3-6 ay: Canlı renkli, parlak, büyük cisimlerin yerini algılar ve tutmaya çalışır. Bebeklerin renkleri daha iyi görmesi ile çevreye teması ve dikkati artar.
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar.
Dokunmanın bu kadar gelişmiş olmasının nedenlerinden biri de görme duyusunun bu dönemde çok daha iyi olmasıdır. 3 aylık bebeğin gözleri, hemen hemen tüm renkleri ve şekilleri algılayabilecek kadar gelişmiştir. Farklı mesafelerdeki objelere rahatlıkla odaklanabilen bebeğin, duyma yetisi de gelişir.
Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar. Odaklanma süresi çok kısadır, zaman geçtikçe bu süre de artar, 4 aylık bir bebek artık nesnelere ve kişilere daha uzun süre bakabilir ve hareket halindeki nesneleri takip edebilir.
0-2 ay: Bu dönemde bebekler 25-50 cm mesafeden ışığı, mavi renk hariç canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. 0-2 ay arasında anneyi de fark eden bebekler, çevredeki cisimleri daha iyi görür.
İlgili 32 soru bulundu
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Yüzleri dikkatle izler, anne ve babasını tanıyabilir. Gözleri birlikte koordineli bir şekilde daha iyi hareket etmeye başlar ve hareket eden nesneleri takip eder. Görmesi farklı renkleri ve şekilleri ayırt edecek şekilde gelişmeye devam eder.
Dairesel şekilde dönen cisimleri izleme en son gelişir. 3-6 ay: Canlı renkli, parlak, büyük cisimlerin yerini algılar ve tutmaya çalışır. Bebeklerin renkleri daha iyi görmesi ile çevreye teması ve dikkati artar. Çevreye dikkati daha çok giden bebekte dikkati annede ve memede toplamak zor olabilir.
0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür. Görme yaklaşık yüzde 5 düzeyindedir.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
3 aylık bir kız bebek ortalama 5,5 kilo, erkek bebek ise ortalama 6 kilo olmaktadır.
Özellikle göz teması kurmayan bebeklerde görme azlığı ve otizm şüphesi olması, anne ve babaları çok endişelendirilir. Eskiden 0-2 ay aralığında göz teması kurmayan bebeklerin otizmli olduğu düşüncesi hakimken, o kriter 2-6 ay arasında göz teması kurmayan bebekler olarak güncellenmiştir.
Bebeğiniz, onu karnının üzerine yatırdığınızda başını ve kollarını kaldırmaya başlayabilir. Sesleri taklit edebilir. Oyuncakları kavrayıp sallayabilir. Kucağınızda destekli şekilde tuttuğunuzda ayaklarının üzerine basmayı deneyebilir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
3 aylık bir bebeğin yaklaşık 3 saatte bir emzirilmesi önerilir. Anne sütünün her damlası bebeğiniz için önemlidir.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
3 aylık bebeğiniz toplam 5 saat gündüz uykusu uyuyabilir. Gece ise yaklaşık 10-11 saat uyuyabilir. Bebeğinizin her gün aynı saatte uyanmasına, akşam ise 20.00'yi geçmeden uyumasına özen gösterebilirsiniz. Çünkü uyku saati geçen bebeğiniz enerjik gibi görünse de zamanla huzursuzluk yaşamaya başlayabilir.
İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Bebekler 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyaç duymaya devam ederler. Fakat bu ihtiyaç 6. aydan sonra ek besinlerle desteklenir. Ek besin dönemine geçene kadar sadece anne sütü ile beslenmiş bebeğiniz, 6. aydan sonra ek gıdalara geçebilir.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Sevil Karaman, 'Bebeklerde göz rengi oluşumu anne karnında 4. haftada gelişme göstermeye başlıyor. Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir. Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri