Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir.
Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark şudur:
Kütle bir cisimdeki madde miktarıdır ve evrenin her yerinde aynı kalır. DEĞİŞMEZ. Ağırlıkta ise yerçekiminin kütle üzerindeki etkisidir ve bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetine göre de ağırlık DEĞİŞİR, sabit kalmaz.
SI birim özelliği üzerinden kg olarak yazılan kilogram haricinde ton da bir kütle ölçüm birimidir. 1 ton 1000 kilogram ağırlığına gelir. 1 gram ise 0,001 kilogramdır.
∴ Dünyadaki kütlesi 70kg ise ağırlığı 70 . 9,81 = 686,7 'dir. ∴ 1kg dünyada 9,81N'dur.
İlgili 20 soru bulundu
Büyük kütlesi olan cisimleri hareket ettirmek veya harekete geçirmek zordur. Aynı zaman da büyük kütleli cisimlere daha çok yerçekimi kuvveti etki eder. Yani büyük kütleli cisimlerin ağırlıkları da büyük olur.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir.
Ton, büyük kütleleri ifade etmek amacıyla kullanılan bir ölçü birimidir. Buna göre 100 kilogram kütlesindeki her bir madde ton olarak ifade edilebilir.
Baskül, kütleye etki eden yer çekimi kuvvetini ölçen ve hayatın birçok alanında ihtiyaç duyulan aletlerden birisidir. Terazi ve baskül sıklıkla birbirine karıştırılan iki farklı alettir. Bu iki aletin görevleri ise tamamen farklıdır. Terazi kütle ölçümü yaparken, baskül ise ağırlık ölçümü yapmaktadır.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır.
Ağırlık belirli bir yönde hareket eden kütlenin cisimlere uyguladığı kuvvettir. Örneğin uzay boşluğunda yerçekimi yoktur, dolayısıyla ağırlığınız yoktur ve tartıya çıksanız 0 kg gelirsiniz.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor.
Ağırlık ölçüleri birbiri içerisinde yapılan dönüşümler ile beraber farklı yerlerde kullanılmaktadır. Bunlar genelde sabit bir dönüşüm üzerinden belirli ölçüler altında ele alınmaktadır. Örneğin bu konuda 1 kilogram 1000 gram eder.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur. Günlük kullanımda kütle ve ağırlık sıklıkla karıştırabilmektedir.
Kilogramın tarihçesi
'Grave' olarak anılan bu ağırlık aynı zamanda 1 litre suyu da tanımlıyordu. Bu ölçünün de binde birine gram denildi. 1 Kg'ya da 'Grave' demek yerine bin adet gram anlamına gelen kilogram adı verildi.
Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında bir karşılaştırma yapıldığında ise sütün sudan daha ağır olduğu sonucuna çıkılabilmektedir.
Ancak 1 ton saf su 1000 litre etmektedir.
1 Metreküp Su Kaç Tondur? Yoğunluğu bilinen her türlü malzemenin metreküp biriminden litre birimine dönüşümü hesaplanabilmektedir. Buna göre; yoğunluk, hacim ve ağırlık arasında kullanılan bir fizik formülü bulunmaktadır. İlgili formül göz önüne alındığında 1 metreküp suyun 1 ton ağırlığında olduğu hesaplanmaktadır.
1000 kilogram, bir tona eşittir. Ton, gerçekten ağır olan kütlelerinin ağırlıklarını ifade ederken kullanılmaktadır.
Aşağıdaki kaynakta motorin yoğunluğu 820-860 kg/m3 olarak verilmiş. Bu durumda motorinin lt/kg olarak ifadesi ; 1,1628 litre/kg - 1,2195 litre/kg arasındadır. Bu demektir ki, 1 kg motorinin litresi 1,1628 ve 1,2195 arasında değişir.
1 kg 1000 grama eşit olan bir değerdir.
Cevap: 72 kilogram kütleye sahip bir insanın ağırlığı 720 Newton'dur.
Bir kütlenin ağırlığının belirlenmesi için yapılan ölçümlerde kullanılan aletler ağırlık ölçer olarak geçen aletlerdir. Terazi ve kantar gibi aletler ağırlık ölçen aletlerdendir. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kuvvet ile alakalıdır.
Yapılan iş kuvvet ile kuvvete paralel h yolunun çarpımına eşittir. Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri