Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Çünkü yün kendi başına kaşıntıya neden olabilen bir etkendir. Dolayısıyla da yün kıyafetlerden uzak durulması gerekir. Daha çok keten ve pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir.
- Çamaşırlardaki deterjan ve yumuşatıcı artıkları da kaşıntıya neden olabileceğinden çamaşırlar çok iyi durulanmalıdır. - Yünlü ve sentetik giysiler, kaşıntıyı tetikleyebilir, giysiler pamuklu olmalıdır.
Giysinin dar ve sıkı olması cildin tahrişini artıracağı ve terlemeye neden olacağı için uygun değildir.
Alerjik kaşıntılar kişilerin vücudunda belli bir bölgede ya da tamamında meydana gelebilir. Bu kaşıntılar kişilerin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Kişiler bu kaşıntı hissinden kurtulmak için cildi kaşıyabilir. Kaşıma ile birlikte cilt üzerinde kızarıklık, deride dökülme ve yanma hissi başlayabilir.
Belirli giysiler veya diğer kumaşlarla temas ettikten sonra cildinizin tepki vermesiyle oluşur. Tekstil lifleri veya kumaş, cilt tahrişine veya daha yaygın olarak kumaşı işlemek için kullanılan kimyasal katkı maddelerine karşı bir temas alerjisine neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Çünkü yün kendi başına kaşıntıya neden olabilen bir etkendir. Dolayısıyla da yün kıyafetlerden uzak durulması gerekir.
Sentetik kumaşlar, insanların vücutlarında kızarıklıklar, kaşıntı hissi ve şişkinliklere neden oluyor. Ayrıca gardırobun özelliklerinin, deterjanın ve yumuşatıcının da alerjiyle ilgisi bulunuyor.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Özellikle hassas cilde sahip olan kişilerin buna mutlaka özen göstermeleri gerekir. Bazı kadınlar da iç çamaşırının, lastik yerinin deriyle temas ettiği bölgede allerji meydana geldiğini vurguluyor. Hatta bu bölgelerde baskı nedeniyle kaşıntı veya kızarıklık da oluşabiliyor.
Çamaşır deterjanları yaygın olabilen ya da belirli alanlarla sınırlı olabilen kırmızı, kaşıntılı bir döküntü olarak ortaya çıkabilir ve kontakt dermatit adı verilen durumu da tetikleyebilir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir.
Duygudurumundaki değişimlere bağlı olarak şiddeti değişen kaşıntı hissi (stresli anlarda, kötü bir haber aldığında, can sıkıcı olay, durum, konuşmalar içerisindeyken, engellenme duygusunu hissettiği trafik, asansör, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda kişinin kaşıntısı fark edilir ölçüde artar).
Karaciğer Hastalıkları
Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
özellikle gece ortaya çıkan kaşıntıya gece kaşıntısı denir. Vücutta kan akışının ve sıvı miktarının azalmasıyla vücutta gece kaşıntısı için ortam oluşmuş olmaktadır. Böylece ortaya çıkan kaşıntı kimi zaman gece boyunca devam ederek uykuyu engellemektedir.
Soğuk Su: Soğuk su kaşıntıya en iyi gelen doğal yollardan biridir. Dilerseniz direkt olarak soğuk su ya da buz kürü ile birlikte kaşıntı olan bölgenize sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması ile birlikte kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Soda: Kaşıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise sodadır.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
Sıcakla temas edildiği zaman yanma veya kızarıklık, kaşıntı şeklinde belirtiler gösterir. Kurdeşen tipleri arasında daha az görülür. Sıcağa bağlı kurdeşen belirtileri mutlaka bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri