Gerek bu nedenlerden gerek de fiziksel ve duygusal anlamda yaşanabilecek sıkıntıların dışında dinen ne zaman eşle yakın temasta bulunulabileceği bilinmelidir. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Bu durumda cinsel ilişki yaşanması önerilmez. Lohusalık döneminde ruhsal ve fizyolojik değişimlerin normale dönmesi için belirli bir süre beklenir. Bu dönemde hormon değişiklikleri ve emzirmeye yönelik hormonlar cinsel uyarılmada ve istekte azalmaya yol açar. Sonrasında ise vajinal ıslanmada sorunlar yaşanabilir.
(Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir. Bu durumda abdest alınır ve ibadetlere başlanır. Eşler de birbirlerine yakınlaşabilirler. Mutlaka 40 gün beklenmesi gerekmez.
Bu süre sezaryen de olsa, normal doğum da olsa yine 6 haftadır. Doğumdan sonra ilk 6 hafta, cinsel ilişkinin yasak olmasının sebebi ise doğumdan sonra genital organların kendini tamamen toparlaması, kanamaların son bulması, epizyotomi veya doğumda bir yırtık oluşmuşsa bunların iyileşmesi içindir.
Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
İlgili 34 soru bulundu
Lohusalığı sona eren kadının gusletmesi farzdır. Gusletmedikçe belirtilen ibadetleri edâ edemez. Cinsel ilişkinin cevazı için nifas kanı kesildikten sonra kadının gusletmesi veya Hanefîler'e göre bir namaz vakti kadar sürenin geçmesi gerekir.
Lohusalık olarak adlandırılan bu dönemde cinsel ilişki yasaktır. Altı haftanın sonunda anne fiziksel olarak cinsel birlikteliğe hazır olur ve ilk üç ayın ardından cinsel istek normale döner.
Doğum sonrası ne zaman cinsel ilişkiye başlanmalı? Genel görüş doğum yapmış kadının ruhsal ve fiziksel toparlanmasının 6 hafta süreceği, yine bu dönemde oluşan yoğun akıntının zorluk oluşturabileceği ve cinselliğin doğum sonrası 40. günden sonra başlayabileceği yönündedir.
Hamileliğinizde bu gibi bir risk mevcutsa doktorunuz bilgi verecektir. Ayrıca amniyon suyunun gelmesi halinde de herhangi bir enfeksiyonun önüne geçmek için cinsel ilişkiye girilmemeli ve hemen hastaneye başvurulmalıdır.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Hz. Ayetullah Hadevi Tahrani'nin sorunun son kısmına verdiği cevap ise şöyledir: Mübarek Ramazan ayının ilk gecesi hariç, diğer ayların ilk gecesinde insanın eşiyle cinsel ilişkiye girmesi mekruhtur. Ama her haliyle haram değildir.
Bu süreç hastalığın nekahat dönemine benzer. Lohusalık dönemi içerisindeki bir kadına en az yeni doğan bebek kadar özen göstermek gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eder boyutta olabilir. Bunun için halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü kullanılır.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
' Sezaryen sonrası cinsel ilişki, serviks yani rahim ağzı kapanmadan gerçekleşirse riskli olabilir. Bu riski azaltmanın en iyi yolu, altı haftalık sürenin geçmesini beklemektir. Bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkinin güvenli bir şekilde devam etmesi için serviksin kapanması gerekir.
İlk gece cinsel ilişkide vajina zorlanabilir ve tahriş olabilir. Çok yüksek oranda bir zorlama olursa vajina yırtılabilir veya tahrip olabilir. Bu tarz bir durum yaşanırsa 2-7 gün cinsel ilişkiye girilmemeli ve tahribatın geçmesi beklenmelidir.
Orgazm sırasında da çok fazla oksitosin hormonu salgılanır. Bu hormon aynı zamanda kasılmalara sebep olan ve bebeğinizin rahim kanalından geçerek dünyaya gelmesine yardımcı olan hormondur. Vücudunuz doğuma hazırsa, cinsel ilişkide bulunmak doğum kasılmalarının başlamasını tetikleyebilir.
Sağlık açısından doğuma 10 gün kala ilişkinin hiçbir riski yok. Doktorunuzun önerisi varsa 40 haftalık hamilelikte de dahil olmak üzere hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak tamamen güvenlidir. Ancak bu 10 gün kala cinsel ilişki yapmanın daha önce olduğu gibi aynı hissedeceği anlamına gelmez.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Ölü Doğum Sonrası Bir Yıl İçinde Yeniden Hamile Kalmakta Sakınca Bulunmuyor. Lancet 'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ölü doğumdan sonra tekrar hamile kalmayı geciktirmek için hiçbir neden yok.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Eğer doktorunuz cinsel hayata devam etmenizde bir sakınca görmüyorsa, hamilelikte cinsel ilişki dinen caiz olur.
Beyaz sıvı ile beraber bitti kabul ederiz. Gusletmeden önce normal duruma geçilmiş kabul etmeyiz. Bittikten sonra gusül ile normale geçilir. Hanefî ve Hanbelilere göre, bu sürenin azami miktarı, kırk gündür.
Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri