Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir. Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük ve anomalili bebek şansı artmaktadır.
Dünyada bir çok tüp bebek merkezi 43 yaşın üzerinde ki kadınlara tüp bebek uygulamasını kabul etmemektedir. Yazımın başında belirttiğim gibi,bu güne kadar kendi yumurtası ile tüp bebekte hamile kalan ve doğuran en ileri kadın yaşı 46 dır, dolayısı ile bu yaşın üzeri bir kere hiç denenmemelidir.
Yumurta sayısı ve kalitesinde azalmaya karşın başlangıçta adet düzeni bozulmamakta ancak aylık gebe kalabilme şansı düzenli adetlere rağmen dramatik olarak azalmaktadır. Çalışmalar doğal yoldan gebe kalabilme şansının ortalama 43 yaşında bittiğini göstermektedir.
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Çünkü 20 yaşındaki bir kadının hamile kalma şansı %25 iken, bu oran 35 yaşında %9, 40 yaşında %6 ve 45 yaşında ise neredeyse 0'a yakındır. Yumurtlama kaç yaşına kadar sürer? Kadının doğurganlığı 35 yaşına kadar devam eder ve sonra azalmaya başlar. Hatta 43 – 44'lü yaşlar aralığında sona erer diyebiliriz.
İlgili 17 soru bulundu
Hamile kalmak için en ideal zamanın ise 20'li yaşlarla 35 yaş arası olduğu öne sürülür. 35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ileri yaş sebebiyle eklenen kronik hastalıklar hamile kalma ihtimalini azaltır. Kimi kadınlar ise 40 yaşından sonra bile hamile kalabilir.
Yumurtalık rezervini gösteren kan testleri var. Bu testlerin en basitinde adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü günü kanda FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerindeyseniz gebe kalma şansınızın düşük olduğunu gösterir.
Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir. Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük ve anomalili bebek şansı artmaktadır.
Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır. Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.
Kadın genç ve kısa süreli evli ise beklenebilir. Yumurta rezervi azalmış ve özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlara aşılamanın önerilmesi uygun değildir.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Geç hamilelik riskleri
Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır. Sevindiren haber şu ki, bu süreyi atlatan, genetik testlerini yaptıran ve düzenli kontrollerini ihmal etmeyen kadınların yüzde 85-90'ı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor.
Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20'li yaşları arasında başlar. 30'lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.
Teorik olarak, adet gördüğünüz yani yumurtalıklarınız çalıştığı sürece istediğiniz yaşa kadar hamile kalabilirsiniz. Ancak şunu unutmamak lazım ki; bir kadının doğurganlığının en yüksek olduğu yaşlar, 23 ve 29 yaş aralığıdır.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Ne nedenle olursa olsun, hayatımıza son yirmi yılda giren bir gerçek. Üstelik araştırmalar 40 sonrası anne olanların 100 yaşını görme şansının arttığını, hormonal değişikliklerin vücutlarını yenilediğini ve unutkanlık riskini azalttığını gösteriyor.
Bir kadın kaç yaşından sonra hamile kalamaz? Kadınlarda yaş faktörü gebelik durumunu etkilese de ilerleyen yaşlarda da gebe kalınabili4r. 45 yaşından sonra teorik olarak olasılık çok düşüktür. Ancak yumurta rezervi olduğu sürece her yaşta gebe kalınabilir.
Gebeliğin düşükle sonuçlanma riski, ileri yaş gebeliklerde 4 kat fazla görülür. Bunun sebebi, yaş ilerledikçe bebekte kromozomal (genetik ) anormalliklerin artması, genetik kusurların hayatla bağdaşmayacak kadar ağır olması bebeğin canlılığını koruyamamasıdır. Ağır genetik kusurlar çoğunlukla düşükle sonuçlanır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
3- Gebe kalmayı planlıyorsanız hangi sıklıkta birlikte olmalısınız? cevap (a): Yumurtlama zamanını tam olarak hesaplamak mümkün olmadığı için en ideali adetin bitiminden 2-3 gün sonradan itibaren1-2 gün ara ile cinsel birlikteliktir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Hilary Swank, ikiz bebeklerini dünyaya getirdi. 48 yaşında ilk kez anne olan Oscar'lı oyuncunun bir kızı, bir oğlu oldu. Milyon Dolarlık Bebek filminin yıldızı, bebekleriyle ilk fotoğrafını Instagram'da paylaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri