160.000 TL civarı bir araba almak mantıklı olabilir. Ancak 300.000 km'de bir araç almak riskli olabilir. Bu nedenle, aracın bakımlarının düzenli yapıldığından emin olmanız gerekir. Ayrıca, aracın boyalı olması sorun teşkil etmez ancak kazalı olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Gelelim Yüksek kilometre dizel araç alınır mı? sorusuna en baştan da dediğimiz gibi her malın bir değeri vardır ve alınır tabi bu sizin beklentinize göre değişir. ancak 300 bin km üzeri araçları aldığınız zaman problem çıkartmasını beklemeden motor ve makanik servisinize sıklıkla uğramanızı tavsiye ederiz.
Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir. Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır.
100 bin üzeri kız gibi araba olmaz. Apaçilerin gazına gelmeyin. 180 bin üstü araçlara bulaşılmaz ne kadar temiz olursa olsun. Ancak piyasada 10 yaşın üstünde olup da 180 bin kmden düşük olan araçların çoğunun kmsi düşürülmüş oluyor.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
İlgili 45 soru bulundu
Alınır bir şey de olmaz. Dizellerde km'ye bağlı olarak enjektör revizyonu veya değişimi, mazot pompası ve Turbo değişimi , gerekebilir. Bu parçalar kontrol edilmeli ve fiyat gözüken masraflara göre belirlenmelidir.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Bakım doğru ise, dizel motor isteğe bağlı olarak 500.000 kilometre kullanılabilir. Atmosferik benzinli motorlar için tahmini ömür bir milyon kilometredir. Bu kilometreyi net bir şekilde görebilmek için bakımın kesintisiz ve aşırı kuvvet uygulanmadan yapılması gerekir.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
İkinci el araçlarda kredi yaş sınırı bulunmaktadır ve bu sınır bankaların inisiyatifine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle en fazla 5 yaşında olan araçlara araç kredisi sağlanırken bu süre bazı bankalarca 10 yaşa kadar çıkarılmıştır.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz. Arabaların Motorları Nasıl çalışıyor?
Araç çalışırken arkasına geçin ve egzozdan çıkan dumanın rengini inceleyin. İlk çalışma anında biraz beyaz duman çıkabilir. Soğuk havalarda biraz su da damlatabilir. Ama beş dakika sonra beyaz duman, mavi duman, siyah duman olmamalı.
Dizel motorların yakıt filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bakımı aksatılmayan dizel motorlu araçların yaklaşık 30 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Dizel motorların bakımlarının düzenli yapılmasının yanı sıra aracın doğru kullanılması da kullanım ömrünü uzatan etkenlerdendir.
2. El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
üretim kalitesine ve kullanım şartlarına bağlı olmak koşuluyla 20-30 yıl arasında. ekonomik ömrü ise 10 yıldır.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
Aracın kilometresiyle oynanmış (düşürülmüş) olması o aracı ayıplı hale getirir. Kilometre sayacını düşürüp üstüne bir de, bu aracı, alıcının kontrol imkanı olmayacak şekilde satmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur.
Aracın km değeri, onun ne kadar süreyle kullanıldığı hakkında bilgi veriyor. Satın alınacak aracın km'si yüksek ise çok kullanıldığını; yıpranmış olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden alıcı, km'si yüksek araca sıcak bakmıyor. Aracın km'si düştükçe değeri de artıyor.
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri