Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir.
İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
Yıldızların durum ve hareketlerinden anlam çıkaran kimse, yıldız falcısı, astrolog. Yıldızların hareket ve hallerini tedkikle uğraşan, mevki ve harekatından mana ve hüküm çıkaran. Falcı.
Divan edebiyatında Allah'tan yardım istemek maksadıyla yazılan kaside türünde olan şiirlerde münacat olarak adlandırılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre münacat kelimesi, yakarış anlamına gelmektedir. İkinci bir anlam olarak da Divan edebiyatında bulunan ve Allah'ı öven bir şiir türü olarak ifade edilmektedir.
Müneccimbaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nda 15-16. yüzyıllardan itibaren saray görevlileri arasında yer alan müneccimleri yöneten kişi.
İlgili 20 soru bulundu
Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir. Ancak müneccim olduğu düşünülen kişilerin bunu nasıl ve ne şekilde yaptığı pek fazla bilmez. Genelde yıldızlar üzerinden onların durumu ve devinimlerini ele almak suretiyle farklı anlamlar çıkarılarak gerçekleşir.
Bu kişiler başta takvim ve zayiçe hazırlanması ve çoğaltılması olmak üzere çeşitli işlerinde müneccimbaşıya yardım ederlerdi. Müneccim-i sâniler de müneccimbaşılar gibi ilmiye sınıfından, ilm-i nücûm ile ilm-i hey'et bilen kişiler arasından seçilirlerdi.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
TELMİH KELİMESİNİN ANLAMI
Anlatılmak istenen şeyi söz arasında imalı olarak belli etme, ima etme anlamına gelir. Bu kelime genellikle temlih şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telmih şeklinde olmalıdır.
Mütekait kelimesinin kökeni nedir? Mütekait kelimesiyle örnek cümleler... TDK'ye göre anlamı... Emekli demektir.
Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişi anlamında kullanılır. Özetle mütercim olan kişi, metin üzerinden çeviri işini yaparken tercüman olan kişi çeviriyi simültane, yani eş zamanlı, bir şekilde sözel olarak gerçekleştirir.
Müncer olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -e dökülmek, -e varmak.
Osmanlıca; “ilm-i tencim” ya da “ilm-i ahkam-ı nücum” diye ifade edilirdi. Osmanlı ilk dönemlerinde, astronomi ve astrolojiyi birlikte yürüttü. Bu kişilere “müneccim” deniyordu!
Gelecekten haber vermek (kâhinlik) ve falcılık haramdır: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) fal ve Şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz" (Mâide, 5/90).
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم “yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar. Rücu etmek ise yine aynı sözlük tarafından geri dönmek şeklinde açıklamıştır.
Tensik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Düzenleme, düzeltme, yoluna koyma.
Arapça kökenli olan bu kelime özellikle bazı eserlerde sık karşılaşılan bir sözcüktür. Tedrici TDK Sözlük Anlamı Nedir? Tedrici kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'Derece derece ya da yavaş yavaş olan' şeklinde ifade edilmektedir.
Nezir kelimesi genel olarak isim şeklinde ele alınır ve anlamı, 'adak' şeklinde öne çıkar. Yani Türkçede olduğu gibi herhangi bir adak adama biçiminde ifade edilmektedir.
Sözlükte “(tarla faresi) yuvasına girmek; (bir kimse) olduğundan başka türlü görünmek” anlamındaki nifâk masdarından türemiş bir sıfat olan münâfık kelimesi “inanmadığı halde kendisini mümin gösteren” kimse demektir.
Müşrik demek Tanrı'ya ortak koşan kişi demektir. Müşrik Nedir? Müşrik nedir sorusunun cevabı Tanrı'nın yerine başka bir Tanrı daha koyan ve ona inanan kişiye denilmektedir. Bir kişi eğer Tanrı'nın yerine başka bir yaratıcıya inanıyor ve bu dava peşinde koşuyorsa bu kişiye müşrik denilir.
Farsçadan sırasıyla Yunancaya ve Latinceye geçmiş Maguş sözcüğü Kitabı Mukaddes'in Türkçe çevirilerinde müneccim, kâhin veya yıldızbilimci olarak geçer.
XVI. yüzyılda müneccimbaşıların astronomi ve astroloji alanında saraya ait bir çok vazifesi bulunmaktaydı. Müneccimbaşılar XVI. yüzyıldan itibaren saray ve ileri gelen devlet adamları için takvim, imsakiye ve zâyiçe (horoskop) gibi işler yapmaya başlamışlardır.
Bu hareket ve duruşların manasını araştıran ise müneccimler olarak karşımıza çıkmaktadır. Necm” نجمة” Arapça kökenli bir sözcüktür. Sözlük anlamı “yıldız” olarak karşımıza çıkmaktadır. Müneccim kelimesinin modern sözlük anlamını Astronomi olarak çevirebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri