İnce Motor Becerileri:
Üçgen, daire, kare ve başka şekilleri kopya edebilir, vücut bölgeleri olan insan çizebilir, 8-9 tane bloku üst üste koyabilir. Çatal ve kaşık kullanabilir Dişlerini kendisi fırçalamayı öğrenebilir.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
4 Yaşındaki Çocuğa Neler Öğretilir? 4 yaşındaki bir çocuğun kendini ifade edebilmesi ve kelime dağarcığının da gelişmiş olması gerekir. Bu nedenle 4 yaşındaki çocuklara yavaş yavaş okuma ve yazmanın öğretilmesi mümkündür. Aynı zamanda 4 yaş yeni bir dil öğrenmek için de oldukça önemli bir yaştır.
4-5 yaş grubu dil gelişimi:
· Tek başına 3-4 mısralık basit şarkılar söyleyebilir. · Düzgün ve tam cümleler kurabilir. · Yedi kelimeden oluşan cümleler kurabilir. · Geçmiş, şimdiki ve gelecek zamanları doğru olarak kullanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
çok hoşlanırlar. Dramatik oyunu ve çeşitli giysiler giyip kılıktan kılığa girmeyi çok sever ve sıklıkla bu oyunları oynamayı tercih eder. Gördüğü rüyaları anlatabilir. 3 yaş çocuğu biraz daha sakin ve kendi halindeyken 4 yaş çocuğu daha dinamik ve, hareketlidir.
4 YAŞ: 4 yaşına gelen bir çocuğun ise konuşması yetişkin konuşmasına çok yakındır; karmaşık cümleler kurabilir, uzun anlatımlar yapar, eklerin hepsini doğru şekilde kullanır ve “r” sesi dışında tüm konuşma seslerini üretir.
4-5 yaş: 4-5 kelimelik cümle kurar. Geçmiş zaman çekimini doğru şekilde kullanabilir. Kelime hazinesi yaklaşık 1500 kelimeden oluşur.
*Kendine güveni artmaya başlayan 4 yaş çocuğu artık bağımsız davranışlar göstermeye başlar. *Kendi başına bir şeyler yapabildiğini ailesine ve çevresine göstermek ve kendi seçimlerini kendisi yapmak ister. *Kuralları anlamaya başlar. *Karşı gelme bu yaşın en belirgin özelliğidir.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
3-6 yaş dönemi çocuklarda zeka ve hafıza gelişimi için oyunlar son derece önemlidir. Özellikle, eşleştirme, kart ve bulmaca oyunları zeka, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirir. Okuma, hafıza ve düşünme becerilerini geliştirmek için önemlidir. Bu yaş grubu çocuklar için kısa ve basit hikayeler okunmalıdır.
Araştırmaya göre en meraklılar 4 yaşındaki kız çocukları... Bu çocuklar günde ortalama 390 soru sorabiliyorlar.
4 yaşındaki bir çocuk günde ortalama 437 soru sorar.
Özellikle çocuğunuz dört yaşına geldiğinde, belki de daha önce hiç rastlamadığınız davranışlar sergilemeye başlar. Aniden isyanlar, huysuzluklar ve sizden bağımsızlaşma istekleri... İşte tam olarak bu dönemin adına: 4-5 yaş sendromu denir.
Çok katı ya da çok esnek, tutarsız ve kararsız, ilgisiz ve cezalandırıcı davranış tutumları çocuklar üzerinde söz dinlememe davranışını arttırabilir. Bu yüzden çocuğun yetiştiği ailenin koşulları son derece önemlidir. Kararlı, tutarlı, ilgili, destekleyici bir yaklaşım çocukların daha güvende hissetmesini sağlar.
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak adlandırılan bu durumu fark etmek için Uzman Dil Konuşma Terapisti lerine başvurulması gerekir.
Soru cümleleri ile olumsuz cümleler de ilk olarak 3 yaş civarında duyulur. 3,5 yaş ile çocuğun öğrenmiş olduğu kelime sayısı 1000'i aşar ve artık iletişim çok daha keyifli hale gelir. 4-4,5 yaşlarında çoğu çocuk doğru fiil kalıpları ile sorunsuz cümle kurmayı başarır.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri