4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Anne sütü yoksa veya yetersizse 3-4 öğün 2 numara devam maması verilmelidir (500 ml/gün). Saat 10.00: Meyve suyu (Mevsimine göre suyu sıkılarak hazırlanır. 1-2 hafta sonra püre şeklinde verilebilir.) Saat 13.00: Sebze çorbası(1-2 hafta sonra püre şeklinde verilebilir.)
4 aylık bir bebek, doğal su ile karıştırılmış meyve suyunu zorlanmadan tüketebilir. Biraz daha büyük olan bebeklere üzüm, muz ve havuç suları da içirilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
4 aylık bebekler ortalama 3-4 saatte bir emmek ister. Gece uykusu sırasında bebeğiniz acıkarak uyanmıyorsa da 5 saatte bir bebeğinizi uyandırıp emzirmeniz önerilir.
Bebeklere katı gıdaya geçişle birlikte verilmesi gereken en önemli besin seçeneği meyvedir. Meyveler, açlığı bastıran ve sindirimi kolay olan besinler arasında yer aldıkları için ara ve ana öğünlerde bebeklere rahatlıkla yedirilebilir.
Verilecek miktar giderek artırılarak 6. ay civarında 100 ml. Ye çıkarılabilir. Kullanılacak sebzeler; Patates, havuç, kabak,taze fasulye,ıspanak, kereviz, maydanoz,dereotu,brokoli. bu aylarda verilebilir.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
İlk 6-8 hafta bebeklerin hem anne memesini emme düzenlerini oturttukları hem de anneleri ile bağ kurdukları dönemdir. Bu dönemde bebeklerin düzenli emzirilerek anne sütü ile beslenmesi önem taşımaktadır. Ayrıca ilk 6 hafta içinde bebek beslenmesi için mecbur kalınmadıkça biberonların tercih edilmesi önerilmemektedir.
YAPILIŞI: Pirinç unu ve sütü tavada iyice kaynattıktan sonra biberona koyarak ılıdıktan sonra bebeğinize yedirebilirsiniz. Eğer pirinç ununu kaşık maması şeklinde bebeğinize verecekseniz 3 yemek kaşığı miktarında pirinç unu ilave etmelisiniz. Afiyet olsun...
Çoğu bebeğin ilk maması, anne sütü veya mama ile karıştırılmış, tek taneli tahıllardır. Ayrıca sebze püresi veya meyve püresi de ilk besinler olabilir. Kaşığı bebeğinizin dudaklarının yakınına koyun ve bebeğin koklamasına ve tadına bakmasına izin verin. Bu ilk kaşık reddedilirse şaşırmayın.
İlk 6 ay boyunca, sıcak iklimlerde bile, su ve meyve suyu emzirilen bebekler için gereksizdir ve alerjenlerin ya da atık maddelerin vücuda alınmasına sebep olabilir. Yeni doğanlar (özellikle 4-5 haftanın altında) için su takviyeleri riskli olabilir. - İki aylıktan küçük bebeklere ek su verilmemelidir.
Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Anne sütü, bebeğin bağırsağını koruyan iyi bakterilerin gelişimine yardımcı olur.
Her bebek farklı gelişim eğrileri içinde yer alır. Doktorunuz gelişim çizgisine göre, anne sütünden yeterince faydalanmadığını düşünüyorsa 4 ayda ek besine başlanabilir. 4-6 arasında bazı bebeklerin iştahı, diş çıkarma ya da yeni kazandıkları hareket becerilerinden dolayı azalır.
Dolayısıyla ilk 3 ay için ayda ortalama 700-1000 gr, daha sonra 600-800 gr arası kilo alması beklenecektir. Normal doğum ağırlığı 3500 gr olan bir bebeğin ağırlığı 4 aylık iken yaklaşık 7000 gr civarında olacaktır. Ancak her bebeğin gelişiminin farklı olabileceği unutulmamalıdır.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Gündüzleri hiç uyumasa da geceleri üç saatte bir sadece beslenmek için uyanan bebek dördüncü aydan itibaren bu döngüyü değiştirir. Buna 4. ay uyku gerilemesi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri