Temmuz ve ağustos aylarında çiçek verir, sonbahar aylarında ise toplanarak kurutulur. Pembe, kırmızı, turuncu ve lila renklerde görülebilir. Ülkemizde her bölgede görülebilen hatmi çiçeği, sulak alanlar ve dere kenarlarında yetişir.
Hatmi çiçeğinin Manisa'nın Demirci ilçesinde yaz aylarında yol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğini toplayıp güneşte kurutan kadınlar, kilogramını 25 liradan satışa sunuyor.
Kurutulmuş Hatmi Çiçeği 1 kg Fiyatı 279,30 TL.
Hatmi çiçeği, ebegümecigiller familyasında yer alan ve halk arasında ebegümeci ya da gül hatmi olarak da bilinen çiçekli bir bitkidir.
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Günümüzde de sağlık için kullanılan bitkilerden biri hatmi çiçeğidir. Hatmi çiçeği ebegümeciler familyasına ait bir bitkidir. Halk arasında farklı isimlerle de anılan hatmi çiçeğinin bilinen en belirgin faydası öksürük üzerindeki etkileridir. Bunun yanı sıra sağlık üzerinde pek çok faydası da bulunmaktadır.
Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Hatmi Çiçeği çoğunlukla Ağaç hatmisi(Hibiscus syriacus) ya da Gül hatmisi (Althaea rosea) gibi diğer Hatmi türleriyle karıştırılabilir. Bu yüzden uzman kişiler tarafından türlerin ayırt edilerek toplanması önemlidir.
Ağaç, yapı olarak küçük bir ağaç türüdür. Ağacın ortalama boyu 2 metre olup 5 metreye kadar büyüyebilirler. Hatmi ağacının dalları dik uzama eğilimindedir. Ağaç büyüdükçe dalları kalınlaşır ve dalları hafif bir şekilde yanlara doğru meyillenir.
AĞAÇ HATMİ NASIL SAKSIDA YETİŞİR? Ağaçhatmi bitkisi özellikle bir saksı türü seçmez. Herhangi bir saksıda yetişebilir.
Ekim Zamanı dış mekanda şubat,mart, Nisan, Mayıs ayları uygun şartlar sağlandığında iç mekanda kış aylarıda ekilebilir. Çimlendirme ortamı Sıcaklığı 18-22 derecedir. Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde bekletilmelidir.
Hatmi çiçeği, düzenli bir şekilde her gün tüketilirse 3 ya da 4 gün içinde etkisini gösterebilir. Her bitki türünde olduğu gibi uzun süreli tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Gün içerisinde 1 ya da 2 defa hatmi çiçeği çayı içilebilir.
Hatmi Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Hatmi çiçeğinin çoğaltılması işleminin tohum veya çeltikle yapılması gerekmektedir.
Tadı biraz acı olduğu için bal ile tatlandırılarak tüketilebilir. Günde en fazla iki defa tüketilmesi gereken hatmi çiçeği çayı gün boyu soğuk suda bekletilerek de tüketilebilir.
Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı, bir yan etkisi bulunmuyor.
Temizlenen hatmi çiçekleri kuru bir bez üzerine serilir ve kurumaları beklenir. Temmuz ayı gibi kökleri kurutulan hatmi çiçeğinin sonbahar aylarında ise çiçekleri kurutulmaktadır.
Demlendikten sonra sıcak olarak içilir ve her seferinde taze olarak hazırlanması gerekir. Hatmi çiçeği çayı günde iki defa içilebilir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Bronş temizleyerek rahat nefes alınmasını sağlar.
Hatmi bitkisi, mantar hastalığına yatkınlığı nedeniyle iki yıllık yaşam döngüsüne sahiptir. Sıklıkla ekilip hızla büyüdüğü için çok yıllık algısı yaratabilir. Hatmi bitkisi çoğunlukla ekildiğinin ilk yılında çiçek açar. Çok çeşitli topraklarda yetişir.
Hatmi çiçeğinin akciğerleri temizlediği bilinir.
Koah etkilerini azaltmak için hatmi çiçeği çayını gün içinde 1 fincan içebilirsiniz. Düzenli ve ölçülü içtiğinizde, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini sona erdirebilirsiniz.
Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN HATMİ ÇİÇEĞİ KÜRÜ
Günde iki kere yapılabilir. Ayrıca bu uygulamadan sonra bir kaşık keçiboynuzuyla da bu işlemi kuvvetlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı aynı zamanda su ile de yapabilirsiniz. Ancak içerisine kesinlikle bal ya da limon eklenmemeli.
Bamya çiçeği, çeşitli iklim koşullarında yetişmeye uygun bir bitkidir. Bakımı biraz sabır ister. Bu çiçek hibiskus bitkisi olarak bilinmektedir. İplik ve kumaş yapımında kullanılan bitkilerden bir tanesidir.
Hibiskus çayı afrodizyak etkisine sahip
Hibiskus yapraklarının iyi bir afrodizyak olduğu bilinir.
Hibiskus Bitki Çayı 1 kg Fiyatı 349,33 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri