Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
Sizden istenebilecek 4B Belgelerinin verileri SGK tarafından sağlanır. Tüm bu verileri hem bulunduğunuz şehirdeki Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerinden hem de E-Devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
Bağkurda günlerinize bakabilmeniz için öncelikle bir e-devlet şifresine sahip olmanız gerekir. Ptt adreslerine gittiğinizde rahatlıkla bu şifreyi edinebilirsiniz. Ardından https://www.turkiye.gov.tr internet adresine girerek e-devlet şifresiyle bütün işlemlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Bağkur Tescil Kaydı Sorgulama
Kişilerin isteği üzerine e-Devlet sistemi dışında il ve ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezleri'nde bulunan Bağ-Kur birimine başvuruda bulunarak Bağ-Kur tescil kaydı sorgulama işlemlerini yapmaları da mümkündür.
İlgili 28 soru bulundu
22.03.1985-04.10.2000 döneminde vergi, meslek kuruluşu kaydı veya ticaret sicil kaydından herhangi biri, 04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Bugün için vergi mükellefiyetinize bağlı olarak geçmişe yönelik Bağ-Kur tescili yaptırmanız ve vergi mükellefi olduğunuz dönemi borçlanmanız maalesef mümkün değil.
BAĞKUR'LU Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim? BAĞKUR kapsamında olunup olunmadığını öğrenebilmek için durumlarını merak eden kişilerin bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine şahsi olarak gitmeleri ve kimlik numaraları ile beraber durumlarını öğrenme imkanları mevcuttur.
4B Sigorta Nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olan bir diğer sigorta çeşidi olan 4B, serbest meslek sahipleri ve bir iş yerine bağlı çalışmayan bağımsız çalışanların prim ödediği sigortadır. Bu sigorta türü, prim ödemelerinin yapıldığı dönemlerde geçerlidir.
– Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki ile e-devlet'in Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girin. – Daha sonra karşınıza çıkan seçenekler arasında primlerini hangi sigorta biriminden ödeniyorsa (4A,4B ya da 4C) onu bulmanız gerekiyor.
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki aracılığı ile e-devlet'in Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmeniz gerekir. Daha sonra karşınıza çıkan seçeneklerden primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa (4A, 4B ya da 4C) bulmanız gerekiyor.
İsteğe bağlı sigortalar, genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. 4/A'lılar, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer. Böylece Bağ-Kur kapsamında emekli olur.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor.
4A sigorta: 4A sigorta koluna dâhil olan kişiler, sözleşmeli olarak özel bir işyerinde çalışır. 4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır.
4A Hizmet Dökümü Nedir? 4A hizmet dökümü SGK'ya bağlı olarak çalışan sigortalıların, sigorta sürecine ve işleyişine dair her türlü bilgiyi alması işlemine verilen isimdir. Hizmet dökümü sigortalı çalışanın sigortasına dair bütün bilgileri görmesidir.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak ifade edilmekte olup meslekler dışında kalmakta olan kadroları kapsamaktadır. Buna bir örnek verilmesi gerekirse; mühendis, sağlık memuru, hemşire, veznedar, teknisyen, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru gibi çeşitli meslek guruplarını kapsamaktadır.
4B sigortalı olarak çalışanlar, eskiden Bağ-Kur kapsamında olan ve bağımsız şekilde kendi mesleğini icra eden kişilerdir. İşyeri sahipleri ile esnaf ve sanatkârlar bu kapsamdadır. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek B kadro kapsamında kamu kurumlarında çalışanlar da 4B sigortalı kabul edilir.
4B HİZMET BİLGİSİ NASIL SORGULANIR? E Devlet'e TC. kimlik no ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler kısmından Sosyal Güvenlik ve Sigorta sekmesi üzerinden '4B hizmet bilgisi' kısmını bulmalısınız. Kısaca E Devlet'te açılan ilk sayfada arama kısmına 4B yazarak ilgili sekmeyi bulabilirsiniz.
Eğer e devlet üzerinden sorgulama yapacaksanız siteye giriş yaptıktan sonra Kimliğimi Şimdi Doğrula kısmına tıklamalısınız. Daha sonra da e devlet şifresi butonunu tıklayıp T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi sisteme girerek Bağkur Borç Sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) 1946 yılın İşçi Sigortaları Kurumu olarak kurulmuş ve 1964 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu olarak ad değiştirmiştir. İşçilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi ve emekli olabilmesi için var olan bu sigorta kurumu 2006 yılında BAĞ-KUR gibi SGK çatısı altına girmiştir.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
GEÇMİŞE DÖNÜK HAK TALEP ETMEK OLANAKLI DEĞİLDİR.
Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu. Kanuna göre, bu şekilde durdurulan sigortalılık süreleri, BAĞ-KUR'lunun ekonomik durumunun elverişli olduğu herhangi bir tarihte cari asgari ücret üzerinden prim ödeyerek ihya edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri