Erken yumurtalık yetmezliği: 40 yaşından önce normal yumurtalık fonksiyonunun kaybedilmesi olarak tanımlanır. Adet kanaması giderek azalır ve sonlanır. Perimenopoz ve menopoz: Perimenopoz, menopoza öncesi dönemdir. Menopoz dönemi yaklaştıkça hormonların dalgalanması nedeniyle adet kanaması azalabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
YUMURTLAMA DURSA DA ADET DEVAM EDEBİLİR
Üreme çağı boyunca düzenli bir şekilde devam eden yumurtlama ve adet döngüsünün, menopoz öncesi döneme gelindiğinde sekteye uğradığını dile getiren Şatıroğlu, 40 yaş üzeri kadınlarda yumurtlama olmaksızın, düzensiz de olsa bir zaman daha adet görülebildiğini belirtti.
Menopoza girerken adet kanamaları nasıl olur? Genellikle yumurtlama olmadığı için adet gecikmeleri görülür. Geciken adetlerden sonra kanama gerçekleşirse yoğun ve uzun olur. Ancak ara kanamalar şeklinde de kanama gerçekleşebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar.
Kişinin regl döngüsünün bittiğini gösteren menopoz belirtileri, biyolojik sürecin bir parçasıdır ve doğal bir biçimde yaşanır. Doğurganlığın bittiğinin de bir habercisi olan bu dönem kadınlarda dünya genelinde 45-55 yaş aralığında başlar. Bu yaş aralığı Türkiye için 46-48 yaşları arasıdır.
Menopoz çoğunlukla pek çok kadında 45 yaş sonrasında başlar. Ancak nadiren de olsa 40 yaş öncesinde de menopoz başlayabilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Menopozun erken başlaması, uzun vadede kişide istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Az gelen adet kanaması hipomenore olarak adlandırılır. Adet kanamasının az olmasının çeşitli nedenleri olur. Bu nedenler öncelikle ilerleyen yaş, çeşitli hastalıklar ya da bazı doğum kontrol haplarının kullanılması gibi durumlar olabilir. Kadınlarda bir defa adet kanamasının az gelmesi önemli bir durum olarak görülmez.
Yeni regl olmaya başlayan kadınlarda adet kanaması az olması ve düzensiz seyretmesi normal olarak karşılanabilir. Regl periyodunun ilk başladığı yıllarda üreme organlarına uyum sağlamaya çalışan hormonlar kanamada bazı dengesizliklere neden olabilir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Adet kanaması ortalama 2 ila 7 gün arasında sürecektir. Bu süreler arasındaki adet kanaması normal kabul edilebilir. Bir kadının adet kanaması 1 gün sürüyorsa altında yatan nedenleri öğrenebilmek adına bir uzmana başvurmak gerekebilir. Adet görmeye başlamış bir kadının döngüsünü yakalaması 1-2 yıl sürebilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Menopoza girme yaşını belirleyen en temel etkenlerden biri, kadının annesinin veya teyze gibi yakın aile bireylerinden birinin menopoza girme yaşıdır. Ayrıca hipotiroidi veya kanser gibi çeşitli hastalıklar ile çevre kirliliğinin artması gibi etkenler erken menopoza yol açan diğer önemli faktörleri oluşturur.
Menopoz bir kadının adetten kesilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49 olarak kabul ediliyor. Erken menopoz ise 40 yaşından önce adetin kesilmesi anlamına geliyor.
İdrar kullanılarak yapılan testler evde kullanmak için uygundur. Bu testlerde kullanılan çubuklar idrardaki FSH hormonuna karşı duyarlıdır. İdrar ile yapılan testler FSH düzeyini değer olarak değil sadece FSH yüksek mi değil mi onu verir. Kan testleri ise parmaktan alınacak birkaç damla kan ile yapılabilir.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
Cinsel İstek: Cinsel istek yaşla birlikte değişebilir. Bazı erkekler yaşlandıkça cinsel isteklerinde azalma yaşarken, diğerleri için bu durum farklı olabilir. Cinsel istek, fiziksel, duygusal ve psikolojik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Eğer erkek sağlıklıysa 80 yaşında bile sertleşme sağlayabilir.
** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi.
Çoğu zaman adet kanamaları hemen kesilmez, östrojen ve progesteron hormonlarının üretimindeki düzensizlikler nedeniyle sık veya uzun aralıklarla az yada çok kanamaların olması gibi düzensizlikler, ateş basmaları, uykusuzluk gibi belirtiler olur ki bu döneme perimanpozal dönem- menopoza geçiş dönemi denir.
Menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan dönemde yumurtalıklardan salgılanan başta östrojen hormonu olmak üzere, hormon düzeylerinde dalgalanmalar olmakta, bir süre sonra yumurtalar tükenmekte ve yumurtalıklardan hormon salınımı durmaktadır. Tüm bu değişikliklerin sonucunda da menstruel kanamalar kesilmektedir.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri