Hatun veya Katun (Eski Türkçe: 𐰴𐰍𐰣 , Osmanlı Türkçesi: خاتون 'Hatun veya قادین 'Kadın, Özbekçe: xotin, Moğolca: ᠬᠠᠲᠤᠨ, khatun, хатан khatan; Sylhet: ꠈꠣꠔꠥꠘ; Türkçe: hatun; Azerice: xatun), Türk Kağanlarında ve sonraki Moğol İmparatorluğu'nda belirgin bir şekilde kullanılan "han" veya "Kağan"ın karşılığı olan bir kadın ...
Örneğin, xotin (kadın) genelde kaba anlamda anlaşılır ve hakaret kabul edilebilir, ayol (bayan, hanım) daha kibarlık göstergesidir.
-Qandaysiz? Nasılsınız? -Omonmisiz? -Rahmat, yaxshiman.
Gerçek anlamı “anne” olan ancak yaşlı kadınlara hitapta ånä ⁓ ånäxån ⁓ ånäcån ⁓ åyi; yaşlı erkeklere hitapta åtäxån (baba) buvä (dede), båbå (dede); ayrıca xålä (teyze), ukä (kardeş), ini (erkek kardeş) gibi kelimeler de yabancılara hitapta kullanılmaktadır.
Xayrli tong! Günaydın! / Hayırlı sabahlar! Xayrli kun! Tünaydın! / Hayırlı günler!
İlgili 21 soru bulundu
Özbek Türkçesinde de selam, selamla-, selamlaş-, selamaleyküm, se- lam-alik, selam aliklaş-, selamlaşiş, selamlaşiş- sözcükleri “selam alıp ver-, selamlaş-” anlamlarında kullanılmaktadır (Ma'rufov 1981a: 15-16).
Sözce. Xayrli kech! [1] İyi akşamlar!
Aşağıda Özbek Türkçesinde cinsiyet ayırıcı öge olarak kullanılan adlandırmalara yer verilmiştir: er “1. Erkek, adam, er.
Özbekçe, tipolojik açıdan diğer Türk dillerinden farklı özelliklere sahiptir. Ünlü uyumunun olmaması ve bünyesinde Karluk, Kıpçak ve Oğuz lehçelerini barındıran tek Türk dili olması, bu farklılıklardan bazılarıdır. Özbekçe Orta Asya genelinde en çok konuşulan Türk dilidir.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.
Özbekçe Özbekistan'ın tek resmi dili ve nüfusun %80'inin ana dilidir. Nüfusun en az yarısı aynı zamanda Rusça da konuşur. Özbekçenin kelime dağarcığının büyük kısmı Türkçedir ancak Arapça, Farsça ve Rusçadan pek çok kelime de vardır. En yakın dil akrabası Uygurcadır.
Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.
Özbek alfabesi, (Özbekçe: oʻzbek alifbosi) Özbek dilinin Arap, Kiril ve Latin harfleri yardımı ile yazımıdır.
Çağdaş Türk dillerinde de yaygın biçimde kullanılır; Azerice qardaş (гардаш), Türkmence gardaş (гардаш), Özbekçe qarindoş (қариндош), Tatarca kardeş (кардәш), Kırgızca karındaş (карындаш), Nogayca karındas (къарындас), Kazakça karındas (қарындас), Karakalpakça karındas (қарындас), Hakasça harındas (харындас), ...
cuvurt (Clauson, 1972: 905; Levitskaya, 1989: 207). Özbek, Yeni Uygur, Kazak, Tatar, Başkurt Türkçelerinde “yoğurt” için katık ve fonetik türevleri kullanılmaktadır.
Öz: Genel kabule göre Özbek Türkçesi Uygur Türkçesi ile birlikte Türkçenin Karluk grubuna dâhil edilir. Özbekistan, bünyesinde barındırdığı etnik unsurlar bakımından oldukça çeşitlilik gösterir. Bugün Özbekistan'da büyük Türk gruplarından Kıpçak, Karluk, Oğuz boylarının hemen hemen her uruğu yaşamaktadır.
Karmaşık yapılar barındıran uzun soluklu cümleler söz konusu olduğunda anlaşılabilirlik seviyesi azalsa da Azerice; Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe gibi Türk dillerine kıyasla Türkiye'deki Türklerin en kolay öğrenebileceği diller arasında.
Özbekistan halkının %96'sı Müslüman, %2'si Ortadoks Hıristiyan %2'si de diğer dinlere mensup topluluklardan oluşur. Özbekistan'da din ve inanç özgürlüğü anayasal güvence altındadır.
33 harf, 1 kesme ve 1 yumuşatma işaretinden oluşan Kiril esaslı alfabenin yerine kabul edilen Latin esaslı yeni Özbek alfabesinde ise 29 harf ve 1 işaret (apostrof) bulunmaktadır.
Birincisi, kişiye özel saygı amacıyla: - Hårmang, Ahmadbåy! (- Kolay gelsin, Ahmadbay!) İkincisi, özel ismin bir parçası olarak kullanılır: Murådbåy!
Özbek Türkçesi, Özbekistan, Türkmenistan'ın doğusu, Tacikistan'ın kuzey ve batısı, Kazakistan'ın güneyi ile Afganistan'ın kuzeyinde ve Çin'in kuzeybatı bölgelerinde konuşulan Türk lehçesidir. Özbekçe, Türk dillerinin Güneydoğu ya da Çağatay koluna bağlıdır.
Özbekçe, Özbekistan Cumhuriyeti ile kısmen Eski Sovyetler Birliği topraklarında ve Afganistan, Tacikistan, Pakistan ve Çin'de yaşayan Özbekler tarafından konuşulur.
Özbek dili, Türk dilleri ailesine mensuptur ve kendisine en yakın dil olan Uygurca ile birlikte Karluk grubunda yer almaktadır.
Bunlar arasında epeyce anlaşılabilirlik vardır, fakat gramerde önemli farklılıklar bulunmaktadır. Türkçenin Özbekçe ile anlaşılabilirliği düşüktür. Özbekçenin Harezm-Kıpçak diyalekti Tatarcayla yakın bir ilişkiye sahiptir. Kazakça ve Kırgızca da yaklaşık % 80 anlaşılabilirlik oranıyla yakındır.
sf. 1) Şehla, hafif ve tatlı, şaşı, güzel gözlü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri