3 fazlı asenkron motorlarda, 3 fazlı stator sargıları gerilim ile beslendikleri zaman makinede döner manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan senkron hızda döner. Bu hızda dönen manyetik alandan dolayı durmakta olan rotor iletkenlerinde bir gerilim indüklenir.
Üç fazlı asenkron motorları yıldız ve üçgen bağlantılara göre bir fazlı şebekeye bağlantısını yapabilmek için; Motor giriş uçlarından herhangi ikisine faz (R) ve nötr (N) uçları bağlanır. Kondansatörün bir ucu faza bağlanırken diğer ucu motorun boşta kalan giriş ucuna bağlanılarak bağlantı tamamlanır.
Üç fazlı dağıtım sisteminde dengeli endüktif bir yük teşkil eden, yapısı rotor ve stator olmak üzere 2 temel parçadan oluşan bir elektrik motorudur. Rotor yapısına göre bilezikli ve sincap kafesli olmak üzere iki tipte üretilir. Endüstriyel sektörde sincap kafesli asenkron motor tercih edilmektedir.
Üç fazlı asenkron motora tek fazlı şebeke de çalıstırılmak istenirse, bir faz grubu sargısına (fazlar arası) paralel kondansatör bağlanır, diğer kalan uca nötr (N) kondansatörün bir ucu ile diğer sargı gurup ucuna birleştirilip faz (Lı) ucu verilecek şekilde bağlantı yapılır.
Genellikle iş tezgahlarında 3 fazlı asenkron motorlar kullanılır. Bu motorların yapılışları basit, işletilmesi ve tamirleri kolaydır. Her elektrik motorunda bulunan yatak, kapak, mil, taşıma kancası ve bağlantı klemensi gibi yardımcı parçaları vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Kondansatör ne işe yarar, dediğimizde elektronik devre elemanlarından biri olduğunu öğreniriz. Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna güç devrelerinde gerilim düzenler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, dediğimizde devrenin çalıştığını fakat gerilimin dalgalı olabileceğini öğreniriz.
Trifaze kondansatör, elektrik devrelerinde seri anahtarlanma işlevinde kullanılan toplamda 4 adet yarı iletken maddelerin devrelerinden meydana gelen elemanlardır.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Trifaze, alternatif akımlı elektrik gücünü üç fazlı dağıtma yöntemidir. Trifaze, üretim, iletim ve dağıtım için üç faz kullanır. Trifaze, sanayi, işletme veya çok yüksek enerji tüketen evlerde ağır elektrik yüklerini beslemek için kullanılır.
Asenkron Motorlar Nasıl Çalışır? 3 fazlı asenkron motorlarda, 3 fazlı stator sargıları gerilim ile beslendikleri zaman makinede döner manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan senkron hızda döner. Bu hızda dönen manyetik alandan dolayı durmakta olan rotor iletkenlerinde bir gerilim indüklenir.
Üç fazlı asenkron motorların dönüş yönünü değiştirmeN için, fazlardan herhangi iki fazın yerini değiştirmeN yeterlidir. Fazların yer değiştirme işlemi kontaktör veya paket şalterle yapılır.
Motorun sol tarafında bulunan gidondaki debriyajı sıkarak motor marşına basmanız gerekmektedir. Böylece motorun bir veya iki saniye içerisinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu esnada motorun boşta olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Motor eğer 1'de ise debriyajı sıkarak da motorun çalışmasını sağlayabilirsiniz.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Bir fazlı asenkron motorlarda kalkış momentinin oluşması için ana ve yardımcı sargıdan faz farklı alternatif akımların geçmesi gerekir. Bunu gerçekleştirmek için yardımcı sargı devresine seri kondansatör bağlanır.
Bir devredeki kapasitöre elektrik akımı uygulandığında kapasitör plakasında enerji birikmeye başlar. Kapasitör plakası daha fazla şarj kabul edemez hale geldiğinde kapasitör tamamen dolmuştur. Devre depolanan bu enerjiyi talep ettiğinde kapasitör boşalmaya başlar.
Kutuplu kondansatörler, DC devrelere bağlantıları yapılırken artı ve eksi uçları dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Yanlış bağlantı anotta bulunan oksit tabakasının metal yüzeyi kısa devre eder. Yüksek ısı oluşur. Bu da kondansatörün patlama nedeni olabilir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Nötr 3 fazlı sistemin yıldız noktasıdır nötr koptuğu zaman bu 3 fazlı sistem seri bağlı olarak görev yapmaya başlar.bu da nötrün olduğu her yere faz gelir demektir. Nötr koptuğunda faz-faz 380 Volt. gerilim alıcı üzerindeki yüke bağlı olarak dağılacaktır.Bu da dengesiz gerilimlerin gelmesine sebep olacaktır.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
1| Gerilim (Volt)
Tek fazlı motorlar için ortak 60 hz frekanstaki gerilimler için 115 volt, 230 volt ve 115/230 volttur. Üç fazlı motorlar için ise ortak 60 hz frekanlarda gerilimler 230 volt, 460 volt ve 230/460 volttur.
Trifaze Sayaçlar : Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaç tipidir. Direk Bağlı Aktif-Reaktif Kombi Sayaçlar : Herhangi bir akım ve gerilim trafosuna ihtiyaç duymadan genellikle 100A'e kadar devreye bağlanabilen sayaç tipidir. X/5A Sayaçlar : 5A'e kadar referans akım ile çalışan sayaç tipidir.
1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri