Basit karbonhidrat kaynakları olan pirinç, makarna, beyaz un, hamur işleri,, beyaz ekmek ve fast food tüketimi vücutta ödem oluşumuna sebep olmaktadır. Diyetinizde bu besinlere yer vermeniz, kaçamaklar yapmanız vücudunuzdaki şişliklerin ana sebebi olabilir.
Gluten içeren besinleri azaltın
Pilav, makarna, ekmek, hamur işi olan grup, yani içerisinde glüten olan tüm besinler. Glüten, yapısı gereği bağırsaklara girdiğinde su çeker ve vücudumuz da su tutmaya başlar. Ne kadar çok glüten içeren besin tüketirseniz, o kadar fazla kendinizi şiş hissedersiniz.
Tuz, turşu, asitli içecekler, salamura yiyecekler, meyhan kökü, turşu, kafein ve çikolata gibi besinler de vücutta ödem oluşumuna neden olan başlıca besinlerdir. Bu sebeple ödem oluşumunun önünde geçmek ve ödem sorununu çözmek için bu besinlerden uzak durulması gerekmektedir.
Ödem, Tuz ve Şekeri Seviyor!
Sıklıkla ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlığa ve şişliklerle yol açıyor. Regl, menopoz, fazla kilo, yetersiz su içmek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek miktarda tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenlerinden.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Ödem söktürücü bitkiler nelerdir sorusunun akla ilk gelen cevabı olan maydanoz ile hazırlanan ödem söktürücü maydanoz suyu özellikle aç karnına içilmesi önerilen etkili bir içecektir. Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Sabahları elleriniz ve ayaklarınız şiş bir şekilde uyanıyorsanız, tartıda hızlı azalış ve artışlar görüyorsanız bunun sebebi vücudunuzdaki ödem olabilir.
Kısa yürüyüşler yapmak, yerinizde küçük hareketler yapmak ya da uzun süre hareketsiz kalmamak ödemin atılmasına yardımcı olabilir. Eğer ödem bir hastalığın sonucu olarak oluşmuşsa fizyoterapist desteği almanız ve doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Karbonhidratı azaltın: Fazla karbonhidrat aldığınızda, vücudunuz bunu sindirebilmek için fazla su tutuyor. Bu durum da ödeme neden olabiliyor. Bunu önlemek için karbonhidrat içeren ekmek, makarna, pilav gibi besinlerin tüketimini azaltın.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
Kahvenin tek başına ödem sökücü özelliği bulunmaz. Aksine kafein içermesinden ötürü sık idrara çıkmaya ve vücuttaki tuz oranının birikmesine sebep olduğundan ödem oluşumuna neden olur. Yine de sınırlı ve doğru kahve tüketimi ile beraber bol su tüketmek, ödem sökümünü destekler.
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Sabahları yüzündeki şişlik, ayakkabısının, pantolonun ve yüzüğünün ödemden dolayı olmadığını söyleyenler bir hayli fazla. Tabii ki bu durum estetik kaygıları da beraberinde getiriyor. Çünkü vücutta biriken fazla ödem insanların yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, onları daha kilolu gösteriyor.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor. Ödemi atmak için, vücutta su tutan besinlerin daha az tüketilmesi gerekiyor.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Ödem tedavisi, hastada görülen şikâyetlere ve ödeme neden olan faktörlere bağlı olarak gerçekleştirilir. Hafif düzeyli, altında ciddi bir hastalık bulunmayan ödemler, genellikle kendiliğinden geçer.
Sıvı dengesinde bozulmalar sonucu vücutta ödem adı verilen durum meydana gelir. Ödem meydana gelen kişilerin dokularında normale kıyasla fazla miktarda sıvı birikimi gerçekleşir. Ödem belirtileri en yaygın olarak kol, bacak, el ve ayak bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde şişlik ortaya çıkar.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz.
Tansiyon ilaçları ödem yapabiliyor
Bazı romatizma ilaçları ve tansiyon ilaçları ödeme neden olabiliyor. Romatizma ilaçları ve ağrı kesiciler gerekliyse mutlaka kullanılmalı. Ama burada dikkat edilecek nokta, uzun süreli kullanılmaması. Zira bu ilaçların sürekli kullanılması da artırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri