Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Gün ışığından uzak bir yerde ve buzdolabında muhafaza etmemeye de özen gösterin. Afiyet olsun!
Aksi halde tat karşımı yaşanabilir. “Kurabiye bozulur mu?” diye merak edenlere güzel bir saklama yolu daha var. Cam kavanozlarda kurabiyelerinizi saklayabilir ve kavanozun ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz. Yeterince temiz ve kuru kavanozlarda yaklaşık 7 güne kadar kurabiyeleriniz tazeliğini koruyacaktır.
Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.
Evlerinizde hazırladığınız kuru pasta hamuru, buzdolabında muhafaza ettiğiniz takdirde bir hafta; derin dondurucuda ise üç aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Gün ışığından uzak bir yerde ve buzdolabında muhafaza etmemeye de özen gösterin. Afiyet olsun!
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Yumuşacık ağızda dağılan kurabiyeler yapabilmenin sırrı kurabiyenin yapımında kullanılan yağda saklı. Elbette her türlü yağla kurabiye yapılabilir ancak kurabiyelerinizin daha yumuşak ve ağızda dağılan enfes kurabiyelerden olmasını istiyorsanız kurabiye hamurunuzda tereyağı kullanmalısınız.
Şeker hamuru bozulur mu? Şeker hamuru oda sıcaklığında uzun süre saklanabilir. Ancak şeker hamurunun kurumaması için hava ile temasının önlenmesi gerekir.
Elmalı kurabiyelerin buzdolabında saklanmaması gerekir çünkü elma da kurabiyenin hamuru da kolaylıkla sertleşecektir. Elmalı kurabiyelerinizi fırından çıkardıktan sonra saklama kabına geçirmeden önce içindeki malzemenin soğumasını beklemelisiniz.
Kurabiyelerin zamanla sertleşmemesi için yanlarına bir-iki dilim kabuklu elma koyarak saklayınız. Elmanın yayacağı nem sayesinde kurabiyeleriniz 2 hafta boyunca taze kalacaktır.
Anne kurabiyesinin püf noktaları; Kurabiyenin dışı kıtır içinin de yumuşak olması için karbonat kesinlikle olması gerekiyor. Hamurumuz çok az ele yapışan bir hamur olsun ki piştiğinde sert olmasın. Elinize biraz sıvı yağ sürerseniz hamura rahatça şekil verebilirsiniz.
Şeker eriyene kadar ve tereyağı kremamsı bir dokuya gelene kadar çırpmaya özen gösterin. Bu işlemi yaparsanız henüz yapım aşamasındayken dağılıp yayılmasını engellemiş olursunuz.
Bayatlamayan Kurabiye (Saklama Kabında 60 Gün Saklanabilir)
Tatlı yada tuzlu istediğiniz kurabiye hamurunu yapın. Hamurun yarısını dilerseniz pişirin yarısını da buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. Bir kaç gün içinde istediğiniz zaman çıkarıp çözülünce top top yapıp pişirin. Tadında hiç bozulma olmuyor.
Buzlukta en az 6 saat donana kadar bekletin. 2- Donan kurabiye hamuru parçalarını fermuarlı poşete yerleştirip üzerine saklama tarihini yazıp buzluğa koyun. Uyarı: Kurabiye hamuru 3 aya kadar dondurucuda saklanabilir.
Diğer renk hamurunuzu da kalıbınızla kesip yine suyla yapıştırın. Yine kurabiyelerinizi 4 saat dinlendirin ve sonrasında paketleyin. Çünkü paketli olarak 5- 6 gün bayatlamadan dayanıyor. Benim için çok zevkliydi çünkü küçük meleğim için hazırladım sizlere de kolaylık diliyorum,afiyet olsun.
Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.
Şimdi pastanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.Bittikten sonra pastanızı gönül rahatlığıyla streç folyo ile sarıp bu şekilde hiç korkmadan buzdolabında bir kaç gün saklayabilirsiniz. Pastanızda ne bozulma oluyor, nede şeker hamurunuz eriyor.
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Yağlı kağıt kullanmıyorsunuz
Hala kurabiyeleri tepsiye yağlı kağıt kullanmadan dizenler olduğunu duyuyoruz. Yağlı kağıt çok önemli, zira yağlı kağıt üzerinde fırına verilen kurabiyeler hem tepsiye yapışıp parçalanmaz, hem de daha eşit pişerler.
Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Bunun dışında yumurta sarısı özellikle hamur işlerinin ve fırına verilen tatlıların üst kısımlarını daha güzel renk alması için de kullanılır. Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur.
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişmesi gereken bir tatlı. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri