-2-3 cümlelik diyaloglara girebilir. -Yiyecek, oyuncak, hayvan, meyve gibi sınıflandırma ifadeleri kullanabilir. -Birbirinden bağımsız iki yönergeyi yerine getirebilir. ( Oyuncağı elinde tut ve merdivenden çık.) -Diğer çocukların hareketlerini taklit ederek basit kurallı oyunları oynamaya başlayabilir.
3 yaş çocuğunun anne babası olarak artık karşınızda nesneler arasında ilişki kurabilen bir çocuğunuz olduğunu göreceksiniz. Çocuğunuz artık eşleştirme ve gruplama yapabilmektedir. 3 yaş çocuğu 10'a kadar ritmik sayabilir. Çocuğunuz kare ve daireyi çizebilir. 3 yaş çocuğu artık en az 3 rengi tanır.
Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Soyunmayı dener. Konuşur, adını yaşını söyler. Nasıl diye soru sorar, sayar, çevresini keşfederken merak ettiklerini sorgular, öğrenmeye çalışır. Akranlarıyla oynamaktan, oyun sınıflarına katılmaktan, grup halinde şarkı söyleyip dans etmekten hoşlanır.
3 Yaş Çocuk Gelişimi
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur.
İlgili 27 soru bulundu
Bu dönemde de çocuklar günde dört- altı öğün beslenmeli, temel besin gruplarından süt ve sütlü gıdalar; et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller; sebze ve meyveler; unlu ve nişastalı besinler yeterli ve dengeli verilmelidir. Ülkemizde en sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemeğin suyuna ekmek bandırılarak beslemektir.
3-6 yaş dönemi çocuklarda zeka ve hafıza gelişimi için oyunlar son derece önemlidir. Özellikle, eşleştirme, kart ve bulmaca oyunları zeka, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirir. Okuma, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmek için önemlidir. Bu yaş grubu çocuklar için kısa ve basit hikayeler okunmalıdır.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
3 yaştan itibaren bebeksi konuşmanın azalması, cümle kurarken daha fazla kelimenin kullanılması beklenir. Bu yaş civarında çoğu çocuk artık 300 ve üzeri kelime söylemeye başlar. Çocuğunuzun bu aşamada sadece 3 kelimelik cümleler kuruyor olabilir ve bu da normaldir.
Bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır.
2,5 yaşında yatay ve dikey çizgileri yapabilmektedir. 3 yaş çocuğu kabaca bir yuvarlak çizebilir. Bu yaş çocuğundan adam çizmesi istendiğinde tipik olarak büyük bir daire ve içine göz-ağızdan oluşan ufak daireler koyabilir. 4 yaş çocuğu bu yuvarlağa bacaklar ve kolları da ekleyecektir.
Çocuğunuza, WISC-R Zekâ Testi çözdürebileceğiniz bazı kurumlar aşağıda verilmiştir: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
Yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. İskoçya'da yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. Birçoğumuz çocukların zekasını genetik özelliklere bağlı geliştiğini düşünebiliriz.
3 yaş döneminde çocuk kendi tercihlerine saygı duyulmasını bekler. Bir şey için ikna edilmeye çalışmak/kandırılmak yine onun tepkisel davranışlar sergilemesine sebep olur. Katı kurallar koymanız çocuğu daha da sinirli hale getirir. 3 yaş çocuğu yemeğe oturduğunda kendi yemek yemek ister.
3 yaş çocuğu inatlaşmaya “benlik” duygusuyla devam eder!
3 yaşındaki çocuk artık kendisinden bağımsız bir dünyanın varlığını ve kendisinin de o dünya içinde bir birey olduğunu kabul eder. Bu dönemde çocuğunun kendini kanıtlama çabası artar ve oldukça inatçı olabilir.
Ortalama 2,5-3 yaşlarından itibaren de meraklı bir şekilde “Neden?” sorularını sormaya başlaması, neden-sonuç ilişkileri kurmaya çalışıyor olması, çocuğunuzun yavaş yavaş hayatına sol beyninin, yani artık mantığının da devreye girmeye başladığının göstergesi.
Çocuğun Ağızına Her Şeyi Alması Neden? Ağızına her şeyi alma yani duyusal arama davranışı bebeklerde normal bir davranıştır. Emmeyi, kendilerini sakinleştirmek ve yatıştırmak için kullanırlar. Bu kendini yatıştırmaya öz düzenleme (regülasyon) denebilir.
1-3 yaşındaki bir çok çocuk ısırma ve/veya vurma döneminden geçer. Bu yaşlardaki çocuklar duygularını kelimelerle ifade edemezler ve bu nedenle de ilgi çekmek ya da gerilimlerini ifade etmek amacıyla anne-babalarını, diğer çocukları veya bakıcılarını ısırabilir, onlara vurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri