Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Yani TDK üzerinden ele alındığında mütemadi kelimesi yine aralıksız ve sürekli ifadeleri üzerinden öne çıkar. Mütemadiyen kelimesi eski zamanlarda çok daha sık kullanılan bir sözcüktü. Bir durumun ya da konunun aralık vermeden düzenli olarak devam etmesini anlatır.
MÜTEMEDİYEN NE DEMEK? Mütemadiyen sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "ara vermeden, sürekli olarak" anlamına gelmektedir.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
mamafih - Nişanyan Sözlük. Arapça maˁa mā fihi مع ما فه “«bununla beraber», her ne ise” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Arapça maˁa “ile, beraber” ve Arapça mā “ne” ve Arapça fihi “onun içinde” sözcüklerinin bileşiğidir.
İlgili 28 soru bulundu
Parası olmayan ya da fakir olan kişilere genelde meteliksiz denir. Geçinmekte zorluk çeken ve cebinde hiç parası bulunmayan insanlar olarak da anlatmak mümkün.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
1.Yok edilme, yok olma, ortadan kalkma, sona erme. 2. Bozulma.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında genel olarak 'düzgün ve düzenli' şekilde muntazam kelimesi karşılık bulur. Herhangi bir durum ya da insan için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir işin harika olduğunu ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığını gösteren anlam üzerinden de ele alınır.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
Kelime anlamı itibariyle nezdinde 'yanında, huzurunda ve gözetiminde' anlamları taşımaktadır. Bu üç anlam kapsamında farklı cümlelerde gündelik yaşamda rahatlıkla kullanılabilir. Bir kişi ya da bir eşya ve benzeri unsurun yanında, huzurunda ve gözetiminde olarak dile getirilmektedir. Nezdinde Nedir?
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
netameli - Nişanyan Sözlük. Arapça ntn kökünden gelen natāna(t) نتانة “pis koku, çürüme kokusu” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça natana نتن “çürüdü, pis koku yaydı” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Arapça kökenli olan bilhassa kelimesi Türkçede sıkça değerlendirilen bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu açısından 'özellikle' anlamına geldiğini söylemek mümkün.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri