Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak)40 Günlük Amerikan Atlantis fasulye meyvesi yuvarlak açık yeşil, kılçıksız, hafif eğri lezzetli bir fasulye çeşididir. Genellikle yemeklik, konservelik ve turşuluk olarak tüketilen bu çeşit, yöresel ismiyle Akşehir eğrisi diye bilinir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Hava durumuna göre 4-5 gün ara ile yeterli miktarda sulama yapılırsa ürünün miktar ve kalitesi de o ölçüde iyi olur. 3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
İlgili 16 soru bulundu
Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak)40 Günlük Amerikan Atlantis fasulye meyvesi yuvarlak açık yeşil, kılçıksız, hafif eğri lezzetli bir fasulye çeşididir. Genellikle yemeklik, konservelik ve turşuluk olarak tüketilen bu çeşit, yöresel ismiyle Akşehir eğrisi diye bilinir.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Kuru fasulyenin raf ömrü 2 yıldır. Elinizde bulunan kuru fasulye raf ömrünü tamamlamışsa, o fasulye ile lezzetli yemek yapamazsınız. Uzun süre beklemiş fasulye hem geç pişer, hem de lezzetli olmaz.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
Fasulye soğuk hava ile depolanması
Fasulyeler 3 °C'nin altında depolanırsa birkaç gün içinde soğuktan zarar görmektedir. Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar.
Fasulyeler toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Fasulye tarımı için en ideal toprak pH'sı 5,5-6,7 olan topraklardır.
Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450mm'dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır.
Toprak ve İklim İstekleri
Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan, ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Toprak reaksiyonunun pH 5.5-6.7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır. Fasulye ılık iklim sebzesidir.
Fasulyenin başarılı bir şekilde gelişebilmesi için sıcaklığın 16-24 °C aralığında olması gerekmektedir. Maksimum verim için bu sıcaklık aralığı tercih edilir. Sıcak iklimi çok seven kuru fasulyenin çimlenmesi için ihtiyaç duyulan en uygun sıcaklık 18-20 °C aralığıdır.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Fasulye yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak şartlarının sağlanması gerekiyor. Fasulye tohumu 15 ile 20 derece sıcaklık arasında çimleniyor. Tohumların çıkışı, ekimin ardından ortalama 7-10 gün içinde gerçekleşiyor. Düşük sıcaklıklarda, çıkış süresi 20-25 günü bulabiliyor.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri