengede kalır. Kişi gün içerisinde açlık hissetmez ve böylece farketmeden besin alımları azalır. Ara öğünler, sonraki ana öğünlerde daha az besin tüketimini sağlayarak, günlük kalori alımını dengeler ve vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur.
Kahvaltı ve akşam yemeği arasında 11 – 12 saatlik bir süre olduğu düşünüldüğünde kahvaltı hariç bir gün için 16 –17 saat aralığında öğünlerin eşit aralıklarla planlanması gerekir. Günde kaç öğün beslenmeliyiz diyenler için bu zaman zarfında en az 3 ana 2 ara öğün önerilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
Yani bilim sağlık için en iyisinin güne yayılmış iki veya üç öğün olduğunu, çok geç veya çok erken yememek gerektiğini, akşamdan sonraki sabaha kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklı olduğunu ve yüksek kalorili yiyecekleri gün içinde tüketmek gerektiğini söylüyor.
Sağlıklı ve dengeli bir ara öğün; kişinin sağlık durumu ve vücut ağırlığına göre 150-250 kalori arasında olmalıdır. Protein içerikli ara öğünler metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasına da yardımcı olur.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Yoğurdu; müsli, yulaf, kinoa, karabuğday gibi doyurucu besinlerle, taze veya kuru meyvelerle, ceviz veya badem gibi kuru yemişlerle birleştirilerek, ara öğün olarak tüketilebilirsiniz.
Ara öğünün faydaları sadece zayıflamak için destek değil aynı zamanda kendini daha iyi hissetmek, yoğun çalışma saatleriyle baş edebilmek, daha verimli olabilmek için de şart, araştırmalar sağlıklı ara öğün yapmayanların dikkat ve hafıza problemleri yaşadığını gösteriyor.
Ara öğün ne zaman yenmelidir; Ana yemeklerden 2- 3 saat sonra yenmelidir. Ama önemli olan ara öğünlerde ne yeneceğidir. Ara öğün 100-200 kalorilik sağlıklı besinlerden seçilmelidir ve porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. ·Taze ve kuru meyveler, tam tahıllı ürünler.
Pek çok kültürde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün bulunur.
Sağlıklı beslenmenin ana kurallarından bir tanesi az ve sık beslenmedir. 3 ana 3 ara öğünle beslenmek dengeli beslenmenin altın kuralı haline gelmiştir. Bir gün içinde yediklerinizi altı öğüne bölmek daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Günlük enerjiyi öğünlere bölerek alırsanız, her öğünde sindirim sisteminiz tekrar çalışacağı için yediklerinizin yanma enerjisiyle beraber kilo vermeniz daha da kolaylaşacak. Sık beslenmek alışkanlık haline geldiğinde de, metabolizma hızı artacak.
TEKRAR altını çizelim: Sağlıklı yaşlanmanın önemli belirleyicilerinden biri daha az yemektir ama bunu izleyen ek bir madde daha vardır: 2 öğün beslenmeye geçmek, mümkünse 14-16 saatlik kısa süreli açlık uygulaması kuralını ısrarla sürdürmek.
Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır. Gece geç saatlerde yemek yemenin vücutta daha fazla yağ birikmesine neden olduğu daima hatırladıklarımız arasında olsa da acıkınca midemize söz geçiremeyebiliriz.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.
Ek olarak ömrü uzattığı tıbbi olarak kanıtlanmış olan tek şey olan açlığı, gün içinde tecrübe edebilmek için de üç öğün değil iki öğün tercih etmek isabetli olacaktır.
İdeal kilolarına ulaşmak istiyorlarsa mutlaka günde 3 ana öğün ve 1 ara öğün yemeleri gerekiyor. 2 öğünle ideal kilolarına ulaşamazlar. Ara öğünü 3'e çıkarırlarsa kilo vermeleri ayları bulur. Çok sık yerseniz vücudunuz yağ kitlesini daha az yakar ve yağ depolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri