Kolonoskopi Kaç Yaşında Yapılmalı? Kolon kanserinden korunmak için incelemenin 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilir.
Bu nedenle risk olsun veya olmasın düzenli egzersiz yapılması, dengeli beslenme, alkol ve sigara tüketilmemesi önemlidir. Riskli hastaların daha erken olmak üzere; kişilerin, 40 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırması önerilir.
Artık kolon kanseri için tarama başlangıç yaşı 45 yaşa düşürüldü. 45 yaşından daha önce taramaya başlanılacak durumlar ise; Ailede ve yakın akrabada kolon kanseri varsa, en genç tanı alan hasta yaşından 10 yaş önce.
Bir gün önce kullanılacak olan müsil ilacı ile bağırsaklar boşaltılır ve ertesi gün 7 - 8 saatlik açlık ile sedasyon altında kalın bağırsaklar incelenir. 40 yaş üzerinde hiçbir şikayet olmasa dahi kontrol amaçlı kolonoskopi tüm kişilere önerilir.
Kolonoskopi sırasında bağırsaklarda delinme yaşanabileceği ihtimalinin fazla olduğu hastalar. Şiddetli bağırsak iltihaplanması olan hastalar. Karın zarı iltihabi olan hastalar. Kalp krizi riski olan hastalarda kolonoskopi yapılmaması daha uygundur.
İlgili 35 soru bulundu
Kolonoskopi zararlı mıdır? Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir.
Bağırsak kanseri için: Kolon ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi kesinlikle yapılmalıdır. Ailesinde kolon veya rektum kanseri olan kişiler ile 50 yaşın üzerinde bireylerde her 5 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir.
Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Kolon kanserinden korunmak için incelemenin 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilir.
Genç yaşlarda kalın bağırsak kanseri sıklığında artışın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı ai- lelerde kalıtımsal olarak genç yaşta kalın bağırsak kanseri daha sık görülmektedir. Fakat kalıtsallık 35 yaş altı bireylerde %35, 50 yaş altı bireylerde ise %20 kadar olguda rol oynamaktadır.
Kolonoskopi zor bir işlem mi? Kolonoskopi işlemi, yaklaşık 30 dakika süren ve anestezi sayesinde hastanın ağrı ve kramp hissetmediği bir işlemdir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Bağırsak ucunda ışık ve kamera olan esnek bir tüple incelenir. Sanal Kolonoskopi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kalın bağırsağın Kolonun incelenmesine yarar.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır.
Her iki bacak göğse doğru çekilerek, sola yana yatar pozisyonunda muayeneye başlanıyor. Hastaya anestezi hekimi eşliğinde, derin uyku dalmasını sağlayan yüzeyel anestezi veriliyor. Hasta tam olarak uyuduktan sonra, uzman doktor, kolonoskop cihazını önce kalın bağırsağın son kısmına (rektum) doğru ilerletiyor.
İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir. Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar? Sonuçlar 2-3 gün içerisinde size iletilir.
Kolon kanserine yol açan risk faktörleri
20 yaş sonrasında da görülebilen kolon kanseri hastaların %90'ından fazlası 50 yaşın üzerindedir. Bu yaştan sonra risk, her 10 yılda bir ikiye katlanır. Ailede, birinci derece yakınlarında kolon kanseri olanlar; kolon kanserli hastaların %20'sinde ailesel geçiş vardır.
Bilimsel araştırmalara göre kolon kanseri, 50 yaş üzeri bireylerde daha sık görülür. Ancak ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireylere hangi yaşta olursa olsun risk altında oldukları için düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önerilir. Protein ağırlıklı beslenenlerde de kolon kanseri riski daha yüksektir.
Gençlerde kolon kanserini; aile öyküsü, bağırsak hastalığı, genetik faktörler, yaşam tarzı ve beslenme gibi alışkanlarda yaşanan değişimler tetikleyebilmektedir. Kolon kanseri tipik olarak yaşlı bireyleri etkileyen bir hastalık olarak düşünülür.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Kolonoskopi fiyatları 4000 – 10.000 tl arasında değişebilmektedir.
Gastroskopi ağızdan girilerek, yemek borusu, mide ve duodenum (ince bağırsakların ilk kısmı) incelenir ve görülenler raporlanır. Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Kolonoskopi işlemi uyutularak yapıldığından hastaların kolonoskopiye refakatçili ve dönüşlerinde otomobil kullanamayacaklarını bilerek gelmeleri gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri