İnce Motor Becerileri:
Üçgen, daire, kare ve başka şekilleri kopya edebilir, vücut bölgeleri olan insan çizebilir, 8-9 tane bloku üst üste koyabilir. Çatal ve kaşık kullanabilir Dişlerini kendisi fırçalamayı öğrenebilir.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
4 yaş çocuğu daha bağımsız, birçok işini kendi yapabilen, kontrolü gelişmiş ve biraz daha kendine yetebilen bir çocuk olur. Artık daha hızlı koşabilir, denge tahtası üzerinde yürüyebilir, üç tekerlekli bir bisikletin pedallarını çevirip sürebilir. Yemeğini kendi yer, kıyafetlerini kendi giyip çıkarır.
İlgili 18 soru bulundu
4-5 yaş: 4-5 kelimelik cümle kurar. Geçmiş zaman çekimini doğru şekilde kullanabilir. Kelime hazinesi yaklaşık 1500 kelimeden oluşur.
4 yaş erkek çocuğu kilosu ortalama 16.7 olmalıdır. En düşük 12.3 ve en yüksek kilo sınırı ise 21.2 olmalıdır. 4 yaş kız çocuk ortalama kilosu ise 16 kilodur.
4 yaş sendromu adından da anlaşıldığı üzere 4 yaş itibarı ile başlar. Bu süreçte öfke ve kızgınlık atakları başlangıç gösterebilir. 4 yaş sendromunun bitişi ise 6 yaş olarak ifade edilir. 4 yaş sendromunda en belirgin belirti çocuğun anne ve babaya karşı isyankâr tavırlar sergilemesidir.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
4 yaşındaki bir çocuk günde ortalama 437 soru sorar.
4 yaş inatlaşması çocuğun değişkenliğinden kaynaklı!
Yine son derece benmerkezci ve bağımsız davranır. Başkalarının bakış açılarının farkında olarak bunun değerlendirmesini yapabilir. İnatçı olduğu kadar saldırgan tutumlar da sergileyebilir.
Ortalama 2,5-3 yaşlarından itibaren de meraklı bir şekilde “Neden?” sorularını sormaya başlaması, neden-sonuç ilişkileri kurmaya çalışıyor olması, çocuğunuzun yavaş yavaş hayatına sol beyninin, yani artık mantığının da devreye girmeye başladığının göstergesi.
Bir çocuk vurma davranışı gösteriyorsa bunun iki nedeni olabilir; birincisi duygularını yönetmeyi bilmiyor olabilir ki çocukların gelişimine göre bu oldukça normal bir durumdur, ikincisi ise duygusunu nasıl ifade edeceğini bilmiyor olabilir. Çocuk, duygularının farkında değilse onları yönetmeyi de öğrenemez.
Çocukların yaşına göre yeterince kilo almamasının nedenlerinden bazıları şunlardır: İştahsızlık ve yetersiz beslenme. Ağız koordinasyonunu sağlayamama gibi beslenme güçlüğüne neden olan bir sağlık sorununun bulunması Büyüme hormonu eksikliği gibi bir sağlık probleminin varlığı
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak adlandırılan bu durumu fark etmek için Uzman Dil Konuşma Terapisti lerine başvurulması gerekir.
4 YAŞ: 4 yaşına gelen bir çocuğun ise konuşması yetişkin konuşmasına çok yakındır; karmaşık cümleler kurabilir, uzun anlatımlar yapar, eklerin hepsini doğru şekilde kullanır ve “r” sesi dışında tüm konuşma seslerini üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri