Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir. Cam kavanozlar, metal kutular veya plastik kaplar ideal saklama kaplarıdır. Bakliyatları buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bakliyatların bozulmaması ve böceklenmemesi için püf nokta defne yaprağıdır.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Nohut, fasulye ve barbunya gibi bazı bakliyatlar, derin dondurucuda saklanabilir. Bu gıdaları haşlayarak veya doğrudan kuru bir şekilde dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu şekilde yiyeceklerinizin ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Bakliyatlarda küflenme sorununun önüne geçmek için bez torbada saklama yöntemi tercih edilebilir. Bez torbada bakliyat saklama kolay muhafaza yöntemlerinden birisidir. Bez torbada saklanan bakliyatı korumak için de aynı şeyler geçerlidir. Nemden, sıcaktan ve güneşten uzak ortamda muhafaza edilmelidir.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Defne yaprağı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yaprağın aromatik kokusu bakliyat böcekleri tarafından çok sevilmezler. Şayet bakliyat kavanozlarına bu yapraklardan birkaç adet koymanız bu böcekleri bir süre bakliyatlarınızdan uzak tutacaktır.
Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz.
Hem soğutmada hem de çözülmede en hızlı sonucu alabileceğiniz malzeme plastiktir. Kuru bakliyatlarınızı saklamak için de yine plastik kaplar, en iyi tercih olacaktır.
Genellikle yağ ve asit içermeyen gıdaların plastik kaplarda muhafaza edilmesi uygundur. Bakliyat gibi ürünler buna örnek olarak verilebilir.
Kuru fasulyenin bulunduğu kavanozlara birkaç diş sarımsak eklemek, böcekleri uzak tutabilir. Buzdolabı veya Dondurucu: Kuru fasulyenin böceklenmesini engellemenin etkili bir yolu, onları dondurucuda veya buzdolabında bir süre muhafaza etmektir. Bu işlem, böcekleri öldürerek çoğalmalarını engelleyebilir.
2. adım: Bakliyatları bez torbalarda saklamalı, bez torbanız yoksa cam kavanozları tercih etmelisiniz. Başında da söylediğimiz gibi aslında birçoğumuz zaten bakliyatları cam kavanozlara koyuveriyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak.
Kuru fasulyeyi böceklerden uzak tutmak için, kavanozlara kurutulmuş defne yaprağı veya 2 diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Bakliyat kavanozlarını mümkünse 0-5 derece arasında saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz. Bakliyatlar, en fazla 15-18 derece sıcaklıkta, karanlıkta ve güneşten ışık bir alanda saklanmalıdır.
Lavanta, defne yaprağı ve nane gibi doğal maddeler, güçlü kokuları sayesinde güveleri uzak tutar. Bu tür doğal çözümler, kimyasal içermeyen ve güvenli alternatifler sunar. Ayrıca, güve kelebeği bitkisel çözüm arayışında, sirke ve su karışımıyla yapılan temizlik de etkilidir.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Kuru baklagiller hava geçirmeyen kaplarda saklanırsa hiçbir zaman bozulmuyor. Ancak bu besinler ambalajları açıldıktan sonra ne kadar uzun zaman bekletilirse pişme süreleri de o kadar uzun oluyor.
Tüm bu uyarılar ışığında, güvenle aldığınız bakliyat böceklendiyse sakın endişelenmeyin, hatta mutlu olun! Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere haşlanmış nohutlarınızı pay edin. Ağızlarını hava almayacak şekilde kapatın. Buzluğa atın. Buzlukta bekleyen nohutlarınızı 6 ay - 1 seneye kadar (eğer dolabınızda herhangi bir ısı değişimi, bozulma olmazsa) taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Erzak Saklama Kavanozu
En az 9 adet bulundurmanız gerekmektedir. Kuru bakliyat ve gıdaları saklamak için vakum kapaklı olanlar önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri