Tavuk Sote Tarifinin Püf Noktası
Sote tavası ve kullandığınız yağı önceden kızdırın. Sote edilen doğranmış kabuksuz domates ve biberler suyunu salacağı için ekstra su kullanmayın. Ocaktan aldığınız soteyi, arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
Daha sonra rendelenmiş domates ve ortadan ikiye kestiğimiz iki diş sarımsağı da ekleyelim. Baharatları ve tuzu da ekleyelim son olarak. Bundan sonra tencerenin kapağı açık olursa suyunu çekecektir. Dilediğiniz gibi biraz suyunu çekince ocaktan alabilirsiniz.
Daha sonra tencereye biberleri ekleyip, 3-4 dakika daha kavurun. Son olarak tencereye doğranmış domates, damak tadınıza göre tuz, karabiber, köri ve kimyon koyun. Tavuk soteyi ara ara karıştırarak, domatesler yumuşayana kadar pişirin.
İlgili 20 soru bulundu
Haşlanan tavukların üzerine yağ eklenir ve bir iki dakika kavrulur. Daha sonra üzerine soğan ve sarımsaklar da eklenerek kavrulur.
Soğan ve biberleri ince ince doğrayıp tavuğun üzerine ekleyin. Domatesin de kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve tavaya ilave edin. Yemeğiniz suyunu çekince baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Öncelikle tavuğun marinesi için; tavuğumuzu bir kaba alalım ve üzerine çok minik doğradığımızı soğanımızı rendelediğimiz sarımsağımızı, sıvı yağ, toz biber karabiber kekik ve kırmızı toz biberimizi ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Üzerini streçleyelim ve buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
Buzu erimeyen tavuk eti, lezzetini pişerken kaybeder. Düdüklü tencerede yaklaşık 25 dakika, normal pişirme tenceresinde ise 45 dakika orta boy tavuk etleriniz için yeterli olacaktır.
Soğanı küçük küçük doğrayıp 2 yemek kaşığı yağ koyduğumuz tavaya soğanları koyuyoruz. Soğanlar pişerken tavuk göğsünü küp küp doğrayıp tüm baharatları ve tuzu doğradığımız tavuklara yediriyoruz. Soğanlar pişince tavuğu da ekliyoruz. 5 dakika ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
Pratik Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuklar sotelik doğranır, tencereye koyulup kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır, suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada soğan küp küp doğranır.
1. Tavuğun beyaz rengini kaybetmemesi için sıcak suya koymayın ve hafif ateşte pişirmeye dikkat edin. 2. Hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir tavuk yemeği için tuz kullanımını minimuma indirip bunun yerine doğal aroma verici olan baharat ve sarımsak kullanmak size çok yardımcı olacaktır.
PİŞİRME ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
İlk olarak tavuk göğsünü satın alırken yağlı ve kalorili diye derisini çıkarttırmayın ya da evde pişirmeden önce derisini sıyırmayın. Derisiz pişen tavuk göğsü kurur ve çok sertleşir.
Sıvı yağı tavaya koyun. Üzerine doğranmış tavukları, soğanları, biberleri ve sarımsakları ekleyin. Baharatları da ekleyip kavurarak pişirmeye başlayın. Tavuk suyunu salıp çekene kadar kavurun.
* Tavuk sote yaparken tavuk etinin lezzetini kaybetmemesi, dışının pişip içinin kuru kalmasını önlemek için mühürleme işlemi yapmak gerekir. Her tarafının rengi döndüğünde mühürleme işlemini tamamlamış olursunuz. Böylece tavuk etinin içi sulu ve yumuşak kalacaktır.
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Soğuk suyu, baharatları ve sarımsağı ekleyerek 1,5 saat etler pişinceye kadar(kaynamayacak usul usul pişecek). Tavuk suyunu süzüp soğutun ve buzdolabına muhafaza edin.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor.
İçindeki laktik asit sayesinde proteini parçalar, yumuşatır ve soslarla, baharatlarla lezzetlendirilmeye hazır hale getirir. Tavuğu sütün içinde pişirmek de bir başka yoldur. Baharatlarla tatlandırılmış sütün içinde pişirdiğiniz tavuk yumuşacık olur. Üstelik süt pişince tavuğu kaplayarak muhteşem bir sos etkisi yapar.
Sevmediğiniz baharatlar varsa kullanmayabilirsiniz. Daha sonra tavuk etlerinin üzerine yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Tavuk etlerini eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Tencereye yağ konulur. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavrulur, kavrulan soğanlara kıyılmış sarımsaklar da ilave edilir. Kuşbaşı tavuklar tencereye ilave edilir, suyunu çekmeye yakın doğranmış biberler eklenip birlikte kavrulur. Rendelenen domates ve salça ilave edilip baharatlar katılıp pişmeye bırakılır.
Tavuk suyunu neden çekmez? Tavuğu henüz ısınmamış tavaya koyarsanız tavuk göğsü suyunu kaybedecek ve sert kalacaktır. Aynı fırını önceden ısıtır gibi tavayı ısıtmak ise tavuk göğsünün yumuşacık olmasını, ağızda lokum gibi dağılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri