Patlamalar sırasında, Güneş'in yüzeyindeki gazlar çok yüksek sıcaklıklara ve hızlara ulaşır, ancak bu gazlar hala oksijen içermez. Sonuç olarak, Güneş'in alev saçması, bir yanma reaksiyonundan kaynaklanmaz, ancak nükleer füzyon reaksiyonlarından kaynaklanır.
Eğer yüzde olarak düşünülürse, Güneş'in kütlesinin % 78.5'i Hidrojen, % 19.7'si Helyum, % 0.86'sı Oksijen, % 0.4'ü Karbon, % 0.14'ü Demir ve % 0.54'ü de diğerlerinden oluşmaktadır.
Güneşin birinci hareketi kendi ekseni etrafında dönüşüdür. 7 derece 11 saniye eğik bir eksen çevresindeki bu dönüşünü yaklaşık 25 günde tamamlar. İkinci hareketi, bütün gezegenleri ve uyduları ile birliktedir. Bu dönüş, Samanyolu merkezi etrafında olup saniyedeki hızı 270 km.dir ve bu dönüşü 250 yılda tamamlar.
Güneş yanığı, cildin güneşe veya diğer ultraviyole (UV) ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınmasına vücudun verdiği reaksiyon ile oluşan cilt yanığı türüdür. Özellikle açık tene sahip olan bireyleri ve çocukları daha çok etkileyen güneş yanığı dokunduğu sıcak hissedilen ağrı, acı ve iltihaplı bir problemdir.
Durumu biraz basitleştirirsek aslında gördüğümüz ve bize ısı ile ışık veren tepkime havadaki Hidrokarbonların, belirli bir sürtünme ya da kıvılcım yardımıyla Oksijen ile tepkimeye girerek 'i ve suyu açığa çıkartmasıdır. Buna yanma denir. Kozmosun tamamında yanma eyleminin temel gereksinimi Oksijen molekülleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Oksijen Olmayan Yerde Ateş Yanmaz.
Roketlerde yakıt olarak kullanılan maddeler katı ya da sıvı olabilir. Sıvı yakıtların kullanıldığı roketlerde yakıt ve sıvı oksijen yanmanın gerçekleşeceği hazneye gönderilir. Yanma sonucunda oluşan gazın roketten çıkarken sebep olduğu itme ise roketi ivmelendirir.
Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar. Güneş, yaklaşık olarak, Dünya'nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir.
Güneş ışınları, özellikle yaz aylarındaki yoğun etki ile saçların ve saç derisinin kurumasına sebebiyet verebilmektedir. Güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınan yaz döneminde, saç derisinde aşırı bir ısınma meydana gelmekte, bu durum ise saç yapısında bulunan suyun buharlaşmasına neden olabilmektedir.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir.
Kütlesi çok büyük olan yıldızlar, süpernova patlamaları sonrasında nötron yıldızlarına ya da karadeliklere dönüşebilir. Ancak Güneş'in kütlesi bu kadar büyük değil. Tahminler Güneş'in ömrünün sonunda bir beyaz cüceye dönüşeceğini gösteriyor.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir. Demek ki, Güneş'in geriye 5.5 milyar yıllık bir ömrü kalmaktadır.
Dünya'ya hayat veren Güneş 5 milyar yıl sonra sönerek beyaz cüceye dönüşecek.
Fakat Güneş'de ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Hava içindeki oksijen dışında kalan gazlar, yanma olayına katılmazlar.
Güneş, Dünya'dan yaklaşık 150 milyon kilometre uzaklıktadır. En yakın yıldız komşusu Alpha Centauri üçlü bir yıldız sistemidir. Bunlar: Proxima Centauri 4.24 ışık yılı uzaklıkta ve Alpha Centauri A ve B ( birbirinin yörüngesinde dönen iki yıldız ) 4.37 ışık yılı uzaklıktadır.
Güneşin etkileri cilt rengine, yaşa ve bulunulan enleme göre de değişiklik gösteriyor. Esmer tene sahip olan kişiler D vitaminini daha yavaş aldığı için beyaz tenlilere göre daha fazla güneşte kalabiliyor. Beyaz tenliler ise güneş ışınlarından çok daha kısa sürede etkilenebiliyor.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Derimiz koyulaşırken tüylerimizin açılmasının ardında bazı sebepler yatar. Cilt rengini üreten hücreler canlıdır. Saçlar ve tüyler ise keratin yapılı ve ölü dokulardır. Dolayısıyla güneş cilt rengini koyulaştırırken tüyleri sarartır.
- Güneş beyaz renkte ışık yayar. - Güneş Samanyolu etrafında dönmesi ile beraber kendi ekseni etrafında dönme etkisi gerçekleştirir. - Güneş turunu kendi ekseni etrafında 25 günde tamamlar. - Güneş kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönüş yapar.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
Uzay bildiğimiz üzere deneyimlediğimiz her yerden daha boştur. Uzay "katı vakum" adı verilen bir vakum halindedir ve basınç son derece düşüktür. Yer çekimi de gaz moleküllerini bir arada tutmak için son derece yetersizdir. Bu da şu anlama gelmektedir; Molekülleri durduracak hiçbirşey yoktur.
Bu amaçla genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket yakıtıdır. Oksijenle tepkimesi sonucu enerji açığa çıkar. Ama hidrojen ve oksijen ancak çok düşük sıcaklıklarda sıvı olarak depolanabilirler.
Uzayda hava yoksa ne var? Sadece boşluk ve hiçlik. Madde yoktan var edilemeyeceği gibi vardan yok edilemez dolayısıyla yok olamazlar. Sadece dağılırlar vakumlu ortamda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri