Sürünen enflasyon % 3 – 8 gibi tek haneli enflasyon haddine denir.
Sürünen enflasyon, %3- %8 gibi tek haneli enflasyon haddine denir. Dört nala enflasyon: %25-%80 gibi iki haneli enflasyon haddine denir.
Genel olarak üç çeşit enflasyondan söz edilir: (1) Ilımlı (sürünen) enflasyon, (2) Yüksek enflasyon, (4) Hiper enflasyon. Ilımlı enflasyon; düşük oranlı enflasyona verilen addır.
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.
Enflasyonun, fiyatların artış oranına göre çeşitli türleri söz konusudur. Bunları ılımlı enflasyon, yüksek enflasyon ve hiper enflasyon olarak sıralayabiliriz. Fiyatlardaki artışların çok düşük oranlarda kaldığı ve enflasyon beklentilerinin oluşmadığı enflasyon süreçleri, ılımlı (sürünen) enflasyon olarak adlandırılır.
İlgili 30 soru bulundu
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Endeksin genel düzeyinin sürekli olarak artmasına enflasyon denir. Bir başka tanıma göre paranın satın alma gücünün belirli bir dönemde düşmesine enflasyon denir. Enflasyonu ölçmekte kullanılan başlıca iki sepet (endeks) vardır: (1) Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve (2) Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE.)
% 3 – 8 gibi tek haneli enflasyon haddine denir. % 25 – 80 gibi çift haneli enflasyon haddine denir.
Hiperenflasyon, bir ülkede ekonominin kontrolünün kaybedilmesine ve vatandaşın parasal anlamda alım gücünün düşmesine neden olan bir durumdur. Piyasalarda dengelerin bozulmasını beraberinde getiren bu ekonomik hâl, temelde para arzının fazla olmasından kaynaklanır.
Hiperenflasyon Yaşanırsa Altın Fiyatları Ne Olur? Hiperenflasyon ile altın fiyatları arasındaki ilişki lineer bir şekilde gerçekleşmese de paranın değeri düştükçe insanlar altın ve diğer emtialara daha fazla yönelebilir; bunun bir sonucu olarak da altın fiyatları yükselmesi beklenebilir.
Türkiye'de bugün yüksek oranlı bir enflasyon olgusuyla karşı karşıya bulunuyoruz. Nisan ayı verileri bize 12 aylık enflasyonun TÜFE bazında yüzde 11,87, Yİ-ÜFE bazında ise yüzde 16,37 düzeyinde olduğunu gösteriyor. Dünyada enflasyonun oldukça düşük olduğu bir dönemde bu oranlar çok yüksek düzeyleri işaret ediyor.
Yürüyen Enflasyon: Mal ve hizmet fiyatlarındaki yükselişin kademeli olarak arttığı, aniden yükselmediği, %3-%10 dolaylarında olan enflasyon türüdür. Dört Nala Enflasyon: Ekonomideki mal ve fiyatların bir yıl içinde hızla yükseldiği ve %10 oranını aştığı enflasyon türüdür.
Büyük çoğunluk açısından ÜFE, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ya da GSYH zımni deflatörü fazla bilinmeyen ya da izlenmeyen göstergelerdir. O nedenle de medya asıl olarak TÜFE'deki değişimleri enflasyon göstergesi olarak kullanır ve manşete çeker. Bu çerçevede TÜFE, manşet enflasyon olarak anılmaktadır.
Fiyatlar arttığı zaman ortaya çıkan ek para talebini karşılamamaktır. Enflasyonu yaratan fiyat artışlarının nedenlerini ortadan kaldırmak yerine, sonuçla mücadele ederek alışveriş hacmini daraltmaktır.
Fisher etkisi kavramı Irving Fisher tarafından 1930 yılında ortaya atılmıştır ve bu teoriye göre bir ülkede gerçekleşen faiz oranları ve enflasyon oranları bire bir birlikte hareket etmektedir. Ayrıca teoriye göre reel faiz oranları ile beklenen enflasyon oranının toplamı nominal faiz oranlarını vermektedir.
Ilımlı enflasyon yaşayan ekonomilerde ürünlerin fiyatlarındaki artış yüksek oranda olmuyor. Bu enflasyon türünde ürünlerin fiyatları kabul edilebilir oranlarda artıyor. Ilımlı enflasyon ülke ekonomisine diğer enflasyon çeşitlerine nazaran zarar vermiyor.
Dr. Hakan Kara'ya göre Türkiye uzun yıllar çok yüksek enflasyonla yaşayıp hiperenflasyona gitmemiş tek ülke. Dolayısıyla tarihsel perspektiften bakınca hiperenflasyon riski düşük. Fakat mevcut politikalarda ısrar edilirse enflasyon sorunu giderek ciddileşebilir.
Hiperenflasyon ise tipik olarak ayda %50'den fazla olan, hızla yükselen enflasyon olarak tanımlanır. Hiperenflasyon gelişmiş ekonomiler için nadir görülen bir olay olmasına rağmen Çin, Almanya, Rusya, Macaristan, Arjantin gibi ülkelerde tarih boyunca birçok kez meydana gelmiştir.
Galopan enflasyon ise çok yüksek oranlarda fiyat artışlarıyla ortaya çıkan enflasyondur. Paranın ekonomide fonksiyonlarını yerine getirmesine imkan vermeyen, bu dörtnala enflasyonda ekonomide, çok ciddi sosyo ekonomik sıkıntılar yaşanır.
Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye 'çekirdek enflasyon' adı verilir.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ekim ayında %5,09 arttı. E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı %126,18 olarak gerçekleşti. 2023 yılı, Ocak-Ekim dönemi enflasyon oranı ise %105,48 oldu. ENAG Ailesi olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlarız. Nice 100 yıllara!
ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır. TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.
Enflasyondan sonra ne gelir? Ilımlı (yıllık %1-3), yürüyen (yıllık %3-10) ve yüksek enflasyondan (yıllık %10'dan büyük) sonra hiperenflasyon (yıllık %200'den büyük) gelir.
Deprem enflasyon üzerinde de 5-6 puan arasında ilave bir artış yaratacaktır. İhracat ve ithalat da olumsuz etkilenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri