Prof. Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor.
Dondurulan yumurta, işlemin yapıldığı dönemdeki biyolojik özelliklere sahip olduğundan genetik anomali riskiyle de düşükle de karşılaşmamak için 20 ila 30 yaşları arası, yumurta dondurmak için en uygun dönem kabul edilir. Bu yaşlarda yumurtaların sayısı da kalitesi de en yüksek seviyededir.
Kimler Yumurta Dondurabilir? Önceleri yalnızca ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemelerle yumurta rezervi düşük veya erken menopoz riski olan tüm kadınlara "yumurtalarını dondurma hakkı" sağlamaktadır.
Şu andaki yönetmelik gereği evli kadın yumurta donduramaz, embriyo dondurabilir. Yumurta dondurma adetin kaçıncı günü yapılabilir? Adetin 2-3. günü yumurta uyarılması tedavisine başlanması idealdir. Ama bazı özel durumlarda kanser tedavisi gibi süreç gören kadınlarda farlı uygulamalar da yapılabilir.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
İlgili 36 soru bulundu
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor.
Doğurganlığın korunması için yumurtalarını dondurmak için başvuran kadınların çoğu 35 yaş üzerindedir. Ancak 35 yaşından önce yumurta dondurulduğunda sonuçlar çok daha iyi olmaktadır. Kısacası yumurta dondurulması ne kadar erken yaşta yapılırsa o kadar daha fazla başarı sağlamaktadır.
Yumurta dondurma işlemi, regl dönemi itibari ile yaklaşık 10 gün süren bir ilaç tedavisi ile başlar. Kişiye göre dozu ayarlanan ilaçlar karın cildinden yapılan küçük iğnelerle uygulanır. Bunlar küçük insülin iğneleri gibidir ve kişi kolay bir şekilde kendi uygular.
Yumurtalıklardan östrojen üretildiği ve bu hormon metabolizma hızını arttırdığı için kadınlarda bir miktar kilo alımı görülebilir. Ancak genç bir kadının yumurtalarını dondurması hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır. Yumurta dondurma işleminden sonra kilo almak doğal bir süreçtir ve uzun zamanda olur.
Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar. Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Yumurta toplama ve dondurma işlemleri, bakire kadınlara da uygulanabilir ve bu yüzden henüz evlenmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tarafından da güvenle tercih edilebilir.
Ülkemizde güncel tüp bebek tedavisi fiyatları, 2022 yılı itibarı ile 12800 TL ila 20000 TL civarında değişmektedir.
Anne adaylarına en fazla 2 embriyo transferi yapılmaktadır. Eğer anne adayından embriyo sayısı 2'den daha fazla ise kalan embriyolardan uygun olanlar daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir. Böylece hastada gebelik oluşmuş ya da oluşmamışsa bile dondurulan embriyolarla ikinci bir gebelik şansı yakalanabilir.
Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı var mıdır? Kadın adetinin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografide görülen yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarının uygun olduğunu gösterir ise 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir.
Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır. Yumurtlama dönemi olarak bilinen zaman dilimi yumurta foliküllerinin hormonlar tarafından uyarılmasıyla başlasa da, gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı 24 saat sürer.
Kadın doğum uzmanlarının ultrason kontrolü sonrasında tespit edilen yumurta sayısının 8 ve üzerinde olması normal yumurta rezervi olarak kabul edilir. Yani kadında 8 ve üzerinde yumurta varsa hamile kalma ihtimali de fazladır.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Bununla birlikte herhangi bir tıbbi gereklilik olmayıp sadece ileride uygun bir zamanda anne olabilmek için yumurta rezervlerini koruma amaçlı dondurma işlemi ise bir zorunluluğun olmaması ve mahremiyet kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle caiz değildir.
Bir kız bebek doğduğunda yumurtalıklarındaki yumurta sayısı yaklaşık 1 buçuk-2 milyon civarındadır. Bu sayı ergenliğe kadar azalma gösterir ve 300-400 bine düşer. Kadınlar adet görmeleriyle birlikte her ay yumurtlarlar. Doğurgan oldukları dönemde ise yumurta sayısı 300-400 bin civarındadır.
Genelgeye göre, Bakanlığın belirlediği tıbbi zorunluluk kriterlerini taşıyıp üreme hücresi ve gonad dokusunu donduracaklarda evlilik şartı aranmayacak.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Yumurtalıklarınızdan toplanan yumurtalar döllenmeden dondurulur ve daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Dondurulmuş bir yumurta çözülebilir, bir laboratuvarda sperm ile birleştirilebilir ve rahminize yerleştirilebilir.
Kemoterapi gibi yumurtalık rezervini ya da tüm vücut fizyolojisini etkileyen tedaviler gören kadınlar için gebe kalmak zorlaşır, hatta imkansızdır. Ancak tedavi öncesinde yumurtalarını donduran kadınlar tedavileri tamamlandıktan sonra gebe kalabilmektedirler.
Erkeğin sperm sayı ve hareketliliği normal, kadının tüpleri açık, fakat Amh seviyesinin 0.3 ng/ml olduğu bir durumda doğrudan tüp bebek tedavisi şeklinde bir süreç belirleyerek gebelik şansını artırmak isteriz.
Yumurta sayımı transvajinal veya transabdominal olarak yapılabilir. Ancak daha net olması nedeniyle çoğunlukla kadınlarda transvajinal ultrasonla yumurta sayımı yapılır. Ultrason ile antral foliküller görüldüğü için kadında kaç yumurta olduğu, antral foliküller sayılarak hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri