320 satıcılar hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile alakalı tüm mal ve hizmetlerden kaynaklanan ve bir senede sahip olmayan borçlar hesabı olarak bilinmektedir. 320 hesap, ortakların, ana kuruluşun, iştirakler ve bağlı ortaklarının senetsiz ticari borçlarının bilanço dipnotlarında gösterilmesi gereken hesaptır.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
Satıcılar hesabının bazılarının borç bakiyesi vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan parayı satıcı firmaya göndermemizden dolayıdır. Bu durumda yapılması gereken şey, 320 hesabın mizan dökümünden hareketle borç bakiyesi veren 320 hesapları tespit edip karşı taraftan fatura talep etmemiz olacaktır.
320 SATICILAR
Pasif bir hesap olduğu için artışlar alacak, azalışlar borç tarafına yazılır. İşletme veresiye olarak mal satın aldığı için satıcıya olan borç 320 SATICILAR hesabında izlenir.
320 SATICILAR HESABI
Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir. Burada kullanılan borç ve alacak kavramlarının işletmenin gerçek borç ve alacaklarıyla hiçbir alakası yoktur, sadece cetvelin iki tarafını tanımlamak için kullanılır.
Bir yıldan daha kısa sürede ödenecek senetsiz borçlar “320 satıcılar”, bir yıldan daha uzun süreli senetsiz borçlar “420 satıcılar” hesabında izlenir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır. '
Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir. Ancak “Satıcılar Hesabı” içinde izlenen bir satıcı, işletme ile aynı zamanda müşteri (alıcı) pozisyonunda da münasebet içinde bulunabilir.
Ticari Borçlar Deviz Hızı: Ticari borçlarımın bir dönem içinde kaç defa ödendiğini ifade eder. (Satılan malın Maliyeti +DS Stok- DB Stok) =(Dönem İçi Alışlar) /Ortalama Ticari Borçlar olarak formüle edilebilir. Ticari Borç Ödeme Süresi: Ticari Borç Devir Hızının 365'e bölünmesiyle bulunur.
SATICILAR HESABI. İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır. Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
329 No.lu hesap, diğer ticari borçlar hesabıdır. Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınamayan ticari borçların izlendiği hesaptır. İşleyişi: Bu hesaba borcun doğması halinde alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir.
Gerçekleşmiş ancak istenebilen ve tahsil edilebilen bir gelir olmadığı için tahakkuk eden bu gelir için 181 Gelir Tahakkukları hesabı kullanılır. Tahakkuk eden kira geliri için 181 Gelir Tahakkukları hesabı borçlandırılır.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Kaynak Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Kaynaklardaki artışlar hesabın yine alacak tarafına kaydedilirken, kaynak azalışları hesabın borç tarafında izlenir. İşletme ilgili kaynağa sahip olduğu sürece hesap alacak kalanı verir.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Bu borcun başında '+' veya '-' işareti bulunmaktadır. Borcun başında '+' işareti olduğu zaman güncel borçta fazla para olduğu görülmektedir. Örneğin toplam kredi kartı borcu 5 bin lira olan bir kişinin güncel burcunda +2300 TL yazıyorsa eğer toplam borçtan 2300 TL düşerek borcunuzu görebilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
Satıcılar Muhasebesi (AP): Tedarikçilere olan borçları takip etmeye ve raporlamaya yarar. Müşteriler Muhasebesi (AR): Müşterilerden olan alacakları takip etmeye ve raporlamaya yarar. Duran Varlıklar Muhasebesi (AA): Uzun vadeli varlıkları takip etmeye ve raporlamaya yarar.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal veya hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacağın doğması sonucu 120 Hesap'a borç kaydedilir. Alacakların tahsil edilmesi durumunda da hesaba alacak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri