İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor.
Avometre (Multimetre) ile Kontrol:
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.
Topraklı 3'lü priz modelleri faz ve nötr iletkeni dışında toprak iletkeni de bulundurmaktadır. Bundan dolayı olası elektrik kaçaklarında koruyucu özelliğe sahiptir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
İlgili 22 soru bulundu
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Topraklama elektrik kaçaklarının engellenmesi için en ideal seçimlerin başında gelmektedir. Priz çeşitleri de topraklı ya da topraksız olarak ikiye ayrılmaktadır.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır.
Elektrik tesisatlarında, tesisat türü ne olursa olsun topraklama çok önemlidir. Bu sebepten de topraklamayı temsil eden kablo rengi de oldukça önemlidir. Bu bağlamda topraklama kablosu genellikle yeşil veya sarı olarak karşımıza çıkar.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Toprak Kablo Rengi: Sarı – yeşil çizgilidir. Toprak hattıdır. Elektrik kaçaklarında çarpılmayı önler, kaçak elektriği toprağa iletir.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez. Yani “Evde topraklama yok akım koruyucu priz almak işe yarar mı?”sorusunun cevabı: “Etkili bir performans alamazsınız.” olacaktır.
Bina içerisinde kullanılan tüm elektrikli cihazlar, dış yalıtım malzemeleriyle kaplı topraklama kablosu uçlarına vidalanarak bağlanır. Ayrıca, elektrik tesisatı içerisinde sarı yeşil çizgili renkli topraklama kablosu çekilerek tüm tesisatın topraklama sistemi yapılmış olur.
Gizli priz çekmek yöntemi ile kaçak elektrik kullanma yöntemi: Sayacın giriş sigortası- nın çıkışından yani sayaca giren kısmından binanın bir bölümüne siva altından veya siva üstünden hat çekilerek kaçak elektrik kulla- nilir.
Sokete bakacak şekilde, sol nötr (N) sağ canlı (L) üst topraklamanın (E) doğru bağlantı yöntemi kullanılmalıdır. Canlı çizgi-L (kırmızı, sarı, mavi), nötr-çizgi-N (mavi veya siyah), zemin-çizgi-E (sarı-yeşil).
Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur? Faz ve nötr'ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder.
Topraklama uygulaması, elektrikten tasarruf etmeyi sağlamaz. Makinelerin çalışması için lazım olan elektrik akımı toprak hattından bağımsızdır. Dolayısıyla elektrik kaçakları toprak hattı ile engellenmez. Sadece kaçak akım toprağa iletilerek güvenlik sağlanır.
Topraklı prizler, topraklama ihtiyacı olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır.
Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir. Elektrik tesisatı uygulamaları genellikle topraklama gerektirir. Topraklama, elektriğin boşalması için verimli yöntemlerden biridir.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri