İyi kontrollü diyabet hastalarında yılda bir kez HbA1C testinin uygulanması yeterli iken bu test sonucu yüksek çıkan veya kan şekeri regülasyonu sağlanamamış olan hastalarda 3 veya 6 ay gibi daha sık aralıklarla testin tekrarlanması gerekebilir.
Vücudunuz şekeri gerektiği gibi kullanamaz, bu nedenle daha fazlası kan hücrelerine yapışır ve kanınızda birikir. Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir.
Hemoglobin A1C olarak da adlandırılan HbA1c testi, son 2-3 ayda ortalama kan şekeri (plazma glukozunu) seviyenizin ne olduğunu gösteren glikozillenmiş hemoglobin kan testidir. HbA1c testi tedavinin etkinliğini izleyip, ölçmek ve tip 2 diyabet teşhis ve tanısı koymak için kullanılır.
Hekim isteğiyle sağlık ocağında Hba1c testi de yapılabiliyor.
3 aylık ortalama değerler açlıkta 90 – 145 mg/dl olmalıdır. Tokluk durumunda ise 90 – 180 mg/dl olmalıdır. 3 aylık kan şekeri ortalaması ise bu değerlerin ortalama olarak %7,5 altında olmalıdır. Bir kişinin şeker hastası olmadığına karar vermek için en ideal değerler bunlardır.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
Bu şekilde kan şekeri kontrolü sağlanan diyabet hastalarında HbA1C seviyesi için hedeflenen değer %6,5 ve altıdır.
Yüzdelik olarak verilen HbA1c değeri, kan glukozu ile doğrudan orantılıdır. Örneğin HbA1c değerinin 6 olması, kişinin son 2-3 aylık dilimdeki ortalama kan glukoz seviyesinin 126 mg/dL olduğu anlamına gelir. HbA1c değerinin 8 olduğu durumda bu sayı 183'e, 10 olduğu durumda da 240'a yükselir.
Günümüzde diyabet hastalığının teşhis edilmesi ve kandaki seviyesinin izlenmesi için uygulanan Hba1c testi, hem aç karnına hem de tok karnına uygulanabilir. Genellikle aç karnına uygulanan bu testte son 3 ayda kandaki şeker seviyesi ölçülür.
Ülkemizde özel sağlık kurumları ve Devlet kurumlarında tokluk kan şekeri, açlık kan şekeri gibi kan testleri yapılmaktadır. Sağlık ocağında tokluk kan şekeri yapılır mı sorusunun yanıtı ise güncel adıyla Aile Sağlığı Merkezlerinde hekimin diyabet tanısı için istemesi üzerine tokluk kan şekeri testi yapılır.
Özellikle HbA1c değeri, şeker hastalığının tanısında önemli bir yer tutar. Hastanelerde şeker hastalığının erken tanısı için oral glukoz tolerans testi (OGTT) de uygulanır. Bu test için öncelikle en az 8 saatlik açlığın ardından açlık kan şekeri ölçümü yapılır.
Yaşa göre şeker değerleri kaç olmalıdır? Genel olarak 60 yaşa kadar açlık kan şekeri 100 mg altında ve tokluk kan şekeri ise 2. saat sonunda 140 mg altında olmalıdır. 60 yaş üstündeki kişiler için açlık kan şekeri 110 mg altında, tokluk kan şekeri ise 160 veya 180 mg altında kalmalıdır.
Üç aylık şekeri ölçen testin adı HBA1c. Bu değeriniz 3 ayda bir değişir. Yüksekliği dokularınızda az oksijen olduğunu işaret eder. Evet, yüksek HBA1c, az oksijenli haliniz yani bir tür biyokimyasal boğulma halinizdir.
Yüksek HbA1c seviyeleri (%6,5 veya daha yüksek) kötü kontrol edilen diyabetin göstergesidir. Yüksek kan şekeri seviyelerine uzun süre maruz kalmak kardiyovasküler hastalık riskini arttırır, böbrek hasarı, sinir hasarı ve görme sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Badem, fındık, ceviz açlık şekerini dengeler
Yapılan bilimsel bir çalışmada, 450 birey sekiz hafta süreyle izlenmiş ve badem, fındık, ceviz tüketen bireylerin üç aylık kan şekeri ortalaması anlamına gelen HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki gözlenmiştir.
Anormal piklerin belirlendiği durumlarda farklı bir ölçüm yöntemi ile HbA1c düzeyinin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hastaların klinik takibinde HbA1c yerine fruktozamin düzeyleri kullanılabilir.
Genel olarak, 180 mg/dL'den fazla yüksek kan şekeri değeri olarak görülmekte. 300 mg/dL'den fazla olması ise tehlikeli olarak değerlendirilir.[3] Ayrıca kan şekeri yükseldiğinde aşağıdaki belirtiler gözlenebilir.
Tokluk kan şekeri değeri normalde 70 ila 140 mg/dL arasında olmalıdır.
Günün herhangi bir saatinde kan örneği alınabilir. Numune olarak, EDTA'lı tüpe kan alınmalıdır.
Sağlıklı kişilerde, HbA1c değerleri %5.7'nin altındadır. Diyabete yatkın olan kişilerde yani prediyabet diye adlandırılan kişilerde HbA1c oranı %5.7 ile %6.5 arasındadır. Diyabetli bireylerin HbA1c değerleri %6.5'in üzerindedir. %6.5 üzerindeyse diyabet tanısı konur.
Genel olarak, açlık kan şekerinin 70-130 mg/dl arasında, tokluk kan şekerinin ise 70-160 (180) mg/dl arasında kalması hedeflenmektedir.
Diyabet tanısı olan veya diyabeti olan kişilerde, hedeflenen HbA1c düzeyi, genellikle %6.5 veya daha düşüğüdür. Bazı durumlarda, yaşlı yetişkinler veya diyabet komplikasyonları olan kişilerde hedeflenen düzey %7'ye kadar çıkabilir.
Açlık kan şekeri seviyesi, desilitre başına alt sınır 70 miligram (mg/dL) ile üst sınır 126 miligram (mg/dL) olarak kabul edilmektedir. Açlık kan şekeri seviyesi 70-100 mg/dL arasında bir değerde ise normal (sağlıklı) değerde olduğu bilinmektedir. Hamilelerde açlık kan şekeri değeri ise 95 mg/dL' nin altında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri