Eğer 35 yaşından büyükseniz ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok kadın hamileliğini 30'lu yaşlara veya daha ilerisine ertelemekte ve sağlıklı bebeklere sahip olabilmekte. Çeşitli özel bakımlar aracılığıyla, bebeğinizin en iyi şekilde hayata başlamasını sağlayabilirsiniz.
Yumurta sayısı, 35 – 38 yaşlarında daha da hızlı bir şekilde azalır. 30 yaşındaki bir kadının, her ay gebe kalma olasılığı %20'dir. 38 yaşında canlı doğum oranı %50 azalır. 40 yaşında ise bu oran %75'e çıkar.
Kadınlarda 20 ile 35 yaş arası hamilelik için en güvenli yaş aralığı olarak tanımlanmaktadır. 35 yaş üstü kadınlar da kolayca hamile kalabilirler.
Şu bir gerçek ki bir kadında hamilelik riskleriniz yaşlandıkça azalır. 35 yaş sonrası kadınlar için hamileliğe ulaşmak daha zor hale gelir ve düşük oranları da artar. 35 yaşından sonra hamile kalmak imkansız ve hatta sıradışı değildir. Teorik olarak, menopoza girene kadar bir kadın hamile kalabilir.
35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
İlgili 19 soru bulundu
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Buna karşılık 40-44 yaş arası kadınlarda bu oran yaklaşık %30'dur. Bu önemli bir artış, ancak aynı zamanda sonraki yaş aralığındaki kadınların %70'inin kısır olmadığı anlamına geliyor! Yani 40-44 yaş aralığında bir kadın olarak spontan gebe kalma ihtimaliniz lehinizedir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır. Menopoza giren kadınlarda yumurtlama tamamen sona ereceği için döllenme şansı ortadan kalkar. Bu yüzden 40 yaşını aşmış bir kadının hamile kalabilmesi için mutlaka halen adet görüyor olması ve yeterli bir yumurta rezervi bulunması gerekir.
Bazı kadınlarda adet kanamasının süresi bir haftadan uzun olabilir. Eğer bu süreçte yumurtlama da daha erken gerçekleşirse adetin 9. veya 10. günden sonra ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali vardır. Bu durumda kanamaları normalden daha uzun süren kadınlarda adet bitiminden 1 gün sonra hamile kalma olasılığı bulunur.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir. Yumurtlama gününden uzaklaştıkça hamile kalma olasılığı da azalır.
Bir kadının adet bittikten hemen sonra hamile kalması zordur ancak imkânsız değildir. Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurtlamanın gerçekleşmesi gerekir. Yumurtlama için ise adet kanamasından sonra belli bir sürenin geçmesi gerekir.
Adetten hemen önce hamile kalınır mı? Çiftler adet döneminden 1 gün önce yaşadıkları cinsel ilişkide de gebelik olmayacağını düşünebilir. Ancak adet döneminden bir gün önce yaşanan cinsel ilişkiyle vücuda giren spermler 3 gün boyunca rahim içinde canlı kalabilir ve doğurganlık özelliğini koruyabilir.
Düzenli adet gören (28-30 günde bir) ve düzenli cinsel yaşamı olan kadınlarda, adet bitiminden itibaren 7-10 gün süre ile günaşırı cinsel ilişkide bulunulması yeterli olup, böyle çiftlerde yukarda bahsedilen yöntemlerle yumurtalama takibi yapılmasının çoğu zaman yararı yoktur.
Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için ne yapmalı? Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için, yumurtlama dönemine yakın zamanda beraberlik sağlanmalıdır. Bu noktada en az 2 günlük cinsel perhiz erkekte ideal sperm sayısının ulaşılmasına olanak sağlamaktadır.
ÖNEMLİ: Yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir. Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir.
Çoğu vakada infertilite tedavi edilebilir. 35 Yaşından Sonra Anne Olmak : 35 - 40 yaş arasındaki sağlıklı kadınların genellikle hamilelikleri sağlıklı geçer.
Hamileliğin 3. günü ile birlikte her kadında görülmeyebilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları vajinadaki akıntı artışı, lekelenme, sık idrara çıkma ve göğüs bölgesindeki hassasiyettir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri