Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
30'lu yaşlarda ve sonrasında saç dökülmesi
Erkekler 30'lu yaşlarına geldiklerinde, kellik sorunu yaşama durumu %25'tir. 50'li yaşlarına geldiğinde ise erkekler de saç dökülmesi ihtimali iki katına çıkar. Nüfusun yaklaşık üçte ikisi ya keldir ya da 60 yaşına kadar saç dökülme sorununa sahiptir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Yaşla saç dökülmesi arasında direk bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20´li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar.
İlgili 42 soru bulundu
Genellikle erkeklerde yaş ilerledikçe androgenetik alopesi adı verilen genetik yatkınlık nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Bu tip saç dökülmesi genellikle erkeklerde 30 yaşından sonra ortaya çıkar ve kişinin yaşlandıkça daha belirgin hale gelir. Kadınlarda ise genellikle menopoz sonrasında saç dökülmesi görülebilir.
Saç Ekiminde Yaşın Önemi
Saç dökülmesi ya da azalması sorunları her yaşta yaşanabilir. Ekilen saçın tutma başarısında yaş önemli bir faktördür. Özelliklede genetik nedenli saç dökülmesi ise; 28 yaş saç ekimi işlemleri için uygundur. 20 yaşların başında saç dökülmeler iki kat daha hızlı olarak gerçekleşir.
Hem kadınlar hem de erkeklerde yaşanan saç dökülmesinin en temel sebebi genlerdir. Hem anne hem de baba tarafından miras kalırlar. Mirassal saç dökülmesi genellikle 40 yaşından sonra başlar. Kabaca kadınların %40'ı 50 yaşlarına geldiğinde fark edilir bir saç dökülmesi yaşar.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Erkek tipi saç dökülmesi en sık 35 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaş aralığı bilimsel çalışmalar ile net bir şekilde belirlenmemiş olsa da; 35 yaşına kadar geçen süre içerisinde erkeklerin %30'unda, 50 yaşa kadar olan sürede ise %50 oranında saç dökülmesi görülmektedir.
Saçlarınıza hasar vermeden bu sorunu çözmek için, saç uçlarınıza nem desteği sağlamanız gerekir. Bu sayede yumuşayan saç tellerinizi çok daha kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için dolaşık saç açıcı sprey ya da yağ çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Ama bu doğru değil. Mastürbasyonun kelliğe neden olduğunu iddia etmek yanlıştır.ve bu bizim uzman doktorlar. Hiçbir durumda ilişkili değildirler, çünkü buna neden olan hormon androjenetik alopesi mastürbasyonu etkileyen ile aynı şey değildir.
Uzmanlar, aşırı mastürbasyon yapmanın tek başına saç dökülmesine yol açmadığını veya başka herhangi bir fiziksel rahatsızlığa neden olmadığını söylüyorlar.
Seyrek saçlar kadınların olduğu kadar erkeklerinde en büyük korkuları arasında yer almaktadır. Seyrekleşen saç yapısı kellik habercisi olarak görüldüğünden dolayı herkes ilk sinyalleri alır almaz saçlarını gürleştirmeye çalışmakta ve dökülmelerine engel olmayıistemektedirler.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Saç seyrelmesi için öncelikle kaliteli şampuan tercih etmeniz gerekmektedir. Saçlarınıza uygun olan kaliteli şampuanları tercih ederek saç seyrelmesini tedavi edebilirsiniz. Saç seyrelmesi için aynı zamanda aloe vera bitki jelini de kullanabilirsiniz. Bu şekilde saç seyrelmesi doğal yollardan tedavi edilir.
Küsen saçlar için evde uygulanacak doğal yöntemlerden en etkilisi yumurta akı maskesidir. Bu maske uygulamasında yumurta akı saça yedirilir ve saçın üzeri streç film yardımıyla kaplanır. Birkaç saat bu şekilde beklendikten sonra saç ılık suyla durulanarak temizlenir.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Saç dökülmesinde demir, çinko, folik asit, B12 ve E vitamini eksikliği gibi farklı sebeplerin olması bakımından bu vitamin tek başına bu sorunu çözemeyebilir. Ancak dökülmeleri azalttığı ve tekrar saç çıkmasına katkı sağladığı klinik araştırmalar sonucu bildirilmiştir.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Strese bağlı alopesi sonrası herhangi bir yeniden büyüme görmeye başlamadan önce yaklaşık 6 ay gerektiğini ve saçın ilk haline dönmesinin 12 ila 18 ay sürebileceğini unutmayın.
Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.
Erkek tipi saç dökülmesi tedavisi, ömür boyu süren bir tedavidir. Kullanılan ilaçlar bırakıldığında, kişinin mevcut saçlarının yanı sıra tedavi sayesinde yeni var olan saçlarının da dökülmesi olası bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri