Kimya bölümünde çalışanlar, araştırma ve geliştirme, üretim, kalite kontrol, çevre koruma, güvenlik ve eğitim gibi konularda uzmanlaşmış kişilerdir. Ayrıca, ilaç, gıda, kozmetik, tekstil, elektronik ve enerji gibi birçok sektörde de çalışabilirler.
Kimya Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde eğitim kurumlarına atanabilirler. Kimya Öğretmenliği 2020 atama puanları 76 ile 80 arasındadır.
Kimyagerler kamuda ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Makine Kimya Endüstrisi, Maden Tetkik Arama, Türk Standartları Enstitüsü, Adli Tıp Kurumu, Hıfzısıhha Laboratuarları, Toprak Mahsulleri Ofisi, Gümrük ve Dış Ticaret Bakanlığı, ...
Eczacı veya kozmetik alanında en az iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyologlar üretici tarafından sorumlu teknik eleman olarak görevlendirilebilirler.
İlgili 45 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Kimyager 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 34.900 TL maaş alıyor. Kimyager, 2024 yılında en düşük 22.700 TL alırken, en yüksek 57.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kimyager, Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alıyordu.
Kimyagerlik kadrolarına KPSS-B sınav sonucuna göre atama yapılmaktadır. 2 yılda bir sınav yapılmaktadır. Kimyagerlik atamalarında KPSS P3 puanı hesaplanmakta ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile bu puan türüyle atama yapılmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Kimya Teknikeri 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 24.700 TL maaş alıyor. Kimya Teknikeri, 2024 yılında en düşük 18.800 TL alırken, en yüksek 35.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kimya Teknikeri, Temmuz 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alıyordu.
Kimya Teknolojisi Bölümü mezunlarda, farklı kurum ve kuruluşların laboratuvar bölümlerinde görev almaktadırlar. Hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında iş olanağı oldukça fazladır. Bu bölümünden mezun kişiler kamu kurumlarında da çalışabilirler.
Kimya tesislerinin tasarımı, projelendirilmesi, onaylanması, uygulamaya alınması ve sorumlu müdür olarak idaresini Kimya Mühendisleri yapar.
eleman.net verilerine göre, Kimya Öğretmeni 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 26.600 TL maaş alıyor. Kimya Öğretmeni, 2024 yılında en düşük 20.700 TL alırken, en yüksek 39.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kimya Öğretmeni, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.100 TL maaş alıyordu.
Fen Bilgisi Öğretmeni olabilmek için üniversitelerde dört yıllık lisans eğitimi veren Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünden mezun olmak gerekir. Ayrıca lisans eğitimi veren üniversitelerin Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinden mezun olarak pedagojik formasyon eğitimi alarak Fen Bilgisi Öğretmeni olmaları mümkündür.
Üniversitelerin Kimya Öğretmenliği Bölümünden mezun olanlar kimya öğretmeni olur. Ayrıca Kimya veya Kimya Mühendisliği bölümlerinden birini bitiren kişiler de bu mesleği icra edebilir.
Kimya mühendisleri imalathane açabilir, fabrika kurabilir ve mesuliyetleri altında idare edebilirler. Madde 5 – 1 inci maddede yazılı unvanları almış olanlardan Devlet ve müesseseleriyle yarı resmi teşekküllerde vazife almış olanlar mesai saatleri dışında mesleki sahada serbest çalışabilirler.
Kimya Bölümü üniversitelerin 4 yıllık bir bölümüdür ve sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. Kimya Bölümünü bitiren kişilere Kimyager unvanı verilir ve bu kişilerin hastanelerde, ilaç sanayiinde, kozmetik firmalarında ya da laboratuvarlarda çalışma imkanı vardır.
Biyokimya, Nörokimya, Nükleer Kimya, Teorik Kimya gibi birçok farklı alanda uzmanlaşabilirler. Her bir uzmanlık alanı, farklı deney ve çalışmalara odaklanır. Boya, çimento, ilaç, metal, petrokimya, plastik, seramik ve tekstil endüstrisi gibi sektörlerde iş bulabilirler.
Kimya mühendisi olarak çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz; Eczacılık.
3000 Ek gösterge ile ¼ dereceden Emekli olan 30 yıllık Kimyagere 1.290,78 TL maaş bağlanır ve 48.404,07 TL emekli ikramiyesi ödenirken ayni yerde çalışan 30 yıllık bir Kimya Mühendisine emekli olurken 1.615,65 TL maaş bağlanmakta ve 60.587,01 TL TL emekli ikramiyesi ödenmektedir.
Kimya lisans bölümünü bitirerek aynı alanda yüksek lisans yapan kişiler ise uzman kimyager kimdir sorusunun tanımını karşılar. Yüksek lisans sürecinde yapılan çalışmalar, kişilere uzmanlık kazandırmaktadır.
Adli Kimya alanından mezun olan uzmanlaşmış kişiler, Adli Tıp Kurumu'nda, Polis Kriminal ve Jandarma Kriminal Laboratuvarlarında ve adli bilimler programının yer aldığı üniversiteler bünyesinde akademik çalışmalar kapsamında kariyer planı yapabilmektedir.
Lisans programında ilk yıl, fizik, matematik gibi temel fen bilimleri dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda, analitik kimya, organik kimya, fiziko kimya, ve anorganik kimya gibi dersler verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri