Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
İlgili 23 soru bulundu
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
EŞ SESLI KELİMELER:
yazılışları aynı anlamları farklı olan kelimelerdir.
Dilimizde kullanılan kelimelere baktığımız zaman birçoğunun eş sesli olduğu görülmektedir. Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Eş sesli kelimelerde kelimenin yazılışı aynı olurken anlamları farklıdır. Yani aynı şekilde yazılar ve aynı şekilde okusalar bile, mutlaka taşıdıkları anlam temel anlamları olmalıdır. Aşağıda eş sesli kelime örnekleri yer alıyor. -Çocuklar dereyi geçip de çayda boğulmuşlar.
Türkçede önemli olan konulardan bir tanesi de eş sesli sözcüklerdir. Eş sesli sözcükler ile ilgili bütün bilgileri bulabilirsiniz. Eş sesli sözcükler 6. sınıf Türkçe dersinin en önemli konuları arasında yer alır.
Yaş eş sesli olarak adlandırılanlar arasında bir kelimedir. Birden fazla anlam ifade eden okunuş ve yazılışları benzer sözcüklere eş sesli denmektedir. İlk anlamı var olduğundan bu güne geçen zaman dilimi(yaş) 2. Anlamı ise ıslanmış, ıslak hale gelmiş demektir.
❎Çöp eş sesli bir kelime değildir.
Hayır kırk kelimesi eş sesli değildir. Zıt anlamı da yoktur.
Eşya: Eş sesli değil. Araç gereçlerin bütününe eşya adı verilir.
✦Kapalı derken bir açık olmama durumu var ve gizli, saklı anlamında olduğu için eş sesli kelime olur. ✦Yazılışları ve okunuşları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere eş sesli denir.
Koy kelimesi eş seslidir. Bunun nedeni de koy kelimesinin başka anlamlara gelen kullanımlarının olmasıdır.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Böylece değişik anlamları geldiğini daha iyi idrak edebiliriz.
Yazılışları ve okunuşları aynı olmakla beraber anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Okunuşları ve yazılışları aynı olan ancak anlam bakımından birbirinden farklı kelimeler sesteş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda eş sesli kelimeler biçiminde ifade edilir.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Kart kelimesinin de iki farklı anlamı olduğu için eş sesli kelimedir.
Spor kelimesinin eş seslisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri