Mardin'in yöresel tatlarından olan ve özellikle Ramazan ayında yapılan özel bir tatlıdır.
İçinde fıstık bulunmalıdır; Antep katmerinin içerisine fıstık, şeker, kaymak ve sade yağ konur. Fıstık yerine haşhaş, peynir, tahin, biber ..v.b. konulmaz. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez; Antep katmerinin tatlılığı, hazırlanırken içerisine konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılması ile oluşur.
Bazı rivayetlere göre bu tatlı türü Ermeniler'den gelmekte ve 500 yıllık bir tarihi olduğu tahmin ediliyor. Katmer tatlısının yapılışı zor değil ama kıvamını tutturmak ustalık istiyor.
Düğünün ertesi sabah damadın babası tarafından kız evine ve gelin evine gönderilen katmerdir. Kimilerine göre eşler bir ömür boyu ağız tatlılığı içinde yaşasın diye, kimilerine göre düğünün yorgunluğunu alsın diye, kimilerine göre de herşeyin yolunda (!) olduğunun işareti olarak gönderilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kahire'de baklavadan dolmaya, künefeden kebaplara kadar birçok çeşit bulunabilmektedir. Kahire'nin ünlü yemekleri arasında bulunan ve ulusal bir tat olarak bilinen Umm Ali tatlısı, Kahire'den Mısır'a kadar yayılmıştır.
Kahiye Tatlısı
Mardin'in meşhur tatlılarında başı çekenlerden birisi de Kahiye tatlısı. Künefe peyniriyle yapılan hamurlar, şerbet ve Antep fıstığıyla birleşince parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkıyor.
Mardin mutfağından enfes bir pilav tarifi. Haşu Mardin'e özgü bir etli pilavdır.
Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış. O dönemde pişen pilavların bol malzemeli ve günümüz pilavlarından farklı olduğu göze çarpıyor.
Acem Pilavı - Kahramanmaraş Hazırlık Süresi: 25-30 dakika. Pişirme Süresi: 20-25 dakika.
Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt'in en meşhur misafir yemeğidir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
yüksek · 116. Ülke, 1.010.000 km² kapsayan toprak parçasına ve 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 104 milyon nüfusa sahiptir. Bu yönüyle Mısır, dünyanın en kalabalık 14. ve Afrika'nın da en kalabalık 3. ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en kalabalık şehri olan Kahire'dir.
Başlangıçta el-Mansuriye olarak anılan kente, Fatımilerin merkezi olmasından (973-974) sonra Kahire adı verildi.
Ancak Kahire'nin resmi dili Arapçadır.
datça'ya özgü bir tatlı. birazdan lüpleteceğim. yanimdakilerden duydugum uzere tereyagi kullanilmayan, hamurunda yumurta olmayan bademli baklava.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzetini kesintisiz sunan kadayıf üreticileri, lezzet kapılarını ramazan ayında da sahura kadar açık tutuyor. Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Dünyanın en pahalı tatlısı Kahramanmaraş'ta: Bir tepsisi 2.5 milyon lira. Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
Tarihi. Önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olan bulgurun kökenini yüksek ihtimalle Orta Doğu'dur. Bulgurun yapımında kullanılan antik yöntemin ise günümüz Güneydoğu bölgesine dayandığı düşünülmektedir.
Özbek pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan'da yapılır. Pirince et ile birlikte çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler veya yemişlerin eklenmesi ile yapılır. Türkiye'de Afyonkarahisar mutfağında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri